Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
1,4i. pytanie jak w temacie jak sprawdzic poziom oleju w skrzyni? i którędy się go dolewa?

na podnosniku lub kanale ważne aby równo stał, od przodu sruba na kwadrat. powinno sie lekko sączyc.

Śruba na sześciokąt I poziom nie powinien być niższy niż 1 cm poniżej otworu kontrolnego.

Słuchać Wilka!!! 1 cm poniżej korka!!!
Ja chwilowo miałem równo z korkiem i po przejechaniu trasy ok. 150 km coś zaczynało jarmolić w skrzyni lub sprzęgle. Po 10min postoju można było dalej spokojnie jechać 150km.
Pojechałem do mechaniora a on mi, że skrzynia do wymiany. Przyjechałem do domu i sprawdziłem poziom (kilka dni wcześniej wymieniałem) i był równy z korkiem. Wypuściłem do odpowiedniego stanu i jak ręką odjął.
Ważne by olej był orginał Ford.

Olej musi byc oryginalny ford czego samo doświadczyłem, u mnie wchodzi jakieś 2,6 litra

Cytat:
2007-05-26 18:19:09, nowszy_00 pisze:
Olej musi byc oryginalny ford czego samo doświadczyłem, u mnie wchodzi jakieś 2,6 litra

Dokładnie 2,6 litra. Syntetyk 75W90. Może być czerwony ATF.

oki dzięki.
a dolewa sie tez przez tą śrube?? i jakim sposobem najlepiej?

Koszulka termokurczliwa fi 25 zagrzana na 10 cm długości, a powyżej ucięta butelka po wodzie mineralnej

Dokładnie przez tą śrubę przy pomocy duuzej igły, nie pamiętam jednak jak ona się fachowo nazywa

Cytat:
2007-05-26 18:50:14, nowszy_00 pisze:
Dokładnie przez tą śrubę przy pomocy duuzej igły, nie pamiętam jednak jak ona się fachowo nazywa

Koński wenflon

Cytat:
2007-05-26 18:19:09, nowszy_00 pisze:

Bajki, olej musi mieć taką samą lepkość jak podaje Ford, producent mniej ważny, aby nie jakiś Hipol.

z tego co już czytalem chyba nawet na forum FEFK to producent sie znaczy ford nie zaleca wymieniac oleju w skrzyni, wiec kiedy mimo wszystko na taką wymiane powinnismy sie zdecydowac i czy wymieniac caly olej czy tylko dolewac ubytek ??

Cytat:
2007-07-11 13:54:45, olechafm pisze:
z tego co już czytalem chyba nawet na forum FEFK to producent sie znaczy ford nie zaleca wymieniac oleju w skrzyni, wiec kiedy mimo wszystko na taką wymiane powinnismy sie zdecydowac i czy wymieniac caly olej czy tylko dolewac ubytek ??

ford raczej "nie przewiduje", ale zakłada, że co 20tkm sprawdzasz poziom, wymieniasz wszystko jak należy w ASO i nie grzebiesz przy aucie sam. Ale czy tak każdy z nas robi, to mam wątpliwości...dlatego jak zobaczyłem magnezię w oleju, to go wymieniłem.