Hamulce- pompa + ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chyba już czas rozpocząć naprawianie auta , na początek pójda sprezyny. a później chce robić hamulce, bo:
1. Jak wciskam pedał hamulca , to auto niby hamuje , nawet dość ostro, lae jak powoli na postoju ( przy uruchomionym silniku) wciskam coraz mocniej , to pedał idzie aż w podłogę i przez jakiś czas jest jakby wgnieciony ( jakby sie nie podnosił), oczywiście przy normalnym hamowaniu nic takiego sie nie dzieje. Podejrzewam pompe, cyz ktoś tak miał i moze powiedziec co to??
Raczej nie jest zapowietrzony bo odpowietrzałem ostatnio i chyba nawet po tym odpowietrzaniu się pogorszyło.
2. Ostatnio zgłupiaj mi ABS, najpierw ze dwa razy w trakcie hamowania na nierónej drodze zaczął bez powodu odpuszczać hamulce, zdażyło się to ze dwa razy , dwa dni był spokuj , a teraz zapala lampke zaraz po pierwszym hamowaniu z 15 kmh do zera - szybcie j sie boje go testowac, jeżdze bez bezpiecznika.. moz etez ktos wie co to jest??

Kurde, szczerze mowiac mam ten sam problem i moj mechanik twierdzi ze to jest pompa ABS walnieta i tloczek ktorys musi przepuszczac. Sam o mały włos bym w płot nie wjechał bo mi hamulce odpusciły. Na szczescie poki co ABS mi sie teraz przy starcie silnika zapala to przynajmniej mam pewność ze hamulce dzialają.

co do abs-u to na 90% spotkała was standardowa usterka, czyli pęknięcie przewodów czujnika. Wyszukiwarka prawdę ci powie...

A co do zapadającego się hamulca - jeśli ni ubywa płynu w układzie to przepuszcza pompa hamulcowa. Moduł abs jest tak skonstruowany że raczej nie powinno w nim uciekać ciśnienie, chociaż nie da się tego wykluczyć.

Cytat:
2006-07-12 22:23:06, Robert_S pisze:
co do abs-u to na 90% spotkała was standardowa usterka, czyli pęknięcie przewodów czujnika. Wyszukiwarka prawdę ci powie... A co do zapadającego się hamulca - jeśli ni ubywa płynu w układzie to przepuszcza pompa hamulcowa. Moduł abs jest tak skonstruowany że raczej nie powinno w nim uciekać ciśnienie, chociaż nie da się tego wykluczyć.

miałem to samo przy małej prędkości odpuszczał mi hamulec. Można wtedy walnąc w coś. Przyczyna tak jak napisał Robert_S pękniety jeden przewód od ABS

Co do absu to albo czujnik albo jak psiza wyzej przewod. A te opadanie paedalu to mzoe tez byc serwo.

Zgodnie z instrukcją poszukałem tematów i takie kluchy sprzed roku wygrzebałem. Czytałem też inny temat odnośnie przewodów ABS i ich wymiany metodą chałupniczą pisany przed laty przez membra z Tarnobrzega. Brakuje mi jednak odpowiedzi na mój problem:
Gdy kupiłem Esperko, miał wstawiony przegub bez ABSu. Paliła się kontrolka ABS choć czasami przygasała. Oczywiście ABS nie działał nawet wtedy gdy gasła. Obecnie mój ulubiony mechanik wymienił mi ów przegub na taki jak Pan Bóg przykazał i nadal lampka się świeci i ABS still nie działa.
Czy to nadal wskazuje na uszkodzone przewody?
Czy może to być grubsza robota?

Sorry mode; jak to przerzucić na wątek motoryzacja porady ?