MotoNews.pl

Od tematu..specjalizacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Doradźcie mi koledzy/koleżanki !
Studiuje informatykę i usze wybrać specjalizacje. Do wyboru mam:
- sieci komputerowe
- grafikę komputerową
- bazy danych

Jak myślicie na czym najlepiej wyjdę?

Dzięki za pomoc

najlepiej wyjdziesz jak wezmiesz sieci komputerowe i bazy danych Graficy komputerowi, to przede wzystkim trzeba miec zmysl graficzny. Co z tego ze umiesz obslugiwac program, skoro masz do d..y zmysl i efekt koncowy wyglada jak kupa?
Najlepiej wybierz to co Cie interesuje

no nie wiem na którym roku się u Ciebie wybiera specjalizację, ja to robiłem w połowie 3-ego, a po takim czasie studiowania miałem już wyrobioną opinię zarówno o atrakcyjności poszczególnych specjalności jak i o późniejszych perspektywach zatrudnienia... moze zapytaj rodziców w czym Cie widzą ))

Na grafike sie nie pchaj jesli wczesniej nie miales z nia do czynienia. Osobiscie wybralbym sieci (nawet studiowalem na tym kierunku ..przez chwile )

skonczyłem 2-gi rok i teraz 3 semestry specjalizacji. w sumie 3,5 roku i inżynier. Ja najbardziej jestem za sieciami, obsługiwać programy graficzne to można sie samemu nauczyc, ale właśnie trzeba miec ten "zmysł" a bazy danych to do czego mogą sie przydać??

bazy danych to generalnie do wszystkiego moga Ci sie przydac co jest zwiazane z sieciami, internetem, intranetem, aplikacjami biznesowymi itp itd

ja bym wybrał bazy danych - większe zapotrzebowanie jest na rynku pracy. A sieci i tak będziesz miał i tak przynajmniej podstawy

pozatym z sieci będziesz mógł doszkolić się samemu w szerszym zakresie niż z baz - oracle, sap itd...
ja na Twoim miejscu wziąłbym bazy, grafika to już bardziej dla osób z konkret zmysłem plastycznym.

no właśnie nie wiem jak to wygląda na rynku pracy. mieszkam w małym mieście gdzie liczą sie TYLKO układy, kto ich nie ma to wegetuje albo wyjeżdża do Southampton... a ja nie zamierzam wyjeżdżać.

bazy danych masz wszedzie, w kazdym zakładzie gdzie, począwszy od jakiegos większego sklepu po jakieś urzędy i inne wynalazki

Aha, sieci tez są praktycznie wszędzie gdzie jest internet i komputery. A Ty Brutal pracujesz w tej branży?

ehhh tak to jest jak człowiek jest młody i niema rozeznania. Już jeden błąd popełniłem jak do technikum poszedłem. Później minęło kilka lat i okazało się że po takiej szkole to cienko o lepszą prace.

Brutal pisze to samo co ja, wiec jest nas juz dwoch Osobiscie robie w branzy (tylko bez skojarzen dziwnych ) i jestem pewien ze tak jest. Nawet najprostsze programiki, strony, sklepy korzystaja z baz danych. Sieci komputerowe to bardziej Ci sie przydadza na administratora, co nie zmienia faktu, ze tez bedziesz musial umiec bazy Bez tego ani rusz. Przejrzyj sobie ogloszenia w necie i jakie sa wymagania

a powiedz mi jeszcze jak sie ma programowanie do baz danych?? Mam c++ ale nie kręci mnie to wcale

C jest nie do baz
pracuje w innej branży ale o tym nie będę mówił, powiem Ci ze sieci to każdy położy kto ma trochę pojęcia, a z bazami to już więcej zabawy

Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji o wyborze specjalności, sam musisz sie zdecydować na coś, sam wiesz najlepiej czy sieci komp interesują Ciebie czy bazy danych, W sumie chyba większość forumowiczów zgodzi sie ze mną ze co byś nie wybrał to będzie dobre o ile bedziesz naprawdę w tym dobry. Ja mam skończoną specjalizacje związaną z bazami danych jeśli CI o to chodzi, a sieci komp - nauczyłem sie ich trochę na uczelni trochę samemu i radze sobie .

Życzę powodzenia w wyborze specjalizacji

Mam czas do końca miesiąca, wiec sie jeszcze z tym prześpie. Dzięki Wam chłopaki za naświetlenie tematu. Przemyśle, zrobie analize i napewno do konam słusznego wyboru.

Pozdrawiam Adrian

Jeśli bardziej interesuje Cię programowanie - wybierz bazy danych, jeśli masz chociaż trochę pociągu do techniki spróbuj sieci. W mojej opinii w sieciach jest przyszłość. Zwłaszcza technologie bezprzewodowe będą niedługo na TOPie (WiMax, CDMA i co tam jeszcze w międzyczasie się wymyśli). Niedługo pewnie cała telefonia, może telewizja i wszystkie usługi dodane zostaną przeniesione w sferę techniki cyfrowej. Ale wybór należy do Ciebie (i wcale przez całe życie nie musisz pracować w specjalności, którą teraz wybierzesz - z mojego roku chyba nikt nie pracuje w specjalności, którą ma wpisaną w dyplomie).
Życzę dokonania wyboru, który da Ci pelną satysfakcję.
Pozdrowienia.

[ wiadomość edytowana przez: marker dnia 2007-07-04 20:02:41 ]

programowanie to omijam szerokim łukiem.

bazy danych i programowanie to jednak nie to samo. W bazach jest troche funkcji, zapytan, ale zeby to nazywac programowaniem, to tak troszke na wyrost powiedziane To bardziej juz w sieciach komputerowych sie programuje tworzac np skrypty, ktore sie wykonuja dajmy na to przy uruchamianiu serwera
Jednak nadal programowanie jest znacznie szersze i pojemniejsze.

Jeżeli bierzemy po uwagę ze minimum programowania to programowanie to nie ma takiej dziedziny informatycznej bez programowania . Nie można mówić ze bazy danych to programowanie, zalążek programowania miałeś w C++, nie wiem na jakim etapie skończyliście naukę ale sądzę ze prostą grafikę robiliście wiec wiesz na czym polega programowanie (w min jego znaczeniu ). Baza danych to dwuwymiarowa tabela (relacja). Chyba miałeś już coś na studiach związanych z bazami? Z bazami danych związane tez są kostki danych (rożnie nazywają) - to dopiero można powiedzieć "wchodzi" na rynek polski i jest bardzo chłonnym materiałem w firmach . Nauczysz sie PHP i MySQL i będziesz mógł powiedzieć ze "potrafisz" zrobić bazę . Sieci komp to chyba wiadomo co to jest, prosta siec to 2 kompy, ale złożona siec to już większa zabawa, kilka -naście serwerowni w której jest kilka -naście szaf z wszelakimi urządzeniami. No ale tego raczej nie muszę opisywać co to jest .
"Fachowców" od sieci komputerowej jest na pęczki, każdy kto skończył jakąś szkołę informatyczną uważa siebie za "fachowca" w sieciach (fakt nie jest to trudne ) z bazami danych jest inaczej, trzeba nad tym posiedzieć i sie pobawić aby zrozumieć o co w tym chodzi, ale jak już sie zrozumie nie ma większego problemu ze znalezieniem pracy.
To by było tak mniej więcej na tyle - i tak sie rozpisałem w roli wyjaśnienie co to jest .
Jak już wcześniej napisałem co byś nie wybrał będzie dobrze, obyś tylko był naprawdę dobry w tym co robisz .

Więcej informacji na priv.

Cytat:
2007-07-05 18:49:04, fatboy82 pisze:
bazy danych i programowanie to jednak nie to samo. W bazach jest troche funkcji, zapytan, ale zeby to nazywac programowaniem, to tak troszke na wyrost powiedziane

Hehe, madrala sie odezwal. Poczytaj sobie o procedurach skladowanych - PL/SQL, a nawet w Javie czy C++.

Adrian_M: jak wezmiesz bazy danych (SQL itdp - nie administracja) to najlepszym wypadku wyladujesz w jakims banku i bedziesz rzezbil w SQL po kims kto sp...il nabozenstwo z pensja 5k brutto. Zenada.
Jak chcesz zarobic na bazach, to zostan administratorem Oracla, z certyfikatami, do tego ze 3 lata praktyki i jak bedziesz umial administrowac, tuningowac itd. to za to beda ci placic dobre (dycha i wiecej).
Dzisiaj do SQL'a nie bierze sie juz "specjalisty" bo w bankach nawet co bardziej kumata Panie Zosia potrafi SQL'a napisac...

Jak mozesz to pakuj sie C++ i potem w robienie softu osadzonego (embeded) bo urzadzen powstaje coraz wiecej i ktos to musi programowac. A stopien skomplikowania jest na tyle duzy ze potrzeba specjalistow i za to placa juz sensownie.

Dzisiaj "chlopaczkow" od PHP, MySQL, Javy jest na peczki. Programista zostaje kazdy kto "nie wiedzial co ze soba zrobic". Efekt jest taki ze zarobki oscyluja w granicach 4k-6k brutto.