Kiera z airbagiem- ciekawostka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otóż dziś wpadł mi w ręce jakiś "Motor" chyba sprzed 2 tygodni. W dziale "Używane" była Alfa Romeo Spider. Doznałem ciężkiego szoku. Okazało się,że w starszych egzemplarzach była montowana kiera z poduchą identyko jak w Esperaku, tylko,że ze znaczkiem Alfy.
PRZYKŁAD

Cytat:
2007-07-15 17:20:33, Esperynek pisze:
Otóż dziś wpadł mi w ręce jakiś "Motor" chyba sprzed 2 tygodni. W dziale "Używane" była Alfa Romeo Spider. Doznałem ciężkiego szoku. Okazało się,że w starszych egzemplarzach była montowana kiera z poduchą identyko jak w Esperaku, tylko,że ze znaczkiem Alfy. PRZYKŁAD

Powiem tylko tyle że A4302 wyprzedził Cię z tym "odkryciem" dawno dawno temu ...

Ba, powiem więcej, inne alfy z połowy lat 90 tych z airbagiem mają taką samą kierownicę. Występującą w różnych wykończeniach - obszyte skórą, a nawet drewniane.

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2007-07-15 18:01:31 ]

ja już to wiedziałem w 1996r kiedy kupiłem sobie katalog samochody świata 1996

Ale esperynek wtedy miał 3 lata

Cytat:
2007-07-15 18:07:57, Adam4302 pisze:
Ale esperynek wtedy miał 3 lata

Diabeł tkwi w szczegółach Adam. Prawie 4.
Bo ja 10.1992 jestem.

Cytat:
2007-07-15 18:29:03, Esperynek pisze:
Diabeł tkwi w szczegółach Adam. Prawie 4.
Bo ja 10.1992 jestem.

Moje wyrazy ubolewania

A w jakich modelach były jeszcze te same kiery?
Ciekawe, czy to Alfa nie miała pomysłu na design, czy Daewoo.
PS: Krzychu- czyżby zazdrość przez Ciebie przemawiała?

[ wiadomość edytowana przez: Esperynek dnia 2007-07-15 21:30:48 ]

Cytat:
2007-07-15 21:28:50, Esperynek pisze:
A w jakich modelach były jeszcze te same kiery? Ciekawe, czy to Alfa nie miała pomysłu na design, czy Daewoo. ...

W modelach 33; 145; 146; 156 na pewno były inne kierownice (3-ramienne).

A tak w ogóle to też czytałem z tydzień temu ten MOTOR co Esperynek i widząc kierę w tym Spiderze, uśmiałem się prawie do łez, że ktoś takie druciarstwo uprawia, wstawiając Kierwnice z Espero/Nexi.
A tu , okazuje się, ze esperowcy-poduszkowcy mają kierownicę "made by Alfa Romeo"

Cytat:
2007-07-15 21:28:50, Esperynek pisze:
Ciekawe, czy to Alfa nie miała pomysłu na design, czy Daewoo.

Jak powszechnie wiadomo Włosi zdominowali światowy design samochodowy i również wiele projektów aut innych marek zeszło z desek kreślarskich włoskich designerów.
Tak więc nie sądzę, że to Alfa miała kłopoty z pomysłami na design. Biorąc pod uwagę, że Espero zostało zaprojektowane przez włoską firmę Bertone należy sądzić, że Włosi polecieli tzw. skrótem i wsadzili do Espero to co akurat mieli pod ręką wychodząc z założenia, że nie warto się wysilać. (Może dlatego projekt olał Citroen bo to do Francuzów początkowo adresowany był Espero)

Cytat:
2007-07-15 22:02:44, tommi-j pisze:
A tak w ogóle to też czytałem z tydzień temu ten MOTOR co Esperynek i widząc kierę w tym Spiderze, uśmiałem się prawie do łez ...

Fajnie tak nabijać się z kolegi, co... fajnie

Pozdrawiam - SpeedR