LPG_w_MB124_2.0_co_zalozyc_i_jak_dziala?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam 124 200TE z silnikiem 2.0 benz. Jaka instalacjke załozyc i jak sie sprawuje gaz na tym silniku?
Ile pali? ... itd?

Mechaniczny wtrysk , mialem kiedys MB 124 2.3E, jak mi zaczal strzelac, to nogami sie zegnalem. ogolnie te wtryski " nie lubia " gazu I i II generacji.
Proponuje III generacje - wtrysk ciagly, ale ciezko znalezdz zaklad, gdzie to jeszcze montuja, wiec zostaje II generacja i pilnowanie, zeby nie strzelal, czyli:
- 0 lewego powiezrza
- uklad wysokiego napiecia - swiece, przewody, kopulka i palec rozdzielacza napiecia musi byc w idealnym stanie.
Mi palil ( silnik 2.3E, I generacja ) trasa ok. 11L miasto ok. 15L gazu.

Jeżeli jest tam sonda lambda (wtrysk mechaniczno elektroniczny KE-Jetronic), to postaraj się o III generację, bo warto. Znajdź kogoś, kto to ma w jakimś samochodzie z wtryskiem elektronicznym i zaproponuj mu bezpłatną wymianę na IV genereację (najlepiej w warsztacie, gdzie montował). Ty kupisz komuś IV generację, bo jest dostępna i wszyscy będziecie szczęśliwi. Najlepiej znajdź IGS firmy Landi Renzo. Jeżeli znajdziesz BRC Just Hevy to bądź ostrożny, chyba że gazownik zapewni Cię, że nie będzie problemów, bo już ją zakładał w MB.
Nie zapomnij o właściwym odłączeniu klapy spiętrzającej, inaczej auto szybko przestanie jeździć na benzynie Szczegółów szukaj na stronie klubu MB.

Cytat:
2007-07-04 18:58:30, prajwat pisze:
Mam 124 200TE z silnikiem 2.0 benz. Jaka instalacjke załozyc i jak sie sprawuje gaz na tym silniku? Ile pali? ... itd?

MERC JEST Z 1992r

pozostaje jeszcze możliwość założenia blosa, sprawuje się bardzo dobrze

Cytat:
2007-07-05 23:52:27, xiadz pisze:
pozostaje jeszcze możliwość założenia blosa, sprawuje się bardzo dobrze

A CO TO TAKIEGO ??

Cytat:
2007-07-04 22:58:02, RafalT pisze:
Jeżeli jest tam sonda lambda (wtrysk mechaniczno elektroniczny KE-Jetronic), to postaraj się o III generację, bo warto. Znajdź kogoś, kto to ma w jakimś samochodzie z wtryskiem elektronicznym i zaproponuj mu bezpłatną wymianę na IV genereację (najlepiej w warsztacie, gdzie montował). Ty kupisz komuś IV generację, bo jest dostępna i wszyscy będziecie szczęśliwi. Najlepiej znajdź IGS firmy Landi Renzo. Jeżeli znajdziesz BRC Just Hevy to bądź ostrożny, chyba że gazownik zapewni Cię, że nie będzie problemów, bo już ją zakładał w MB. Nie zapomnij o właściwym odłączeniu klapy spiętrzającej, inaczej auto szybko przestanie jeździć na benzynie Szczegółów szukaj na stronie klubu MB.

TO JAK Z TYMI GENERACJEMI?
MAJA JAKIES KONKRETNE NAZWY?

1 generacja - gaz ze zwezka w dolocie ( mikserem ) bez elektroniki.
2 generacja - j/w z elektronika
3 generacja - wtrys gazu do kolektora( ciagly ) wszystkie wtryskiwacze - pracuja jednoczesnie
4 generacja - wtrysk gazu do kolektora sekwencyjnie - kazdy wtryskiwacz wtryskuje gaz indywidualnie
5 generacja - j/w, tyle ze gaz w stanie cieklym