SAE i VGA o co chodzi i czym się różni.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie czym różni się norma SAE od VDA.

Otóż :

wg SAE pojemność bagażnika nubiry sedan to 350 litrów

a

wg VDA to 530 litrów.

Skąd taka różnica i o co chodzi?

Cytat:
2007-09-17 19:00:15, lothaar pisze:
Mam pytanie czym różni się norma SAE od VDA. Otóż : wg SAE pojemność bagażnika nubiry sedan to 350 litrów a wg VDA to 530 litrów. Skąd taka różnica i o co chodzi?

w jednej metodzie liczy się kulki o określonej średnicy które się zmieszczą do bagażnika, a w drugiej chyba sześciany albo się mierzy dokładnie objętość... jakoś tak mni wiency.

ale aż taka różnica? coś chyba tam się pomylili...

Cytat:
2007-09-17 23:35:38, Robert_S pisze:
w jednej metodzie liczy się kulki o określonej średnicy które się zmieszczą do bagażnika, a w drugiej chyba sześciany albo się mierzy dokładnie objętość... jakoś tak mni wiency. ale aż taka różnica? coś chyba tam się pomylili...

Dzięki
Sprawdziłem wczoraj jeszcze w internecie a lekko nie było i masz rację. Te sześciany mają wymiary 200x100x50 mm.

Popatrywałem również na różne źródła i podają 350 litrów lub 530... Nawet na stronie Klubu Nubiry... Tylko wyboldowali te 530 litrów. Swoją drogę nie wiem skąd takie różnice w obu metodach.

Cytat:
2007-09-17 19:00:15, lothaar pisze:
wg SAE pojemność bagażnika nubiry sedan to 350 litrów a wg VDA to 530 litrów. Skąd taka różnica i o co chodzi?

Obstawiam czeski błąd - literówkę ktoś zrobił.

Cytat:
2007-09-18 09:49:06, lothaar pisze:
Te sześciany mają wymiary 200x100x50 mm.

Tak to dostawczaki powinni debile liczyć, bo powyższy rozmiar bardziej cegłę przypomina niż wakacyjną torbę czy plecak.

Cytat:
2007-09-18 09:55:10, piotr_ek pisze:
Tak to dostawczaki powinni debile liczyć, bo powyższy rozmiar bardziej cegłę przypomina niż wakacyjną torbę czy plecak.

To niemiecka norma. I wg tej normy wychodzi 530 litrów a jak według tej SAE sypią np. kulki czegoś żwiropodobnego to im wychodzi 350 litrów.
A potem taki lothaar siedzi i duma czy się do takiego bagażnika np. głeboki wózek dziecięcy zmieści bo 350 litrów to raptem dwa razy tyle co bagażnik seicento.
Ale kurde aż niemożliwe aby nubira miała tylko nieco większy bagażnik od np. fabii czy clio.

Moze taka roznica jest dlatego, ze nubira jest tez w wersji hatchback (rzadziej spotykana) i im sie pomyliło?

Pozdrawiam
Robert