Przeglad okresowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
czy orientuje sie ktos ile kosztuje przeglad okresowy instalacji sekwencyjnej?
Z gory dzieki za info
Pozdrawiam

co jest grane nikt nie robi przegladow gwarancyjnych?

Nie jestem instalatorem, ale ... wydaje mi się, że sam przegląd, jako że jest to przegląd gwarancyjny, nic nie kosztuje. Natomiast koszt elementów eksploatacyjnych np. filtry pokrywa użytkownik. Tak więc wystarczy sprawdzić ile kosztują filtry i już wiesz.
A brak odpowiedzi na Twój post pewnie był spowodowany tym, że w pytaniu nie sprecyzowałeś czy chodzi Ci o przegląd okresowy w stacji diagnostycznej czy właśnie o przegląd gwarancyjny samej instalacji LPG w zakładzie montażowym.

chodzi mi o przeglad platny po 10tys km gdyz mam taki wpisany w ksiazce gwarancyjnej i jak zadzwonilem do zakladu gdzie zakladalem instalacje powiedzieli mi ile to kosztuje ale wydaje mi sie ze ta cena jest kosmiczna i chcialem sie dowiedziec czy ta cena jest ok czy zaklad oszukuje

przeglad gwarancyjny to normalny przeglad instalacji tyle ze wykonywany w czasie trwanie gwarancji na instalacje i musi byc wykonywany przez uprawniony zaklad. ja ze taki przeglad przy drugiej instalacji placilem ok 70zl za robocizne i materialy

wielkie dzieki za odpowiedz mam podobne auto i za taki przeglad powiedzieli mi 200zl wiec mialem racje ze kosmiczna cena (wymiana filtra oleju i regulacja)

fitra gazu oczywiscie

ok. 60-120 zł , zależy czy wymieniają 2 filtry czy jeden.

mam jeszcze pytanko czy sa dwa filtry gazy ktore nalezy wymienic?

Powinny być dwa, a w polskich warunkach najlepiej trzy: dwa fazy ciekłej (przy wlewie oraz przed reduktorem) i jeden lotnej (za reduktorem). Niektórzy dają dwa filtry fazy lotnej za reduktorem dla zwiększenia czasu pracy między wymianami i wydajności układu.

Czy oba nalezy wymieniac razem bo otrzymalem informacje ze jeden nalezy wymienic a drugi nastepnym razem ale nie wiem ktory kiedy

Prawdopodobnie chcą pominąć ten od fazy ciekłej. Czy wymieniać czy nie to zależy od producenta filtra. Jedni dają 20kkm inni 10-15kkm, a jeszcze inni 30kkm.
Na pewno koniecznie należy wymienić ten od fazy lotnej, bo od niego zależy czystość i praca wtryskiwaczy, a tym samym niezawodność pracy instalacji. Kiedyś był taki wątek na temat tych filtrów i ktoś (zdaje się Orfeusz) pisał, że dobrym rozwiązaniem jest właśnie zdwojenie filtrów fazy lotnej, po jednym na dwa wtryskiwacze, bo nasz gaz jest strasznie brudny i bardzo szybko zapycha filtr.