Sprowadzamy samochód-pytania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko jak to jest ze sprowadzonym samochodem- chodzi mi o akcyzę za sprowadzony samochód jaka jest jej wysokość i od czego zależy?

W tej chwili zalezy od pojemnosci silnika. Do 2.0 akcyza wynosi 3,1% wartosci w umowie lub fakturze a powyzej 2.0 cos okolo 13%. Ostatnio jeszcze weszla jeszcze jedna zmiana a mianowicie przedtem zeby zglosic samochod do akcyzy musial byc zrobiony przeglad techniczne a w tej chwili nie, w koncu jak mozna bylo zrobic cokolwiek z wraka w 5 dni ( bo tyle jest i bylo na zgloszenie auta ) by przeszedl przeglad techniczny - chodzi o powypadkowe auta.

sprowadzalem auto w grudniu.jesli chodzi o oplaty to ja placilem w kolejnosci: 170zl przegląd ,80 zł tłumaczenia, około 250zł opłaty celne,potem 500zł opłata recyclingowa i 250 zł rejestracja no i oczywiscie OC. razem około 1300 zł.

Cytat:
2007-07-04 20:38:01, titek pisze:
sprowadzalem auto w grudniu.jesli chodzi o oplaty to ja placilem w kolejnosci: 170zl przegląd ,80 zł tłumaczenia, około 250zł opłaty celne,potem 500zł opłata recyclingowa i 250 zł rejestracja no i oczywiscie OC. razem około 1300 zł.

Zapomniales o jeszcze jednym characzu a mianowicie o zaswiadczeniu o zwolnieniu z oplaty VAT z urzedzie skarbowym, ktore to kosztuje tylko 160 zl.

A jak chce samochód sprowadzić ale nie będę go używał bo będzie stać w garażu bo będę przy nim pracował to to muszę gdzieś zgłosić że auto przywiozłem?

musisz w ciagu 5 dni oplacic Clo po czym autko moze sobie stac Pozdrawiam