Filtr Paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy mam takie pytanko gzie znajduje sie pompa paliwa w Omedze 1994 Kombi chodzi mi o to czy jest ona w zbiorniku czy na zewnatrz tak jak bylo w Omedze A.

pompa jest w zbiorniku a filtr paliwa, nad tylnym mostem.....pozdrawiam

Czy może mi ktoś dokładniej opisać jak wymienić bez większych problemów filtr paliwa w omedze C 2,2 dti.

Wykręć śrubę na górze pokrywy filtra(centralna) i wyjmij wkład, włóż nowy i po kłopocie. jeśli chcesz się pobawić to możesz wymontować cały filtr. Przy wymianie wkładu nie zapomnij zmienić uszczelek i podkładki pod śrubę centralną, wszystko powinno być w opakowaniu z filtrem. Powodzenia

No to rozpisałeś się OMEGAMAN. Prosiłem o dokładny opis. Co z przewodami? Bo inaczej ciężko wyciągnąć filtr. Nie da się ich odchylić razem z pokrywą. Co zrobić by się nie zapowietrzył. Bo potem to długo trzeba kręcić. Jak już radzisz to bardziej skrupulatnie prosze.

Przewody się odłącza, tylko trzeba to zrobić tak żeby ten który idzie do pompy stracił jak najmniej paliwa(zatkać go czymś) jeśli uruchomisz to resztę zostaw omie. Ja u siebie sam wymieniałem właśnie w ten sposób i nic się nie działo, jak uruchomiłem(wcale długo nie kęciłem) to powietrza tak jakby nie było prawie. Jeśli się obawiasz to lepiej pojedż do zakładu który Ci to zrobi.

sry, że się wtrącę ale coś mnie k.. podkusiło i wymieniłem filtr paliwa po którym oma przestała palić , no to wymieniłem na stary filtr a ona dalej nic.
Po czasie wpadłem na pomysł, że lekko pękł wężyk przy przepustnicy (ten podłączony od dołu) którą czyściłem przed wymianą filtra, zakleiłem i odpaliła. No to jak odpaliła to myślę - wymienię filtr na nowy i po wymianie znowu nic.
I teraz już nawet po wymianie na stary nic się nie dzieje a na dodatek nie ma benzyny przy silniku ?? (odpiąłem wężyk na powrocie z takiej małej metalowej płaskie puszki)

Ręce opadają

pompa działa? zerknij "uchem" przy wloczonym zapłonie/ rozruszniku.
daleko masz auto?

ps. sorki za prv, juz troche lepiej

Zaraz niedaleko bloku, myślę, że jeszcze pogrzebię trochę do 1, bo wtedy Krzysiek wraca z urlopu.

Wcinam się w temat sorki, ale mam podobne pytanko więc może skorzystam, a mój problem to: mam Omegę 2,0 16v 95' z LPG i ostatnio w trasie zabrakło mi gazu więc przełączyłem na benzynę (zawsze mam ok 20 litrów) i dojechałem do stacji. po zatankowaniu gazu i dolaniu benzolu pojechałem dalej na gazie. i tu się zaczyna problem następnego dnia omega nie chciała odpalić na benzynie
(zawsze tak robię i przejeżdzam kawałek) na gazie odpala bez problemu. Pompa na słuch -chodzi, ale z zaworu redukującego ciśnienie tego przy listwie wtryskowej przy wciśnięciu ucieka powietrze, potem na moment odpdla i dalej to samo. Zapowietrzyło się coś? Może ktoś wie o co chodzi i co z tym zrobić?