Termostat do lantry

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Samochód to Hyundai lantra 1997 silnik 2, 0 z lpg. Objawy to wolno sie nagrzewa - przy temp. 3 -4 wyjazd z garażu potrzebuje ponad 2 km aby silnik się zagrzał , przy staniu na dworzu więcej. Wskazówka stoi potem cały czas na połowie skali -czyli ok. Czy to przypadkiem nie za długo? Musze dość długo czekać na przełączenie się na gaz. Jaki jest termostat w tym silniku i czy warto szukać zamiennika, który się szybciej otwiera (nagrzewa silnik)? Nie wierze, że mam zepsuty wskaźnik temp.
pzdr
pgr

Witaj
U mnie w sonacie tez 2.0 przy temp ok 0stC wskazowka rusza po ok 3 min.
Po 6 min jest juz w polowie czyli normalna temp silnika.
Jak auto stoi w miejscu to silnik dluzej sie bedzie nagrzewal normalna rzecz
Co do termostatow to zamienniki bywaja rozne na ogol dzialaja sprawnie tylko przez pol roku a pozniej kicha. Polecal bym orginala.
Pozdr.

no bez jaj a co to jest 2 km? to jest nic ... u mnie dokłądnie tyle samo potrzeba by sie w połowie skali pojawiłą wskazówka i to jest normalne zapewniam.....

co do przejscia na lpg ja mam wysoko ustawione jakieś 38 stopni na czujniku na parowniku...a na wskaźniku temp samochodu jest to prawie jakaś 1/4 ....i teraz przy +2-4 stopniach oznacza właśnie 2-3 km rano. I nie ma sensu obnizac temp przełaczenia na lpg bo to bardzo niezdrowe a oszczednosci żadne a kłopoty moga być

dokładnie, 2-3 km to standard żeby się samochód rozgrzał od chwili startu.

BTW
nie mam żadnych negatywnych doświadczeń z termostatem w tzw. zamienniku.

Witam,

Skoro tak mówicie nie ruszam, po co psuć to co działa. Dzięki za pomoc.
pzdr
pgr

Możesz się zainteresować TERMOSTATEM, jeżeli w czasie jazdy po osiągnięciu temperatury roboczej zauważysz, że temepratura pokazywana na desce rozdzielczej spada.

ja nie polecam zamienników.... mój termostat działał 5miesiecy, przejechałem w tym czasie ok 8000km i dziś sie zablokował, co gorsza w pozycji zamknietej...:/
z układu wywaliło wodę, a silnik nagrzał sie do ok 130st (tak pokazal palmtop)...mimo ze zatrzymałem sie od razu gdy zobaczyłem ze wskazówka mknie poza normalne ustawienie.
teraz tylko sie martwie czy coś złego nie stało się hultajowi.... mam nadzieje że nie...

Jutro wszystko dokładnie sprawdzę bo dopiero mnie scholowali do domciu.... i oczywiście dam znać

Jeśli ktoś miał taki przypadek to niech sie wypowie jakie konsekwencje poniósł...

Cytat:
2007-07-05 00:15:30, grzesik1 pisze:
ja nie polecam zamienników.... mój termostat działał 5miesiecy, przejechałem w tym czasie ok 8000km i dziś sie zablokował, co gorsza w pozycji zamknietej...:/ z układu wywaliło wodę, a silnik nagrzał sie do ok 130st (tak pokazal palmtop)...mimo ze zatrzymałem sie od razu gdy zobaczyłem ze wskazówka mknie poza normalne ustawienie. teraz tylko sie martwie czy coś złego nie stało się hultajowi.... mam nadzieje że nie... Jutro wszystko dokładnie sprawdzę bo dopiero mnie scholowali do domciu.... i oczywiście dam znać Jeśli ktoś miał taki przypadek to niech sie wypowie jakie konsekwencje poniósł...

Ja taki miałem i skończyło się przytopionymi tłokami. Czyli generalka.