Co mi grozi za brak dowodu rejestracyjnego?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Bez zbędnego tłumaczenia. Poczta nawaliła i nie dostałem na czas wymienionego dowodu rejestracyjnego. Wczoraj nad ranem wyjechałem nad morze (z Wawy). Pożyczyłem od kumpla CB Radio i o jednej jedynej kontroli na trasie wiedziałem wcześniej. Nadal nurtuje mnie jednak myśl co się stanie, jak mnie zatrzymają do kontroli. Auto rejestrowane jest na mnie, OC i prawko mam przy sobie. Nie mam dowodu rej. Co mi mogą zrobić?

Pozdrawiam
Cameel

laweta

Nie strasz mnie. Auto ma ubezpieczenie, przeglad, po prostu zapomnialem dokumentow. Jest chyba jakis mandat za to. Przeciez oni moga sprawdzic w bazie na kogo jest auto rejestrowane

Cytat:
2007-07-02 16:23:02, Cameel pisze:
Nie strasz mnie. Auto ma ubezpieczenie, przeglad, po prostu zapomnialem dokumentow. Jest chyba jakis mandat za to. Przeciez oni moga sprawdzic w bazie na kogo jest auto rejestrowane

nie są za to w stanie sprawdzić, czy masz aktualny przegląd rejestracyjny, więc dla policji auto będzie niesprawne - laweta + oczywiście mandat.

Ja na Twoim miejscu bym jeździł - robię 25kkm rocznie i z policją w ciągu ostatnich 5 lat miałem do czynienia ze 2-3 razy... ale jak to mówią licho nie śpi...

Cytat:
2007-07-02 16:48:01, Robert_S pisze:
laweta + oczywiście mandat.

A czasem nie świstek ważny 7 dni?

Nie znam się na tym ale wydaje mi się, że w takiej sytuacji:

1. Autko odjedzie na płatny policyjny parking.
2. Właściciel dostanie mandacik.
3. A to, ze sprawdzą w bazie do kogo należy samochód to uchroni jedynie właścicela przed ewentualnym zadoławaniem go w najbliższym areszcie policyjnym do wyjaśnienia.

Ale oczywiście to tylko moje teoretyczne rozważania i mogę się mylić.

Przy zwykłej kontroli to moze sie jakos dogadasz, ale lepiej nie myslec co bedzie w przypadku jakiejs stluczki lub wypadku :/

Pozdr.

Cytat:
2007-07-02 15:50:09, Cameel pisze:
Jak w temacie. Bez zbędnego tłumaczenia. Poczta nawaliła i nie dostałem na czas wymienionego dowodu rejestracyjnego. Wczoraj nad ranem wyjechałem nad morze (z Wawy). Pożyczyłem od kumpla CB Radio i o jednej jedynej kontroli na trasie wiedziałem wcześniej. Nadal nurtuje mnie jednak myśl co się stanie, jak mnie zatrzymają do kontroli. Auto rejestrowane jest na mnie, OC i prawko mam przy sobie. Nie mam dowodu rej. Co mi mogą zrobić? Pozdrawiam Cameel

50 zł i 2 pkt karne za brak kazdego swistka lecz niemoze to przekraczac 250 zł bo costam cos tam pytałem sie bardzo znajomego Pana Władzy a i nie dotyczy sie to OC bo za to to wiadomo do ilus tam tysiecy złotych kolegium

Trzy lata temu miałem dzwona astrą II.
Nie miałem przy sobie żadnych dokumentów (zapomniałem portfela z dokumentami z domu) , ani dowodu , ani ubezpieczenia , ani prawka.

Dostałem 200 zeta i jakieś punkty ,a gliniarze nie byli znowu jacyś mało czepialscy - babce z audika z którym miałem spotkanie zabrali dowód rej , że samochód niezdolny do dalszej jazdy (rozwalony cały przód).

Cytat:
2007-07-02 19:21:13, Kula69 pisze:
nie dotyczy sie to OC bo za to to wiadomo do ilus tam tysiecy złotych kolegium

Tylko w wypadku, gdy nie masz fizycznie opłaconego OC, a nie za to, że nie masz świstka. Zresztą teraz kary za OC przelicza się wg wzoru: stawka*dzień bez OC jeśli dobrze pamiętam.
Prawda jest taka, że policjanci mogą sprawdzić w swojej bazie posiadanie PJ i DR (może wkrótce również OC) i po skasowaniu 50 zł/dokument życzyć Ci szerokiej drogi (oczywiście pod warunkiem, że w/w dokumenty nie zostały wydane 2 dni temu).
Ja gdy zabrano mi PJ za nieważność (stary druk - ale to już nie obowiązuje) przez prawie 2 miesiące jeździłem bez PJ.

Tak mi się wydaje, że jest za to mandat i to niewielki. Gdzieś w taryfikatorze znalazłem, że to jest 50zł.
A takie pytanie poza konkursem. Przy fotoradarze we Władysławowie przejechałem z prędkością ok. 65km/h (nie zauważyłem, ograniczenie 50). Na jaką prędkość z reguły jest ustawiony fotoradar. Wydaje mi się, że mają 20km/h tolerancji, ale nie jestem pewny.

To tam jest fotoradar ?

Ciekawe czy pełny... Dawno na laski nie śmigałem.

Z reguły na 20, choć bywa i na 7-10

Cytat:
To tam jest fotoradar ?

Jest i według tego, co sprawdziłem w necie to pełny . Chociaż stoi zupełnie bez sensu, bo droga jest brukowa i nie bardzo da się tam dużo szybciej jechać.

Cytat:
nie są za to w stanie sprawdzić, czy masz aktualny przegląd rejestracyjny, więc dla policji auto będzie niesprawne - laweta + oczywiście mandat.

Ja na Twoim miejscu bym jeździł - robię 25kkm rocznie i z policją w ciągu ostatnich 5 lat miałem do czynienia ze 2-3 razy... ale jak to mówią licho nie śpi...

Bzdura jak masz ubezpieczenie auta zapomniałeś dowodu dostajesz 50zł mandat i koniec.

Art. 130a ust.2 Prawa o ruchu drogowym:
2. Pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy:
1) kierowała nim osoba:
a) znajdująca się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
b) nieposiadająca przy sobie dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu;

czyli policjant MOŻE kazać odwieźć na lawecie, gdy nie masz dowodu rej., a przy tym nie ma możliwości zabezpieczenia pojazdu w inny sposób, zatem jeśli obok jest parking - nie może, ale np. na autostradzie przy upartym policjancie masz lawetę

w każdym razie policjant powinien zabronić używania pojazdu, chyba że dostarczony zostanie dowód rejestracyjny

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2007-07-03 20:31:25 ]

Mam nadzieję, że uda się przebyć wakacje bez spotkania z policją. Dzisiaj dostałem cynk, że mam awizo w domu i dowód już czeka na poczcie. Nie ma to jak polecony priorytet za potwierdzeniem odbioru, wysłany w środe o 9 rano. Doszedł.... we wtorek :/

Teraz mam kolejny problem. Dzisiaj w Gdyni ruszam spod świateł a tu jebut i.... tłumik środkowy mi się urwał. Z pomocą przypadkowego chłopaka podwiązaliśmy tłumik (rozpadł się przed puszką) i jutro jestem umówiony na spawanie. W Gdyni zażyczyli sobie 170zł za sam tłumik. Mam nadzieję, że majster ze wsi pospawa go tak, jak obiecał za 60zł...

Możesz ewentualnie zainwestować w pocztę kurierską i dowód będziesz miał w 24h od wysłania.
Koszt ok. 30PLN Masterlinkiem/DPD
Innych cenników nie znam

Cytat:
2007-07-02 15:50:09, Cameel pisze:
Jak w temacie. Bez zbędnego tłumaczenia. Poczta nawaliła i nie dostałem na czas wymienionego dowodu rejestracyjnego. Wczoraj nad ranem wyjechałem nad morze (z Wawy). Pożyczyłem od kumpla CB Radio i o jednej jedynej kontroli na trasie wiedziałem wcześniej. Nadal nurtuje mnie jednak myśl co się stanie, jak mnie zatrzymają do kontroli. Auto rejestrowane jest na mnie, OC i prawko mam przy sobie. Nie mam dowodu rej. Co mi mogą zrobić? Pozdrawiam Cameel

A nie masz starego dowodu rejestracyjnego ? Wówczas tylko ci go zabiorą i dadzą zastępczy wtórnik +200 zł. chiba

Cytat:
2007-07-03 22:40:09, Cameel pisze:
Nie ma to jak polecony priorytet za potwierdzeniem odbioru, wysłany w środe o 9 rano.

Przeczytaj co pisze na stempelku. A priorytet wysłany o 9 rano wychodzi z urzędu pocztowego po godz.16.
Tak na marginesie to z przerdzewiałym tłumikiem i ja jeździłem... po mojej wsi nigdzie dalej.
MarEsp20 - za co aż 200 zł?

Cytat:
2007-07-03 22:54:22, krzychu_ch pisze:
Możesz ewentualnie zainwestować w pocztę kurierską i dowód będziesz miał w 24h od wysłania. Koszt ok. 30PLN Masterlinkiem/DPD

Albo po miesiącu od wysłania , korzystając z "siódemki"