Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2007-07-04 12:06:38 Doradźcie mi koledzy/koleżanki !
Studiuje informatykę i usze wybrać specjalizacje. Do wyboru mam: - sieci komputerowe - grafikę komputerową - bazy danych Jak myślicie na czym najlepiej wyjdę? Dzięki za pomoc |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-07-04 12:11:17 najlepiej wyjdziesz jak wezmiesz sieci komputerowe i bazy danych ![]() Najlepiej wybierz to co Cie interesuje ![]() |
![]() morion DEADSOUL Omega B + zło :) zielona góra | 2007-07-04 13:16:03 no nie wiem na którym roku się u Ciebie wybiera specjalizację, ja to robiłem w połowie 3-ego, a po takim czasie studiowania miałem już wyrobioną opinię zarówno o atrakcyjności poszczególnych specjalności jak i o późniejszych perspektywach zatrudnienia... moze zapytaj rodziców w czym Cie widzą ![]() |
![]() dominiq MV6 Ostrów Wielkopolski | 2007-07-04 14:36:25 Na grafike sie nie pchaj jesli wczesniej nie miales z nia do czynienia. Osobiscie wybralbym sieci (nawet studiowalem na tym kierunku ..przez chwile ![]() |
![]() Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2007-07-04 15:39:11 skonczyłem 2-gi rok i teraz 3 semestry specjalizacji. w sumie 3,5 roku i inżynier. Ja najbardziej jestem za sieciami, obsługiwać programy graficzne to można sie samemu nauczyc, ale właśnie trzeba miec ten "zmysł" a bazy danych to do czego mogą sie przydać?? |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-07-04 16:02:01 bazy danych to generalnie do wszystkiego moga Ci sie przydac co jest zwiazane z sieciami, internetem, intranetem, aplikacjami biznesowymi itp itd ![]() |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2007-07-04 16:05:36 ja bym wybrał bazy danych - większe zapotrzebowanie jest na rynku pracy. A sieci i tak będziesz miał i tak przynajmniej podstawy ![]() |
![]() Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2007-07-04 16:20:57 no właśnie nie wiem jak to wygląda na rynku pracy. mieszkam w małym mieście gdzie liczą sie TYLKO układy, kto ich nie ma to wegetuje albo wyjeżdża do Southampton... a ja nie zamierzam wyjeżdżać. |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2007-07-04 16:27:58 bazy danych masz wszedzie, w kazdym zakładzie gdzie, począwszy od jakiegos większego sklepu po jakieś urzędy i inne wynalazki |
![]() Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2007-07-04 16:38:23 Aha, sieci tez są praktycznie wszędzie gdzie jest internet i komputery. A Ty Brutal pracujesz w tej branży?
ehhh tak to jest jak człowiek jest młody i niema rozeznania. Już jeden błąd popełniłem jak do technikum poszedłem. Później minęło kilka lat i okazało się że po takiej szkole to cienko o lepszą prace. |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-07-04 16:45:26 Brutal pisze to samo co ja, wiec jest nas juz dwoch ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2007-07-04 16:54:02 a powiedz mi jeszcze jak sie ma programowanie do baz danych?? Mam c++ ale nie kręci mnie to wcale |
![]() Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2007-07-04 17:32:50 Mam czas do końca miesiąca, wiec sie jeszcze z tym prześpie. Dzięki Wam chłopaki za naświetlenie tematu. Przemyśle, zrobie analize i napewno do konam słusznego wyboru.
Pozdrawiam Adrian |
![]() Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2007-07-05 15:46:01 programowanie to omijam szerokim łukiem. |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-07-05 18:49:04 bazy danych i programowanie to jednak nie to samo. W bazach jest troche funkcji, zapytan, ale zeby to nazywac programowaniem, to tak troszke na wyrost powiedziane ![]() ![]() Jednak nadal programowanie jest znacznie szersze i pojemniejsze. |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2007-07-05 20:54:20
Hehe, madrala sie odezwal. Poczytaj sobie o procedurach skladowanych - PL/SQL, a nawet w Javie czy C++. Adrian_M: jak wezmiesz bazy danych (SQL itdp - nie administracja) to najlepszym wypadku wyladujesz w jakims banku i bedziesz rzezbil w SQL po kims kto sp...il nabozenstwo z pensja 5k brutto. Zenada. Jak chcesz zarobic na bazach, to zostan administratorem Oracla, z certyfikatami, do tego ze 3 lata praktyki i jak bedziesz umial administrowac, tuningowac itd. to za to beda ci placic dobre (dycha i wiecej). Dzisiaj do SQL'a nie bierze sie juz "specjalisty" bo w bankach nawet co bardziej kumata Panie Zosia potrafi SQL'a napisac... Jak mozesz to pakuj sie C++ i potem w robienie softu osadzonego (embeded) bo urzadzen powstaje coraz wiecej i ktos to musi programowac. A stopien skomplikowania jest na tyle duzy ze potrzeba specjalistow i za to placa juz sensownie. Dzisiaj "chlopaczkow" od PHP, MySQL, Javy jest na peczki. Programista zostaje kazdy kto "nie wiedzial co ze soba zrobic". Efekt jest taki ze zarobki oscyluja w granicach 4k-6k brutto. |