| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-04-10 12:09:11 Zasoby tego forum są przepastne a poza tym posiada taką opcję SZUKAJ!!!! więc warto go użyć a nie pierdoły wypisywać z lenistwa. |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-04-10 12:58:03 błąd 81/82 - najczęściej - awaria/niedomaganie wtrysku sterującego (błąd wykryty podczas pracy silnika). Jeżeli to wtrysk, kontrolka silnika "piorunek" będzie się zapalała i gasła w pewnym zakresie obrotów, silnik będzie mułowaty.
Trzeba zdjąć kolektor ssący, przeczyścić styki (nie urwać), sprawdzić, czy nie pęknięty, sprawdzić wężyki przelewowo, czy ciekną. Pompiarz może sprawdzić jego sprawność... graniczna jest ~75% i jeszcze silnik odpali. 92 - jak się nie ma tempomatu to trzeba go kupić i nie będzie się pojawiał. 96 - pewnie też przydało by się go przeczyścić to i owo, zanim się stwierdzi czy padło..... Za długi temat do powtórnego omawiania... a było to na forum, oj było ![]() |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-04-10 13:01:09 |
ElwoodWroclawiak Volvo V70 Wrocław | 2007-04-10 13:17:48
Dzięki. Poczytałem sobie dokładnie forum. He he i mam taki mętlik że już nie wiem gdzie łapy włozyć....więc kupiłem flaszkę
Tempomat jak najbardziej chętnie założę do swej kluski, ale...an formu w wielu wątkach pojawia się ciągła niepewność czy wtyki 4 pinowe czy dwu. Do diesla podobno dwu, ale czy coś jeszcze dodatkowego trzeba montowac oprócz odpowiedniej wajhy i aktywacji tempomatu na techu to już na to odpowiedzi pełnej dla X25DT nie znalazłem. Co do zaworu recyrkulacji spalin to wiem z postów jak go czyścić itp. ale jestem początkujący w sprawach techniki dieslowskiej Krokowca w mojej poprzedniej Vectrze czyściłem regularnie i namiętnie co jakiś czas ale jakos do diesla nie mam odwagi bo mi kiedys jeden mechanior naopowiadał że bardzo łatwo go spierdzielić jak sie człowiek nie za dobrze zna.
Reasumując, napisałem tego posta, po przeczytaniu dużej części starych...ale na razie sam nie wezmę się za naprawy bez czujnego oka jakiegoś wytrwałego nauczyciela. Boję się że jak zrobię jedno to może przy okazji wyjść cos innego i nie poradzę sobie z rozgrzebanym silnikiem. Wiem że moja Klucha ciężko pracowała u poprzednika, cos chłopina ciągał ciężkiego. (ma hak - zamontowany tak, że wspawano go przez całą podłogę bagażnika) a poza tym mam walniętą jedną sprężynę na tyle (brakuje połowy zwoju, co w/g mnie świadczy o duzym obciążeniu na tył) No i jeszcze nie mam garażu ani kanału. Najlepiej oddał bym Kluskę do kogoś zaufanego, żeby sam zdiagnozował co faktycznie jest do wymiany a co do czyszczenia. |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-04-10 15:16:40 Bez obaw. Jeszcze jak tego nie robiłeś, to na pewno będziesz uważał przy demontażu. Zaopatrz się w program EPC, tam są rysunki poszczególnych częsci. Dokładna ich analiza i forum pozwoli na zapozanie się z tym silnikiem. Do zdjęcia zaworu recyrkulacji spalin wystarczą podstawowe nasadki i imbusy. Zapewne zawór w EGR ma nalot z oleju i spalin (ja zmywałem płynem do feg). Zwykle dokładne, czyszczenie tego wystarcza, żeby znów zaczął działać. Nie polecam zaślepiania rurki dolotowej do EGR.
Przerażające wydają się wymiary tego silnika, lecz naprawdę po zdjęciu peryferii, nie jest ani duży, ani skomplikowany
Większość roboty przy >10 letnich samochodach, to czyszczenie i konserwacja, które w pojęciu większości mechaników nazywa się wymianą. Tempomat - wystarczy odpowiedni przełącznik (w przeciwieństwie do benzyniaka) włożyć... nie słyszałem nic, o potrzebie aktywowania go...sam komp o niego woła .
Kanał do dłubania przy silniku jest w tym wypadku niepotrzebny (trzeba uważac tylko na uciekające śrubki). So do it ! P.S. Co cię nakłoniło do zakupu samochodu, który pracował zarobkowo, na dodatek z wymagającym solidnej obsługi silnikiem??? [ wiadomość edytowana przez: Beny_2_5_TDS dnia 2007-04-10 15:20:23 ] |
ElwoodWroclawiak Volvo V70 Wrocław | 2007-04-10 16:59:20 W tak zwanym międzyczasie podjechałem jeszce na zczytanie błędów z kompa przez auto diagnostę (zwierałem swoje wtyki po raz pierwszy i chciałem potwierdzić czy dobrze mi poszło). No i w obu przypadkach okazało się ze nie mam co ufać kolesiom. Jednemu wyszła nawet uszkodzona sonda lambda w moim dieselku. Zły zdecydowałem się na ASO. Podjechałem, zapłaciłem 140zł i zrobili mi badanie i pomiary. Okazało się że są zapisane w kompe dwa błędy:
81- obieg startu wtrysku, czujnik sensora ruchu iglicy P66 zwarcie do masy lub przerwa oraz 96- zawór recyrkulacji spalin Y18 Serwisant zrobił jeszcze jakies pomiary i powiedział ze dawka na wtrysku 4 cylindra (sterującym?) jest poza skalą pomiarową, i najprawdopodobniej zawiesza się iglica. Koszt wymiany kosmiczny ale powiedział że nie ma co się ładować w wymiany tylko wlać do baku 100ml Mixolu S. Z resztą powiedział żeby po każdym tankowaniu lać mu taką dawkę (stwierdził że paliwa teraz są zdecydowanie suchsze od tych sprzed 10-15 lat) z pewnością nie zaszkodzi a może pomóc, odblokowac ten sterownik (jesli dobrze słyszałem i nic nie przekręciłem nazywał go EGR?) Powiedział, tez że nie ma co się bawić w wymianę zaworu recyrkulacji spalin na razie bo trzeba poobserwować czy Mixol pomoże. Jednym słowem. Trafiłem do dwóch dupków żołędnych mieniących się diagnostami, którzy chcięli brac kasę za błędne zczytanie kodów z samochodu (gó..o dostali). W serwisie posprawdzali wszystko, łącznie z dawką paliwa, wytłumaczyli mi gdzie problem, nie rzucili się żeby od razu skasować mnie na parę tysięcy za nowy wtryskiwacz/sterownik (podobno cena około 3-4 tys.) I jeszcze jedno. Wychodzi na to, że do Klusek 2,5TD nalezy podlewać Mixol.
No i chyba będę musiał zrobić sobie czyszczenie w/g przepisu z archiwum i Ben'ego_2_5_TDS. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: ElwoodWroclawiak dnia 2007-04-10 17:06:14 ] |
ElwoodWroclawiak Volvo V70 Wrocław | 2007-04-10 17:04:31 A ha no i jeszcze sprawa tempomatu.
Otóż montaż ogranicza się w moim samochodzie (Omega B 2,5TD 1996 rok, sedan wersja CD) do założenia nowej rączki. W serwisie koszty są następujące: nowy przełącznik: 280zł założenie: 60zł Samodzielnie: rączka (używka) max 100zł dwa piwa: 7zł. satysfakcja gwarantowana (wiadomość również zaczerpnięta od ASO )
Pozdrawiam |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-04-10 21:05:29 Bledem 92 sie nie przejmuj wogole. Wiekszosc TD nie ma tempomatu, a podmiana raczki z benzyny na ta z tempomatem nie daje rezultatu
Reszta bledow tak jak koledzy podpowiedzieli... A te 140zl to mogles przepic... bylby wiekszy pozytek... O mixolu bylo pisane wiele... zreszta sam mixol nie pomoze Ci z tym wtryskiem sterujacym. Poszukaj bo ktos to kiedys pieknie opisywal jak to zregenerowac. |
ElwoodWroclawiak Volvo V70 Wrocław | 2007-04-10 21:32:20
Wiem. Naczytałem się w archiwum grupy o różnych kombinacjach i próbach przejść elektrycznych z 4 pinowych na dwu pinowe rączki do tempomatu. Dzisiaj w ASO serwisant wyraźnie mi powiedział po przeglądzie i podpięciu auta do techa że w moim aucie wystarczy zmienić rączkę i ona zamknie obwód tempomatu, nie trzeba tez nic aktywować na techu. Tylko wymiana rączki.
Pewnie ze mogłem hehe, ale trafiłem na dwóch debili diagnostów, którzy podpinając mojego diesla do swoich komputerów ... pierwszy znalazł uszkodzenie sondy Lambda a drugi czujnika położenia wału. Wiec wnerwiony podjechałem do ASO. Okazało się że miło spędziłem czas, serwisant popodpinał auto, sprawdzał spaliny, dawki paliwa itp. Wytłumaczył mi bardzo grzecznie wszystko co zrobił, co z tego wynika itp. Cały czas mogłem patrzeć na auto. A co do regeneracji, to raczej nie będę się bawił w to. Znalazłem na Allegr kilku gości sprzedających wtryski sterujace 4 cylindra do mojej kluchy. Kupie nowy i będe miał spokój. Taka filozofia. (kiedyś bawiłem się w regeneracje w moich poprzednich autach, zawsze na tym źle wychodziłęm, bo jakiś czas działało fajnie a jak sie sp...ło to w najmniej oczekiwanym momencie i zawsze regenerowana część) Dlatego przyjąłem zasadę w Klusce, jeśli możesz - kupuj nowe i najlepiej oryginał. oto linki do wtryskiwaczy sterujacych z Allegro: Pierwszy: Drugi: |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2007-04-10 23:23:06 To ja juz nic nie wiem. W innych postach napisane bylo ze do temnpoamu trzeba jeszcze wylaczik na stop zeby dzial wiec narazie udalo mi sie kupic sama dzwigienke. Zalozylem i nic i nie wiem czy kupowac ten wlazik czy szukac gdzie indizej przyczyny. Moze kolega da namiary na aso we wroclawiu co tak wszysatko wiedza bo w lubinie to chyba pan kazio z parkingu strzezonego wie wiecje niz oni |
ElwoodWroclawiak Volvo V70 Wrocław | 2007-04-11 07:33:51
Witaj. Byłem w ASO przy ul.Karkonoskiej. Przy okazji diagnostyki silnika, poprosiłem o stwierdzenie czy istnieje mozliwość uruchomienia Tempomatu. Serwisant na początku kręcił głową, powiedział że najprawdopodobniej bedzie potrzeba montowania dodatkowych elementów i aktywacji na Techu. Jednak po jakimś czasie wyszedł i powiedział że u mnie jest sprawa prosta, założyć dźwigienkę i cieszyć się z tempomatu. Wygląda na to że wszystko zalezy od konkretnego modelu. Ale z tego ASO jestem zadowolony. Nigdy nie naciagali mnie na jakies drogie naprawy. Zawsze serwisant przychodzi i mówi: ...do zrobienia jest to i to, cena u nas takiej naprawy wynosi tyle i tyle. Decyduje sie Pan czy zabiera auto? Czasami sie decyduję czasami nie. Np. wymiany oleju w skrzyni w moich Oplach zlecałem im,. bo ceny jak u zwykłego mechaniora. Drobne części tez u nich kupuję. Filtry, świece a czasami coś tam jeszcze. Warto czasami zadzwonić do ASO i zapytac o cenę oryginalnej części.Bywa tanio ale i bywa kosmicznie drogo. Np. wtrysk sterujący do mojej kluski 3500zł/szt. do tego szukam sprężyn na tył.....ASO chce 1100zł za komplet. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: ElwoodWroclawiak dnia 2007-04-11 07:34:34 ] |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-04-11 08:49:13 Witam, z tymi sprężynami, to nie przesadzaj. Kup dobre, używane i żeby były od jednego samochodu.
Wtryskami musi zająć się pompiarz - być może wystarczy przeczyscić, spolerować końcówkę. Ważne jest żeby wtryski nie lały. Powoduje to uszkodzenie tłoków. Sam noszę się z zamiarem zakupu tempomatu. Kiedyś mi padł wyłącznik stopu (90 zł). Był u mnie 4-bolcowy i nie sądzę żeby w innym dieslu było inaczej. Wogóle cięzko było go wyjąć. Nie zauważyłem również, żeby przy pedale stopu było miejsce na jakiś inny wyłącznik (może dotyczy to benzyniaka). Przy sprzęgle jest biały wyłącznik - przy naciśnięciu powinien zwalniać tempomat. Trzeba pamiętać, aby przy diagnostyce Techem prosić o wydruk ew. spisać parametry silnika (są przydatne choćby dla porównania ich po naprawie). |
ElwoodWroclawiak Volvo V70 Wrocław | 2007-04-11 10:13:50 No co Ty, przeciez nie kupię w ASO spręzyn. Znalazłem pare ofert na Allegro za 100zł sztuka (nowe)
Ja ostatnio wymieniałem włącznik stopu. Oryginał dla Omegi B z 1996 roku, 2,5TD ma nr Opla: 90 563 455 czujnik 4 piny. Koszt oryginału w ASO 104zł Koszt zamiennika 45zł (zamiennik firmy EPS o nr 1.810.081), Właśnie zastanawiałem się nad tymi wtryskami. Ale pewmnie za czyszczenie i regulację tez nieźle zapłacę u pompiarza, bo znając naszych mechaników będzie masa problemów itp. Pewnie kupię oryginał Bosch z Allegro (nowy) za 300zł i wymienię na nowy. Bo leje strasznie podobno wtrysk sterujący 4 cylindra o czym pisałem wcześniej. Auto pracowało i przejechało juz prawie 200tys km. |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-04-11 11:10:28 No tak, che che.... za tą kasę co ładujemy w te biedne diesle, możemy mieć tylko nadzięję, ze się nie rozsypia i stać nas będzie na kupienie 3 hektarów pola, obsianie ich rzepakiem....kiedy zabraknie ropy, gazu; będziemy ekologicznie jeździć po prawie pustych autostradach
Ale benzyniaki będą pędzić bimber w piwnicy, żeby pojeździć na spirycie... chyba, że dopracują wodorowe ogniwa |
ElwoodWroclawiak Volvo V70 Wrocław | 2007-07-04 13:04:44 Odgrzewam kotleta.
Teraz kilka wieści jak się rozwiązały moje problemy: Otóż: pierwszy błąd tempomatu. Sprawa załatwiona, kupiłem manetkę od MAriosa, podłączyłem i działa. Nic nie trzeba dokładać, aktywować techem. Zwyczajnie, wymiana manetki i cieszysz się tempomatem. Sprawa druga: EGR. Za 100zł kupiłem na Allegro cały kolektor dolotowy wraz z EGR. Wymieniłem, oczywiście nowe uszczelki pod kolektor (3,20zł/szt. x 6) Auto dostało nowej duszy hehe czuję że parę kuców przybyło. Stary był już faktycznie zrypany, nic sie nie dało z nim zrobić. Przy okazji nowe przelewy pozakładane.
I ostatnia sprawa Wtrysk Sterujący 4 cylindra, z nadajnikiem. Okazało się że jest OK. Co prawda rezystancja uzwojenia jest w górnej granicy normy ale działa. Powodem błędu było zapryskanie złącza przez syf lejący się spod uszkodzonego kolektora dolotowego. Cała reszta wtryskiwaczy w normie. Ciśnienia mają takie jak trzeba czyli 150 Barów. Tak więc całość została naprawiona zdecydowanie mniejszymi kosztami niż sie wcześniej wydawało. Pozdrawiam. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-07-04 13:30:09 To napisz apropo raczki tempomatu czy dostales z benzyny czy z innego diesla? Jak z diesla to juz wiem kto mi ja zwinal sprzed nosa od Mariosa ![]() |
ElwoodWroclawiak Volvo V70 Wrocław | 2007-07-04 14:55:00 Ano ja ją kupiłęm u Mariosa. Od diesla, fakt. Ale to było ze dwa tydnie temu
Fajna zabawka
Pozdrawiam. |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2007-07-04 18:25:54 Ja wlozylem manetke i nic wiec pozsotaje komp a moze jakies inne sugestie?? |