| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tommi-j Renault małopolska | 2007-07-15 22:32:04 Polecam opis używanej 156 w Roadlook.pl.
Tutaj LINK |
Karol13 Member Klubu Espero Viper 126p/Megane I ... Poznań | 2007-07-15 22:40:46 Wujas miał 156 ale benzynowe
-1.6 było zmienianie chłodzie płynu wspomagania (wada fabryczna, pierwsze modele w Polsce) -2.0 nic nie było robne -1.8 tez chyba nic nie pamietam... w takiej kolejnosci był, nalepsza była 2.0 pozniej miał 166 przed FL ten model mi sie najbardziej podobał był najlepszy kupił jako 2 letni miał go 3 lata i w sumie tylko rozrzad i dwie opony wymieniał przez ten czas, ale mało jedzi przy sprzedarzy przebieg 45000km. teraz takie małe OT: kupił zeszłego roku (w maju) alfe 159 nowa i wczoraj szczeliła sróbka od odpowietrzania chłodnicy i cały płyn wyleciał, samochod nie sprawny do jazdy, problem z laweta, zastepczym samochodem bylismy po za miaste i był problem z tym.... wiec to mozna uznac za potwierdzienie teori ze alfy sie psuja
Jeszcze jedno na tmeat koleg kupił 156 2.4 chyba disla i miał kłopoty z odpalaniem, gasł w czasie jazdy i czasem odpalił po 1 minucie a czasem po 2 godzinach, z tego co wiem sprzedał to wiec trzeba dobrze poszukac... |
SzybkiKosta HONDA CBR 600F, SEAT ... Warszawa -Ursynów | 2007-07-16 11:08:29 sprzedawałem te samochody , jedno wielki badziewie , psuje sie dosłownie wszystko od przycisków sterującymi szybami po całe silniki ze skrzyniami nie polecam ,aczykolwiek jak jest sprawna to frajde z jazdy daje niestety czyni to zdecydowanie za rzadko |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-16 11:28:40
Magia biorąca górę nad ułomnościami. A co do ułomności to wyobraźcie sobie, że w AR 147 z przebiegiem 130 tys km może już nie działać powracanie kierunków, a tylne lampy działają kiedy chcą. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-07-16 13:12:09
ale tak jak napisalem wyzej..alfa to nie jest samochod dla "rozsadnych" dla ktorych samochod pelni tylko uzytkowe funkcje i podstawowym kryterium jest jakosc i ekonomia..jesli ktos szuka takiego auta to zdecydowanie powinien odpuscic ta wloszczyzne.. |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-07-16 13:40:48
niedoczekanie Twoje
jednak porównując np odmiany kombi - w nubirze jest wiekszy jak i bardziej praktyczny bagażnik, oraz można powiedzieć że mimo wszystko nutria ma lepiej wykonane wnętrze. Nie chodzi tu może o same materiały co o ich spasowanie i poskładanie do kupy. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-16 14:22:49
AR 156 kombi to jakieś nieporozumienie. Z auta o sportowym stylu wyszło ni kombi ni sportówka. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-07-16 15:37:25 Kiedy robiłem w Carserwisie, odwiedzały nas niemalże wszelkie wyroby koncernu Fiata, w tym wspomniane Alfy.
Generalnie bardzo ładne i fajnie wyglądające w środku auto. Inna sprawa, że akurat o te auta trzeba dbać. W zależności od tego co zamierzamy naprawić/ wymienić wymaga to albo inwencji własnej, albo też wizyty w ASO. Z pewnością, co już zauważył Tomek, niemalże wszystkie Alfy posiadają delikatnej konstrukcji układy zawieszenia. Nie należy traktować tego jako "wady wrodzonej" opisywanych egzemplarzy, ale jako konsekwencję użytkowania tego typu układów na Polskich drogach, które - co tu ukrywać - są bardzo specyficzne. Awarii ulegają najczęściej tuleje metalowo - gumowe, łączniki stabilizatorów jak i inne elementy gumowe ze względu na chemiczne właściwości stosowania na naszych drogach chemicznie agresywnych środków w okresie zimy. Kwestie silnikowe to inna bajka. Z reguły awarii ulegają pojazdy bardzo mocno eksploatowane, choć spotkałem kilka egzemplarzy psujących się w sposób cykliczny. Reasumując - kwestia modelu na jaki trafisz. Osobiście lubię Alfy, choć to takie auta z naturą upierdliwego hipochondryka
Generalnie, jeśli Alfa strzeli Ci z rana focha, możesz zapomnieć o jeździe samochodem do pracy. Kolejnego dnia, odpala bez najmniejszych problemów - typowa włoska bella... machina a mimo to z quore sportivo pod maską
Pozdrawiam - SpeedR |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-07-16 16:25:22 U mnie w pracy jedna babka jeździ około 2 letnią alfą 156.
Nie wiem z jakim silnikiem. Raz na miesiąc-półtora odjeżdża na lawecie. |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-07-18 04:09:20 Ciekawy filmik z alfą 156.
http://youtube.com/watch?v=K9TJecSuwIY To jest m.in to o czym pisałem w innym wątku - rozkład masy. Dlatego żaden samochód z przednim napędem nie będzie się nigdy dobrze prowadził. [ wiadomość edytowana przez: Tomek-Mydlowski dnia 2007-07-18 04:17:41 ] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-07-18 10:05:00 Fajnie wyjechał przodem |
tommi-j Renault małopolska | 2007-07-18 19:36:37 Wczoraj kolesiowi z pracy w Alfie 156, urwał się.....lewarek zmiany biegów |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-18 19:41:38
Lecą jeszcze dziwniejsze elementy niż w złomero. |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-07-18 21:58:50
TTTM
w trasie - szczególnie na mazurskich drogach, smieszą mnie rożne "szybsze" przednionapędówki, jakieś focusiki, hondy civic, dłubnięte octavie. W zeszłym roku pan w dłubniętym 1.9TDI audiku A4 opuścił droge i udał sie w krajobraz. Widać bardzo się uraził że go wyprzedziłem i próbował wisieć mi na tyłku. Jadąc 520i na prostej nie mogłem go odkleić....ale przyszedł jeden zakręt, drugi, trzeci i człowiek poleciał sobie w pole. Na szczescie nie było rowu i drzew.
EDIT: tak mnie naszło - nie moge zrozumieć jednego, jak ktoś sobie jedzie powoli - to niech tak jedzie. Niestety w większości przypadków wyprzedzając różne auta - w szczególności te 1.9tdi i 1.8T zauważam że w ludzi wstępuje jakiś duch rywalizacji i zaczynają sie ścigać. [ wiadomość edytowana przez: Tomek-Mydlowski dnia 2007-07-18 22:03:52 ] |