Pomoc przy wymianie wahacza.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Czy może mi ktoś powiedzieć w jakiej kolejności zamontować wahacz? Tzn. chodzi o to czy najpierw przykręcić te dwie śruby czy może sworzeń.
Próbowałem tak i tak i nic z tego. Jak przykręce śruby mocujące to to niemoge wadzić sworznia, natomiast jak zamontuje sworzeń to za nic nie idzie ustawić wahacza żeby spasował na otwory.
Dzięki i prosze o jakieś rady.

Przerabialem to tydzien temu, i ciezko bylo. Ja robilem to tak:
-pierw wkladalem srube w tylna czesc wachacza
-nastepnie w przednia
-i potem sworzen do zwrotnicy
Nie bylo wiekszych problemow ale dobrze miec pomocnika zeby odciagał kolumne zawieszenia

Witam
Ja sworzeń wkładałem w drugiej kolejności.
Ustaw sworzeń pod właściwym kątem. Jeśli jest skrzywiony to nie chce wchodzić. Oczywiście posmarować. Ja starałem się aby sworzeń był pionow w górę.
pozdrawiam
Arturek

Ok. Udało się. Dzięki za pomoc. W sumie sposobem i nie jest takie tródne

No i znowu problem z wahaczem.

Przy wymianie lewego jakoś poszło, przy prawym znowu jest problem.
mam włożony wahacz w na swoje miejsce śruby mocujące wsadzone i za nic nie idzie wsadzić sworznia, tzn. brakuje ok. 1 cm żeby wogóle nakierować sworzeń na otwór w zwrotnicy, wygląda to tak jakby kolumna była wychylona na zewnątrz i niechce iść do środka. Miał ktoś podobny problem?

Breszką pomóc. Czasem sprężyna odpycha dół kolumny na zewnątrz. Można też popuścić nakrętki mocujące kolumnę od góry.

Cytat:
2007-07-02 11:22:13, WilK pisze:
Breszką pomóc. Czasem sprężyna odpycha dół kolumny na zewnątrz. Można też popuścić nakrętki mocujące kolumnę od góry.

Próbowałem brechą, popuściłem nakrętki i nic. To wygląda tak jakby kolumna dalej już niechcaiła iść do srodka, bo blokuje na ośce.
Moze musi być auto jakoś odpowiednio podnieśone?

Przekopałem całe forum i nikt niemiał takiego problemu jak ja.

Może coś robie nie tak??

Co się mogło stać jeżeli bez względu na to że mam wrzucony bieg koło mi się obraca bez problemu?

Poloska wyskoczyla ci z mocowania w skrzyni najwyrazniej.

Cytat:
2007-07-02 13:37:11, POtek2 pisze:
Co się mogło stać jeżeli bez względu na to że mam wrzucony bieg koło mi się obraca bez problemu?

Nic. Tak działa mechanizm różnicowy. Ale dalej się będę przy swoim upierał. Ewentualnie jak Darcdoman pisał, sprawdź czy przegub wewnętrzny dobrze siedzi w skrzyni.

Już wszystko ok.
Faktycznie wyskoczył przgub wewnętrzny z skrzyni , i dlatego były problemy z włozeniem sworznia do zwrotnicy.

Dzięki za pomoc.