MotoNews.pl
1 Wspomaganie padło i pompa pewnie??? (181405/0) - NT

Wspomaganie padło i pompa pewnie???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
słuchajcie koledzy szanowni , oto problem mi się pojawił parę dni temu wspomaganie kierownicy działa po pierwszym uruchomieniu rano przez ok 5 min a potem jak gdyby tylko na pół gwizdka no kurcza czuć , że ciężej chodzi, potem w trakcie dnia jak silnik lekko ciepły albo i zimny nawet od razu po odpaleniu ciężej chodzi, wspomaganie działa tylko po pierwszym uruchomieniu rano. Wrażenie mam jak by się układ zapowietrzał czy coś? Płyn jest, ładny kolor, co prawda nie wymieniany od 7 lat ale wycieków nie mam ten sam poziom a dzisiaj i wczoraj o zgrozo od razu po odpaleniu rano nie działało jak to miało w zwyczaju wcześniej. Poradźcie coś szacowni koledzy, czy czeka mnie wymiana pompy??? Czy padała sobie i w końcu padła???A moze tylko coś trzeba przetkać czy co? Nie mam pojęcia.... i wie ktoś ile to kosztuje???

Witaj . Spuść płyn z pompy [ dolny przewód], zalej nowym –może być lotos.
Uruchom silnik , skręcaj kierownicą raz w prawo –lewo do oporu kilka razy tak odpowietrzysz układ .Nie zapominaj dolewać płynu.
Gdy nic nie da , mechanik ma sprawdzić ciśnienie w układzie .
Najtańszy sposób.
Powodzenia.

ok tak zrobię ale gdzie ta pompa jest w V6? ja zupełnie nie wiem gdzie szukać a w książce "sam naprawiam..." całe g... jest na ten temat

jeżeli masz V6 to pewnie masz servotronic i kończy Ci sie moduł.proponuje zacząć od tego.wymiana płynu nic nie da

Niech kolega sprawdzi ciśnienie w układzie
jak lipa wymiana pompy.niema co kombinowac wiecej.
Pompa -Sprzedamkupię u kolegi ---Mariosomegos--
Polecam.

czyli jeśli servotronic to na pompie wspomagania (gdzie ona jest w omie b V6??/) jest elektrozawór sterowany jakimś modułem ( no właśnie gdzie go można znaleźć ten moduł sterowania???). I teraz: wymienić moduł?? Czy elektrozawór?? Strzelać z wymianą??? Poradzcie coś!!!!!

u mnie w senatorze jest on w okolicach skrzynki bezpieczników nie wiem jak jest w b ale Marios na pewno podpowie zacznij od podmiany modułu z innego auta a bedziesz wiedział czy to on.

Witam

cos mi tez zaczyna szwankowac wspomaganie , powie ktos moze gdzie podpiac sie z manometrem i ile powinno byc bar

upssss

[ wiadomość edytowana przez: homer171 dnia 2007-07-20 10:22:25 ]