MotoNews.pl

Skrzynia biegów e36 16. m40 CD.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,witam!!
'Wałkuje' temat na forum już od jakiegoś czasu a ze swoim mechanikiem od ponad pół roku!
Problem ten sam: przy wrzuceniu na jedynke tzw.'walnięcie'w okolicach mostu...zrzęzenie na wolnych obrotach na luzie a teraz doszło na 3,4i 5-tce metaliczy chałas.Facet wymienił mi już..niewiem-chyba 6 skrzynie i objawy te same. Na początku myślałem że gość podchodzi mało uczciwie do tematu i tylko gada że wymienia ale ostatnie 3 sztuki zmieniał przy mnie więc już po prostu zgłupiałem!!
Nadmieniam że moja 316-tka była automatem i została przerobiona na manual.Wszystkie bebechy, tzn.sprzęgło, dociski, poduszki wszystko jest ok! Kudre już sam nie wiem o co chodzi bo ile można zmieniać skrzyń?????Dodam że skrzynie są z różnego źródła, łącznie z przytarganiem z Niemiec.
No nic.... może ktoś mi napisze z Was co jest grane?
Dzięki! Pozdrawiam!!
Adrian

a może są luzy na przegóbach półosi i to one chałasują

moge tylko powiedziec ze jak mialem taka sytuacje podczas wrzucania np jedynki i bylo wlasnie takie walniecie to bylo oznaka ( o czym dowiedzialem sie pozniej jak juz sie rozwalil ) szwankujacego przegubu - to walniecie mialem jak wrzucalem wsteczny i jedynke a rzezenie slyszalem dopiero jak sie rozpiepszyl - deferencjal powodowal ze krecila sie tylko ta półośka z rozwalonym przegubem....
z ta wymiana skrzyni to chyba przesadziles przy drugiej bym sie juz conajmniej zastanowil a przy 3 dal spokuj tej skrzyni i szukal gdzie indziej...
stawiam na most badz poloski a konkretniej przegub(y)

No na początku też myśleliśmy z mechanikiem że to tył wali i hałasuje więc wymieniliśmy półośki bo jedna z moich miała jakieś luzy a most musiał być wymieniony bo w automatycznych skrzyniach most jest inny i nie chodzi tak jak trzeba na manualu.
Wczoraj jeździłem na podnośniku- mechanik oglądał skrzynie z dołu i stwierdził że hałasuje skrzynia a konkretnie mówił coś o lożyskach. Zatanawiać się raczej nie mam co bo wymiana jest na gwarancji więc za nastepne skrzynie po prostu nie płace ale szkoda mi 'chłopa' bo wymiana skrzyni to nie wymiana koła no ale w sumie to nie po to płaci się gruby szmal żeby mieć na w pół sprawny sprzęt. A może ktoś zna namiary na kupno skrzyni w Zachodniopomorskim ale od razy z zamontowaniem żeby przypadkiem nie jeździć i nie oddawać.
Pozdrowionka!
Adrian

witam wszystkich, ja mam w moim 318tds taki podobny problem ale tylko przy 1-ce wali mi czasami a ostatnio coraz częściej, wrzucam i jak puszczam sprzęgło i dodaje gazu to czasem od razu a czasem po 3-5sek walnięcie i jest na luzie boje sie że mi się skrzynia rozsypie, PROSZę O POMOC, DORADZTWO

Cytat:
2005-10-31 16:46:40, a_Rekin pisze:
zrzęzenie na wolnych obrotach na luzie

wciśniesz sprzęgło to też hałasuje?

[ wiadomość edytowana przez: elroy_85 dnia 2007-07-17 23:42:17 ]

[ wiadomość edytowana przez: elroy_85 dnia 2007-07-17 23:42:36 ]