| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-06-27 09:54:16 szukam kogos z terenow warszawy kto ma miernik SWR
chcialbym sobie zmierzyc (BEZ PODTEKSTOW )
[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-06-27 10:00:52 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-27 09:56:58 A kobieta nie może Ci zmierzyć. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-06-27 10:20:31 Mam. Możesz sobie zmierzyć
Nie jestem tylko pewien czy nie przekłamuje trochę - musisz zapytać mifiego , on go ostatnio używał. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-06-27 10:32:23
Szto eta...? |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-06-27 10:35:00
"Co to jest WFS (SWR) ? Współczynnik fali stojącej jest to stosunek wartości maksymalnej do minimalnej napięcia prądu w linii zasilającej antenę. Zależy od stosunku imedancji obciążenia ( w tym wypadku impedancji wejściowej anteny na danej częstotliwości) do impedancji falowej linii. Przy idealnym dopasowaniu, gdy impedancja wejściowa anteny równa się impedancji linii Zant = Zlinii W linii zasilającej wartości napięcia i prądu są stałe, występuje fala bieżąca. Napięcie „fali padającej” jest stałe U= const. „fali odbitej” równe zero U = 0 Do pomiaru WFS stosujemy mostki pomiarowe, dla przyblizonej eceny WFS wystarczy uproszczony układ pomiarowy tzw. reflektometr. Dokładny pomiar WFS możliwy jest przy umieszczeniu przyrządu bezpośrednio u anteny. Do przybliżonego pomiaru przyrząd wygodniej może być umieszczony przy radiostacji."
[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-06-27 10:36:47 ] |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-06-27 13:18:59
Tylko jak to kurczę podpiąć
W razie problemów mam na wyposażeniu sprzęt do synchronizacji gaźników. Związek... żaden, ale ma bardzo podobne dwa wskaźniki analogowe, więc w razie czego może da sie zmierzyć i tym
Pozdrawiam - SpeedR |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-06-27 13:25:42
Tyż, ale nie tylko. Czasami trafiają się fajne, lekko przechodzone auta, gdzie zachodzi podobna konieczność. Pozdrawiam - SpeedR |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-06-27 13:47:18
To już wiem, kto mi będzie gaźniki synchronizował... ![]() |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-06-28 13:40:06
Kurczę... zawsze za dużo gadam
P.S Nie ma problemu
Pozdrawiam - SpeedR |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-07-03 07:13:36 No to wytłumaczę "łopatologicznie"...na przykładzie fal na wodzie,
Wyobrażmy sobie ścianę stojącą na brzegu ustawioną prostopadle do lustra wody. Jak fala dobija do tej ściany to możliwe są dwa przypadki: 1) grzbiet fali udrzy prostopadle w ścianę, fali powrotnej praktycznie nie ma 2) grzbiet fali nie uderzy prostopadle w ścianę, powstaje fala powrotna Pierwszy przypadek można poróbnać do idealnego zestrojenia obwodu antenowego, następuje wtedy max. promieniowanie. w drugim należy obwód antenowy zestroić. Zauważcie, ze jeżeli zaczniecie przestawiać mur, w który uderza fal wody, to w pewnym momencie zacznie ona uderzać prostopadle i nie będzie fal powrotnych (mowa oczywiście o idealnym przypdaku) |