MotoNews.pl

Za duze zuzycie paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam .
Moje autko to siena 1.2 1999 i nowa instalacja drugiej generacji. Czy normalne jest spalanie 12 litrow paliwa na 700km? wogole zuzycie 10l/100km po miescie to duzo czy meczyc gazownika
pozdrawiam
piotr

12l/700 km . Kolego leć do Urzędu patentowego, bo z tego wynika, że Twoje autko pali 0,17l/100km.
Przeczytaj Swój post i napisz co z niego zrozumiałeś, bo ja nie bardzo łapię o co biega.
Generalnie przelicznik jest taki, że gazu może spalić maksymalnie 30% więcej niż w tych samych warunkach benzyny. Jak spala więcej to gazownia do poprawki (regulacji).

sorki moze sie zle wyrazilem. To zuzycie paliwa jest rownoczesne z jezdzeniem na gazie ;P. Po przejechaniu okolo 700km na gazie (oczywiscie odpalanie na benzynie ale zaraz praktycznie przelacza sie na gaz) auto spalilo 12 litrow benzyny.
pozdrawiam
piotr
ps. to wychodzi 1,7 litra benzyny na 100km

[ wiadomość edytowana przez: nicop dnia 2007-07-05 15:18:36 ]

Fakt coś mi się przecinek przestawił powinno być 1,7/100. No dobra. Czyli chodzi Ci o spalanie benzyny, a nie gazu jak dobrze rozumiem.
Trudno mi kategorycznie stwierdzić dużo czy mało, chyba ciut za dużo. Tylko, że gazownik raczej nic do tego nie ma, chyba że instalka rozjechała mapę wtrysku benzyny (zła emulacja sondy) i na benie wtryskiwacze leją ile wlezie. Podjedź na analizę spalin i sprawdź skład na benie, jak będzie za bogato to zresetuj ECU, zaadoptuj do beny i znowu sprawdź spaliny (oczywiście bez przełączania na LPG między badaniami), jeśli teraz spaliny będą poprawne to masz odpowiedź mapa benzynowa była zmodyfikowana przez złą lub brak emulacji sondy podczas jazdy na LPG. W takim przypadku możesz męczyć gazownika.

czyli teraz na ludzki jezyk tak jak zrozumialem. Przy odpaleniu na benzynie benzyna leci jak oszalala. Dlatego jest tak wysokie spalanie benzyny. A jest mozliwe by byla spalana i benzyna i gaz?
W pracy jezdze nubira przerobiona na gaz i jak raz w roku zatankujemy do pelna to wystarczy, jeszcze raz w roku wyjezdzamy ta benzyne by nie wyietrzala i sobie wtryskiwacze popracowaly. A u mnie to ta benzyna schodzi jak oszalala. w ten sposob to nigdy mi sie instalacja nie zwroci jak co 700 km czeka mnie tankowanko za 50zl

Tak, dobrze zrozumiałeś, w czasie odpalania silnik zawsze pobiera najwięcej paliwa (to coś w rodzaju ssania), jednak wynika to z jego charakterystyki, natomiast zwiększona dawka paliwa niż wynika to z założeń konstruktorów może być wynikiem rozwalonej mapy benzynowej. Próbowałeś pojeździć na samej benzynie? Jak wtedy autko się zachowuje? Nie muli się czasem? Nie śmierdzi z wydechu niespalonym paliwem?
Mogłoby być podawane dwa paliwa na raz ale wtedy na LPG autko by praktycznie nie jeździło, dławiłoby się, muliło, typowe objawy zalewania silnika. W praktyce mało prawdopodobne (brak odcięcia wtryskiwaczy benzynowych lub zawieszenie się któregoś z nich).

ok czyli sprobowac pojezdzic na benzynie.
Instalacja przelacza sie szybko na gaz (chyba jak silnik osiagnie 3000 obrotow) Jezdzi super 0 strat na mocy (okupione pewnie spalaniem 10l/100km gazu) Tak wiec benzyny podczas jazdy nie lyka.
Jestem umowiony z gazownikiem na wtorek zobaczymy co powie.
Ostatnio w garazu czulem zapach benzyny moze jakos mi ucieka, ale zapach ten znikl po jakims czasie i teraz juz nie czuc benzyny

Witam ja mam pytanie wydaje mi sie ze moj Fiat Barva pali za duzo gazu zatankowalem 10.3 litra i przejechalem niecale 70-75 km po czym kontrlka"rezerwy" sie zaswiecila. Mam pytanie czy to moze miec wplyw na jakosc zatankowanego gazu? ktos mi powiedzial ze podobno to zalezy od ilosci Propanu lub Butanu w calej mieszance czy to prawda? i czy ma to wplyw na szybkosc spalanego gazu? czyli przejechanie mniejszej ilosci km? prosze o odp zatankowalem go w sumie takiej malej miejscowosci cena byla wyjatkowo dobra kolega powiedzial zebym pojechal na renomowana stacje i jak sie to powtorzy to wtedy do gazownika nie wiem co z tym zrobic?

witam
Ja mam fiata albea i w zime pali mi 6 litrow benzyny na 1tys km a teraz gdy jest cieplen pali mi 6 litrow na 2tys a co do jakosci gazu to ciezko sprawdzic ile dokladnie pali dgzy raz zatankujesz wiecej raz mniej nalezy zatankowac kilka razy w tym samym miejscy i wtedy sprawdzic spalanie

Genius, jak już pisał Bizmak, bardzo wiele zależy od stacji (a właściwie pozycji autka podczas tankowania). Nie można oceniać spalania na podstawie jednego tankowania. Poza tym wskazanie rezerwy jest bardzo niedokładne. To co słyszałeś od znajomego to też jeden z czynników różnic spalania, po szczegóły zapraszam do archiwum, było sporo na ten temat.
Nicop, wiele wskazuje jednak na to, że problem tkwi w źle ustawionej emulacji sondy i rozjechało Ci mapę. W wyniku czego przy rozruchu leje do garów jak szalony albo rzeczywiście gdzieś Ci bokiem benzynka spiernicza. Sprawdź dokładnie czy gdzieś nie masz jakiegoś wycieku szczególnie w okolicach węży doprowadzających paliwko. W czasie pracy na LPG, jak nie masz odciętej pompy paliwa to w układzie panuje całkiem spore ciśnienie i mała nieszczelność powoduje spore straty. Może podczas montażu naruszony został któryś przewód i leje bokiem.