Wysiadł komputer siemens

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam 520i 24V vanos i wysiadł mi komputer-jest to siemens 5wk9 001 Ms 40.0 Może ktoś ma na zbyciu takiego siemensa.Czy można go zastąpić innym modelem ,czy ktoś to robil? Mianowicie komp nie widzi czujnika położenia walka rozrządu,nadmienię że czujnik jest dobry. Chyba że ktoś myśli że jest to spowodowane czymś innym. Jak myślicie? Może ktoś miał podobny problem?

[ wiadomość edytowana przez: janusz6767 dnia 2007-06-17 16:18:27 ]

Jak zdiagnozowałeś czujnik, czy sprawdziłeś instalację.

cały komputer to mało prawdopodobne,,rozłącz aku na całą noc.

Czujnik wymieniłem na nowy i to samo.Robiłto znajomy elektryk.Z tego co wiem to nie widzi wogóle czujnika.

Rozłączę aku,może się zresetuje.Robiłem to lecz na godzinę.Czy mógł się komp uszkodzić przez zwarcie w instalacji?Prawdopodobnie było przy sondzie L(zwarcie)i to lekkie ,bo przez wodę-Były uszkodzone orzewody.

Podłacz komputer pod komputer, to moze ci wykaże co się dzieje.
Ta diagnoza uszkodzenia komputera to moze pochopna, a wyłączenie na cała noc raczej dużo nie pomoze.

Z tego co wiem siemensy mialy problem z tym czujnikiem akurat.
Co do podmiany komputerow na boscha musialbys wymienic kompletnie wszystkie czujniki: walkow, przeplywomierz, lambde itp konczac na termostacie ktory ma dla siemensa otwarcie przy 82 a dla boscha przy 88°
Ogolnie żenada wraz z tragedią...

Pozdrawiam

No to teraz pokapowałem sie co to jest ten cały vanos i śmiało stwierdzam że go nie mam. pomysł jest żeby nagrać na chip w kompie nową mapę paliwa. Bo jest możliwe ze komp ogólnie jest sprawny. kolejny problem to to że mam chip flash co wydawało mi się że jest to pamięc wielokrotnego zmazywania, ale niestety...
gdzieś wyczytałem że bmw myśli inaczej niż japońcy przy swoich odtwarzaczach mp3. i pamięci nawet uv nie wymarze. Szarpnąłem sie na nowego chipa za 30 zeta, dam mózgowcom do wgrania mapy i kij. Zobaczy sie jak to hula. albo coś to da albo trza bedzie nowy bardzo trudno dostępnybardzo trudno dostępny komp zakupić. No nie wiem ale już ogarnia mnie zwątpienie. Cza mi jeszcze schemat el. do przypomnę 520i 92r. Wiecie gdzie mogę to dostać?najlepiej po polsku.

Każdą pamięć flash można zapisywać wielokrotnie. Masz raczej pamięć ROM. Jak komp nie widzi czujnika to co ci pomoże wymiana pamięci czy procesora. Chyba idziesz w złym kierunku.

Zastanawiam się twoja diagnoza jest właściwa, czy przyczyna jest zupełnie inna. Czy robiłeś diagnostykę na komputerze.

Milas prosze wpisz sobie pamięć flash w wikipedii a bedziesz wiedział o co mi chodzi. diagnozował go na kompie znajomy i doświadczony elektryk. kupił nowy czujnik i powiedziałem że jak bedzie go widział to zapłace za niego. niestety nic. Wszystko zaczęło się po założeniu inst. gazowej co też zataiłem w poście. wydawalo mi się na początku że to wina cewek więc kupiłem pare i kombinowałem. nic. potem okazało się że niestety przepływomierz jest do wymiany. to po tych chyba charakterystycznych strzałach. następny schodek to lambda. też padła albo dostawała niewłaściwe napięcie. nie pamiętam. po wymianie dopiero wyczaili że z kompem nie jest dobrze... i dodali że wymiana przepływki i lambdy nie miała sensu. strzały dalej się zdarzają. podejrzewam że przeplywka znowu wykichła. teraz ponawiam prośbę o komputer gdzie mogę najtaniej go dostać. na allegro sprzątneli mi go za 250zł. pozdrawiam.

Cytat:
Milas prosze wpisz sobie pamięć flash w wikipedii a bedziesz wiedział o co mi chodzi.

Dziękuję za radę, przeczytałem i dalej nie wiem o co chodzi. Pamięć FLASCH działa podobnie jak EEPROM, czyli można ją kasować elektrycznie(nie UV), EPROM kasuje się UV, zaś ROM to pamięć jednokrotnego zapisu.

PolecamKliknij tu

[ wiadomość edytowana przez: Milas dnia 2007-06-27 08:31:03 ]