Normy tarcz hamulcowych dla fiata 89r??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko czy ktos zna normy i srednice tarcz hamulcowych do 125tki rok 89 ..kiedy wymieniac ..pozdrawiam i dziekuje za ewentualne rady...

srednica - 227 mm,
grubosc:
nominalna - 10 mm
minimalna dopuszczalna - 9 mm

E tam 9 mm
Na cieńszych ostatnio dojechałem do warsztatu
a tak serio - czuć kiedy należy je wymienić (nawet nowe klocki przestają pomagać) - przede wszystkim widać......

A i nie polecam rzemiosła - no chyba że na tył

Ratman, podalem wartosci "ksiazkowe", bo ze jezdzic mozna dalej - wiadomo, ale ja nikomu nie zagwarantuje wtedy bezpieczenstwa.

Cytat:
2003-06-26 20:20:47, Wyrwizab pisze:
Ratman, podalem wartosci "ksiazkowe", bo ze jezdzic mozna dalej - wiadomo, ale ja nikomu nie zagwarantuje wtedy bezpieczenstwa.

Wyrwizab
przecież dodałem "smieszki"
Też nikomu nie polecam ale - ja akurat jeździłem świadomy stanu tarcz - i dostosowywałem swój styl jazdy ( nawet moja mama nie bała sie ze mną jeździć....... )
Akurat hamulce sa tym elementem samochodu na którym NIE oszczędzam - raz przekonałem sie jak to jest kiedy peknie przewód elastyczny (na przodzie) i od tej pory żadne takie " ee tam panie jeszcze całkiem dobrze wygląda" do mnie nie trafiają...
Wymieniłem wszystkie przewody elastyczne 2 zaciski ( miały śruby zamiast odpowietrzników) wszystkie tarcze (FSO) i na przód klocki Lucas ( z tyłu FOMARY - ale już sie klinują - po jakiś 8 tys !!!)hamowanie LUX żadnego zciągania itp
poza tym - czort z moim bezpieczeństwem jak siebie rozbije to będzie mój problem - gorzej jak zrobie krzywde komuś postronnemu - bo chciałem zaoszczędzić 100 zł na hamulcach....

Ratman wiem ze dodales smieszki, oboje tez wiemy o co chodzi - te 9mm jest z pewnym wspolczynnikiem bezpieczenstwa. Po prostu hamulce sa na tyle wazne ze wyjasnilem o co chodzi do konca. Na koniec moj smieszek -