| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-07-05 19:10:04 Jak wygląda na Słowacji sprawa CB?
Rozumiem , że nie ma żadnych ograniczeń w używaniu.... Drogowa tam tez jest 19-tka?
Tak właściwie to co ciekawego można obejrzeć na Słowacji??
Szukałem dziś różnych informacji w necie i nie znalazłem nic ciekawego... (może źle szukałem?) |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-05 19:13:40 Ogólnie nic... ale za rogiem mam (przynajmniej ja) Besenovą |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2007-07-06 01:34:52 źle szukałeś
jeśli chodzi o góry to sporo więcej i ciekawiej niz w polsce, jesli szukasz morza , to może być mały problem
looknijj tu: http://www.slovenskyraj.sk/pl.html http://www.vysoketatry.com/ http://www.nizketatry.sk/ poszukaj tez: mala fatra a jeśli chodzi o kąpieliska termalne to byłem w okolicach słowackiego raju ( niestety nie pamietam nazwy, ale jakby co to moge poszukać) i generalnie nie polecam - smród bród, syf, stare baby siedza i lejąpod siebie bonie chce im się wyjsć żeby nie tsracić ani minuty biczów wodnych.... beee nigdy więcej jesli jesteś głębiej zainteresowany tematem słowacji ,to daj znak , nie jestem przewodnikiem , ale kilka razy byłem i w/g mnie kraj godny polecenia... kilka smeici mam zebrane, trochę jeszcze pamiętam więc mogę troszeczkę pomóc |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-07-06 09:27:04 Jak najbardziej jestem zainteresowany
Gdzie warto podjechać i co zobaczyć? Morza nie szukamy , taternikami nie jesteśmy - więc trasy wspinaczkowe raczej odpadają . Myślałem raczej o jakichś atrakcjach turystycznych....
Planujemy krótki ,tygodniowy wyjazd: dzień-dwa Kraków , dzień-dwa Pieniny (Trzy Korony , Sokolica itp - odkurzyć wspomnienia ) i 3-4 dni Słowacja.
Tylko cały czas nie wiem w którym kierunku udać się na tej Słowacji ,żeby chociaż "liznąć" uroki tego kraju. Słabo rozreklamowani są
Gdzie konkretnie jeździłeś? p.s. Szukałem na stronach pl bo po słowacku ta taki raczej "nieczytaty" jestem |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-07-06 10:26:14 ja naprawdopodnobniej za rok bede jechal do zakopanego i tez bede robil wypad na slowacje a celem wypadu bedzie to oto miejsce
KLIKAMY ![]() |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2007-07-06 14:25:00 przeciez na każdej z tych stron które podałem jest taka biało- czerwona flaga ( cos jak Kataru tylko do góry nogami- info dla BOR-u) kilknij i masz wersję po polskiemu - troche okrojona ale zawsze :d
co ja bym polecił: słowacki raj - koniecznie - bardzo blisko , całkiem fajnie, poswięć ze 2-3 dni , bo jest kilka szlaków, i jaksinia lodowa... szlaki - noclegowaliśmy się na kempingu w cingov-ie i stamtąd poszlismy szlakiem czhyba żółtym - w każdym razie nic ciekawego- zwykład roga w lesie... póżniej weszlismy na niebieski ( skrzyżowanie szlaków przy letanovskim młynie) - przełom hornadu - full wypas - wiszące mostki i kładki powbijane w ściany wąwozu , a pod nogami rzeka , dalej chyba klastorska roklina pod górkę - drabinki , woda pod nogami itp.. tez full wypas
pózniej powrót spokojna drózka połozona w górnej partii - razem około 10 godzin pełzania - nogi w du*** wlazły - ale warto było
następnego dnia poszlismy na suchąbelę ( najpop. szlak podobno) - to samo co w kalstorskiej roklinie , ale sporo więcej ludzi, i znacnie mniej "dziewiczo" następny temat to jaksinia lodowa - całkiem fajna, szczególnie zachwyceni byli ci którzy nie byli w żadnej większej jaskini .. inny region - mała fatra - wiele nie powiem bo byłem tylko jeden dzien i na dodatek padało, ale postanowiłem ze na pewno wróce i obejrze wszystko to oc zobaczyłem wystarczająco mnie zniewoliło szczególnie dolina vratna- mysle że wtym roku tam zajrze - ale w oklicach września
jakbyś chciał jakieś bardziej szczegułowe info , to daj znak na privam, bo pozbierałem trochę róznych papierów, ale w somu bede dopiero w przyszłuy piatek |
jost Klubowy Weteran BMW 520d Lublin | 2007-07-06 15:21:03 Uważaj na policjantów słowackich, bo to aptekarze!! Wczoraj dostałem POKUTKU - za 12 km/h przekroczenia chciał 1000 sk, powiedziałem, że mam tylko 500 sk i wystarczyło. Mieli ustawiony jakiś fotoradar przy białej felicji w jakiejś wsi, a za wsią zatrzymywali na 40 miałem 52. Pewnie Słowaka nie ruszyliby, ale wszystkich turystów trzepią! Jechałem od Barwinka w stronę Popradu, nie pamiętam nazwy wsi, gdzieś między Svidnikiem a Starą Lubovną czy jakoś tak. Parę bażantów przez to mniej kupiłem ![]() |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-07-06 19:45:28
Flagę znalazłem Chodziło mi o to ,że tych stron nie znalazłem przeszukując google , bo nie szukałem na słowackich stronach
Dzięki wszystkim za propozycję - biorę się za układanie trasy
Ostatnia sprawa - z CB nie ma problemów? Na 19tce ostrzegają o miśkach? |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2007-07-06 20:38:59 tez unich soatłem- w wysokich tatrach , zamisat pojechac na parking pokombinowałem troche i przejechałem za zakaz wjazdu i tam postaiwłem- stało kilkanascie samochodów - wracam , blokada co ciekawe gnoje pozakładali blokady na samochody z polski i czech , swoim nie zkaładali ... chciał 1500 koron - pokazał mi jakis tam taryfikator , a ja mu mówie że nie wyda , bo dzis ostatni dzien wczasów i juz nie mamy kasy i wracamy wlasnie do Polski ( mielismy po 20 lat iprzyjechaliśmy polonezem wiec musiał uwierzyć ) zszedł na 700 koron... |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-07-10 20:57:11 Z wyjazdu urlopowego dupa - "pierwszy" u nas w pracy miał w tym miesiącu kaprys wstrzymania wszystkim premii |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-07-11 08:34:14
Premia to coś extra... za zwykłą pracę płaci się wynagrodzenie zasadnicze więc jak się od niej powstrzymają istnieje duze prawdopodobieństwo, ze w ogóle urlop im się neico przedłuży... Ja generalnie olewam wszystkie premie i traktuję je jak extra bonusy... Nigdy nie opieram na nich żadnych planów bo są zbyt wrażliwe na kaprysy "pierwszych". |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-07-11 12:35:37
U nas pensja jest rozbita na dwie części: stałą podstawę i stałą premię - uroki budżetówki (pierwszy i ostatni raz pracuję w budżetówce ).
Niestety jak "pierwszy" wymyśli sobie ,że potrzebuje na coś kasy to wtedy możemy z premią się pożegnać
Czekam do listopada ,aż mi sie lojalka skończy i wypadam z tego burdelu |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-07-11 12:55:00
"Podoba" mi się koncepcja stałej premii, która de facto jest uznaniowa i potem się okazuje, że pracownik może ale nie musi jej dostać albo może ją dostać ale nie w maksymalnej kwocie... a jak do tego stanowi cos koło 50% teoretycznego wynagrodzenia to już jest całkowite przegięcie... Współczuje. |