Niekoniecznie OT:Pechowy urlop

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W sobotę 14 wybrałem sie do Krakowa
Przenocowałem u znajomych, w niedziele rano odwiedziłem McDonalda . Po wyjściu myslałem że gęby nie domknę
komuś spodobała sie moja tablica rejestracyjna (EPA E687)
Mimo szoku namalowałem sobie numer markerem i pojechałem do Mirowa via Nico w Modlnicy
W Mirowie było wszystko super az do wyjazdu - kłopoty z uruchomieniem ładnej jakieś dziwne odgłosy ale nic to
Dojechałem do Pabianic przehulałem cały poniedziałek (zaczął mi się tytułowy urlop) i we wtorek raniutko zameldowałem sie w warsztacie w sprawie brakujacego 5 biegu
"Fachowcy "zdjelim obudowę 5 i zobaczyłem koła które kiedys były zebate a teraz sa całkiem gładkie
Stwierdzili że awaria to wina materiału wiec mogą je zdjąc iodesłac do reklamacji
Zrezygnowałem z naprawy skrzyni i poleciłem likwidacje wycieków z silnika (o ja nieszczęśliwy)
Pomiar ciśnienia brzmiał jak wyrok 10.5 x3 i ...2.5 !!!!!!!
Żeby was nie zanudzać - peknięty pierścień drugiego cylindra
W efekcie mam blok po szlifie nowe tłoki, pierścienie i panewki no i jestem lżejszy o pnad 1000 zł (za naprawe) + nowe tablice (EPA 29CW) i dowód prawie 150
Teraz jeszcze tylko przegląd (jutro mija termin) i OC i będzie z górki
Jestem teraz na etapie dreptania za bossem w sprawie pożyczki -to w pracy i 5 browara marki TY**** - to obecnie

Pozdrawiam wszystkich załamanych awariami a w szczególnosci Groszka 69
Trzymaj się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

CHIO

O kurde współczucie Chio .Pozdrawiam

Chio -Nie wiedziałem ,ze miałeś aż takie problemy z opuszczeniem Mirowa(
TAblice to podobny przypadek jak mój . A propos wakacji, obcych miast i niestrzeżonych parkingów-Uwazajcie na tablice - bo to plaga((Złodzieje biora je nagminnie bo tankują i uciekają. Dziś dostałem z Prokuratury w Gdańsku pismo z umorzenim śledztwa w sprawie moich tablic ( ukradli je jak wiecie w Gdańsku-i to obydwie) wiecej z tym kłopotów niż by sie wydawało i jak widac - wydatków
W każdym razie- Chio ciesze się,że mimo wszystko do Wawki jakpoś dotarłeś i strasznie nam było miło ,że wpadłeś na nasz spocik))
Pozdrówka
Paweł

ojojoj
a w Mirowie jeszcze wszystko tak dobrze wyglądało
no ale trzeba przyznać że szybko sobie z tym wszystkim poradziłeś
Powodzenia w rozmowie z szefem

PS. A co z Twoim wyjazdem na węgry (patrz temat Zaproszenie na zlot LBK)

Jedyne co mogę zrobić to współczuję.
A z nowymi tablicami, mówisz EPA 29CW?? Coś chyba nie tak. Po nalepce homologacyjnej przecież zawsze jest litera, a potem trzy cyfry. Przed nalepką wszystko pasi ale po to dziwne.
Małe miasteczka mają zawsze przed nalepką homologacyjną trzy litery: pierwsza - stała dla województwa; dwie następtne to jednocześnie dwie pierwsze od stolicy powiatu. Potem wspomniana nalepka, a potem już jak idzie seria: cztery znaki - najpierw jedna litera, a potem trzy cyfry. Więc jak po nalepce możesz zacząć od cyfry. A poza tym cyfr i liter jest po dwie a powinna być jedna litera i trzy cyfry. To nie wiem o co tu pasi?

Mily teraz z tablicami jest tak pop... że nigdy nie wiadomo o co chodzi!

lacze sie w bolu Chio, mnie tez Ladna daje ostatnio po kieszeni - cos jakas epidemia czy co?!
tyle, ze ja bede usilowal uporac sie z naprawami przed urlopem i mam nadzieje, ze pani 07 mi go nie zepsuje. Jedziemy razem nad morze....
Pierwszy raz. Lare skoro corocznie przezywala gory zima, to teraz chyba tez wytrzymie.

est lepiej jak było - chodzi mi tlyko o oznaczenia. Bo teraz wiem dokladnie skad pochodzi dany samochod, a nie tak jak kiedys musialem sie grubo zasanawiac. Tyklo szkoda, ze znowy wasiawiacy wszystko poknocili i wzieli sobie pierwsza literke "W", a nie "M", ale to z kolei kolidowało by z interesami ludzi z małopolski. Skoro wasiawa zabrała W to poznan wzial sobie P, ktore powinno przysługiwać pomorskeimu. I tak sie wszystko posypało przez wasiawiakow. Bez urazy koledzy - mowie tu o tych co siedza swoimi spasionymi dupskami na wysokich stołkach. Najbardziej mi sie to podoba na Śląsku, bo maja "S". Nie wiem z jakiej paki Kujawsko- Pomorckie na "C", a Łódźkie "E" - wszystko sie pokaszaniło, ale juz sie przyzwyczailem.

Wracajac do tematu to ciesze sie ze w koncu wiem skad jest dane auto, bo z rejestracji mozesz wyczytac wojewodztwo i gmine.

Leszek nie gminę,tylko powiat
Oczywiście Chio ja też współczuję tych kłopotów,ale cieszę się że wszystko już naprawiłes
Miły,z tablicami rejestracyjnymi jest tak: na przykładzie Białegostoku.Auta zarejestrowane w miescie Białystok mają tablice zaczynające się literami BI i potem jest 5 cyfr np:BI 12345,gdy te się skończą kolejne numery to np: BI X1234. Gdy auto jest zarejestrowane gdzieś w powiecie Białystok,to numery są BIA X123.Gdy się kończą możliwości,to robią tak jak w przypadku Chio,tzn dokładają kolejną literę,a z której strony to już grom ich wie.Wtedy jest BIA XX12 lub BIA 12XX.
Myślę że teraz wszystko jasne
Pzdr grzesiek

Witam...
Leszek, nie płacz, jest dobrze... miałes do tej pory jakieś G..., np GKO, GAY..., GDN... etc.. a teraz masz - GA, GD itd... , nie mamy krzywdy...

Grzesiek: na przykładzie z Krakowa myślę, że jednak dokładają litery od końca. Np. BI 1234X. Mój staruszek posiada KR 1234F i "teściu" podobnie. Litery przed cyframi są chyba zarezerwowane dla województwa/powiatu.
Pozdro.

z moich obzerwacji wynika inaczej. Wyroznikiem iejsca rejestracji sa litery przed nalepka. A ten hologrami oddziela wyroznik od reszty, ktora moze byc dowolna. Np. moi znajmomi maja wg wzoru EL () K123
widzialem tez jeszcze z litera na koncu. To po nalepce chyba ksztaltuja dowolnie....

Grzechu, to Biały ma inną zasadę jak Bydgoszcz. Bo my mamy najpierw "C" - i to jest stała litera dla kujawsko-pomorskiego. Potem jeżeli jest miasto byłe wojewódzkie to pierwsza tylko pierwsza litera. A więc w Bydgoszcz, Toruń i Włocławek mają odpowiednio: CB, CT i CW. Potem nalepka homologacyjna i pięć cyfr. A więc u nas przykład tablicy: CB 01234. Powiaty mają też "C" na początku, jak całe województwo, a potem dwie litery, które są pierwszymi od nazwy powiatu. Potem nalepka, litera i trzy cyfry. Poza tym powiat bydgoski (czyli wszystkie wiochy i miasteczka w powiecie) mają inaczej jak sama Bydgoszcz. Bo powiat bydgoski ma tak samo jak opisałem w przypadku powiatów. A więc przykład powiatu bydgoskiego: CBY A012. Z kolei np. powiat Inowrocławski już ma wszędzie CIN, zarówno w stolicy, czyli Inowrocławiu jak i wszystkich miejscowościach zaliczających się do powiatu. I tylko w bydgoskim powiecie powiat ma inaczej jak stolica, reszta powiatów jest tak, że stolica ma tak samo jak reszta miejscowości do niego wchodzących. Gupio nie?

Grzesiek, a w takim razie jak ma reszta z województwa podlaskiego?

Więc jeszcze raz tłumaczę:ja pisałem o miescie Białystok i powiecie Białystok,a nie o województwie Podlaskim.
Inne miasta które kiedys były miastami wojewódzkimi,oczywiście mają swoje tablic:Suwałki BS 12345,Łomża BL 12345.
Białystok ma tak jak napisałem.Miasto wojewózkie zawsze jest również powiatem,więc tablice ma zaczynające się od 3 liter,czyli np BIA X123. Tak samno ma Łomża,czyli BLM X123,i Suwałki, BSU X123.
Tablice zaczynające się od dwóch liter mają tylko miasta które kiedyś były wojewódzkimi i te które sa nimi obecnie.
Tablice zaczynające się od 3 liter mają wszystkie miejscowości powiatowe,oraz miejscowości które w danych powiatach leżą.
Np BSI-jest to powiat Siemiatycze w województwie Podlaskim.Takie numery mają wszystkie auta zarejestrowane w tymże powiecie.Sąsiadujący powiat to Bielsk Podlaski. Jego numery się zaczynają BBI.
Podsumowując:pierwsza litera to zawsze jest nazwa województwa.Kolejne dwie to nazwa powiatu.Jezeli sa tylko dwie litery to jak pisałem wyzej miasto wojewódzkie.
Pzdr Grzesiek