Elektryczne zamiast mechanicznych e34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

mam zamiar zamienic mechaniczne podnosniki szyb na elektryczne w e34

w kwesti montazu samych mechanizmow pewnie sobie poradze

mam pytanie co do podlaczenia? zakladal ktos takie szyby? moze ma ktos dostep do schematu instalacji?

zobacz pod tylna kanape jaki masz sterownik.
jesli masz wersje sterownika szyb i zamka w jednym (3 kosci - zielona, biala, zolta) to sie nie naprawcujesz.
Jesli masz wersje zamka jeden steronik kosc niebieska, drugi sterownik kosc biala zaciskana i biala zwykla to bedzie zajebiscie duzo pracy.
Kupujesz w tym przypadku ok 100 m kabla i jedziesz, 2 grubosci, zeby sie nie popalilo nic.
Daj mail to wrzuce ci schemat oryginal bmw, tam jest wszystko czarne na bialym. Wystarczy kumac elektryke i sobie zalozysz.
W moim przypadku - 2 dni roboty ale wszystko jest identycnze jak w fabryce Tylko kable u nas kupione w PL

AD85 jestem ciekawy cy montujesz te szybki w elektryce u siebie??
Teraz mam pytanko, czy po stornie kierowcy bedziesz mógł otwierać szybke od strony pasażera??
też może bym sie zabrał za to..
jaki jest koszt??
Bo przyjeność ogromna z elektryki..
dodam że u mnie pod kanapą są takie kostki (przekaźniki)
2 x żółta, niebieska i szara..co w takim razie?
Jest możliwy montarz??

[ wiadomość edytowana przez: kosmat dnia 2007-06-27 15:01:57 ]

null]pod kanapą 1[/URL]

]pod kanapą 2[/URL]

oto zdjęcia tych przekaźników, będzie troszke łatwiej
Please o info ;p

Rozmawiałem z kolesiem co ma cały komplecik do e34 i powiediał że wystarczy tylko podpiąć wtyczke w drzwiach i zamonować siłowniki itp..i bedzie luksus czy to prawda AD85 jak z tym jest??

niestety masz juz wersje, gdzie bmw pożydzilo miedzi i nie masz wiazki szyb.
Wszystko trzeba ciagnac od poczatku.
Roboty jak pisalem nizej, jak chcesz miec tylko dzialajace ale np auto ktore moze sie zapalic to ok 5 godz.
Jesli chcesz byc pewien ze jest wszystko super i nie bedzie to niemalze odbiegac od oryginalu -> 1,5 dnia

to dziady no...a myślałem że mam kostke w drzwiach..Chyba sie nie podejme tego, bo do elektryka zaprowadzić to szkoda bo rozpaprze tylko a nie zrobi jak sie należy..

Kupiłem na allegro sterowane elektrycznie podnośniki szyb do E34 na tył wraz z wiązkami do drzwi. Okazało się, że jest to komplet do drzwi przednich, w których mam już elektrykę. Jeśli ktoś jest zainteresowany polecam.
Jednocześnie aby uniknąć odzewu adminów zwracam uwagę, że wszystkie E34 po 1990 roku które widziałem miały wyprowadzenie na el. szyby w kostkach umiejscowionych w słupkach (brak przewodów sterujących w drzwiach). Z kolei w panelu środkowym są wyprowadzone kostki do podpięcia sterowania szybami. zapraszam na GG lub tel. 604489236.

bmw Member to intrygujące co piszesz, podaj gg to pogadamy o tym, może mi pomożesz

GG2114493, Wracając do tematu to największym problemem przynajmniej w przypadku tylnych drzwi, jest podłączenie kostki, i wtyczki pomiędzy drzwiami a słupkiem. Sądzę, że najszybszym sposobem jest zdjęcie drzwi (dość proste).

ja posiadam taki sterownik:
czy dużo pracy było by z instalacją elektryki??
jak zaglądałam pod osłone kanału ukazały mi się
wtyczki do przełączników szyb i jakiś kabel
idący na sam tył chyba od zapalniczki
wiem także że w drzwiach nie mam żadnych kabli.
ale jak montowałem głośniki w seryjne miejsca
to była jakaś wtyczka luzem dyndająca w okolicy
tej gumy gdzie idą kable do lusterek.

Shot at 2007-07-01
dodam że na tym zdjęciu jest jeszcze szara kostka ukryta pod kablami.

mam wolne jeszcze takie wtyczki jak poniżej:

Shot at 2007-07-01

Shot at 2007-07-01

oraz dla rozrywki schowane za sterownikami coś takiego,
czy ktoś wie co to jest??

Shot at 2007-07-01

[e34] '91

pozdrawiam

jedno zdjęcie wtyczki wkleiłem nie tak jak trzeba !!
przepraszam!!
oto prawidłowe zdjęcie.

Shot at 2007-07-01

przepraszam

w Twoim przypadku masz wszytko co potrzeba do elektrycznych szyb. tylko zalozyc silowniki i heja!
Niestety, pod koniec 91 roku bmw zaczela ciac koszty i .... kable

dostalem wkoncu paczke z szybami a w niej braki
nie bylo sterownika i wiazki wiec paczke odeslalem

pytalem sie znajomego elektryka i odradzil montazu choc nie powiedzial ze jest niemozliwe

jak dostane kompletny zestaw za rozsadna cene to podejme probe zalozenia

dzieki za pomoc

domany@op.pl

Cytat:
2007-07-01 23:28:02, raffat pisze:
w Twoim przypadku masz wszytko co potrzeba do elektrycznych szyb. tylko zalozyc silowniki i heja! Niestety, pod koniec 91 roku bmw zaczela ciac koszty i .... kable

A do czego ta ftyczka jest mam u siebie pełną elektrykę a to badziewie nie podpięte.