Filtr przeciwpylkowy ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy w esperakach jest cos takiego ?? ostatnio z nawiewu mi jakims kurzem zaczyna ciagnac i sie tak zastanawiam czy nie trzebaby czegos wymienic/wyczyscic ? A moze w tej nowej ksiazce cos madrego o tym napisali ? mozecie zerknac (ci szczesciarze co juz maja)?

W Espero nie ma w/w filterka, o ile pamietam Andrzej Libera kombinował ,żeby zastosować jakiś uniwersalny..... , ale seryjnie brak....

jak ktoś wcześniej pisał o pończochach na głośnikach to może jest jakieś wyjście! ale jak się dobrać do nawiewów to ja wymiękam!!!
pozdrawiam taki sobie doradca wicio

Więc tak.
O filtr walczyliśmy razem z Grzegorzem20CD. Po 3 miesiącach poddaliśmy sie.
Popatrzyłem na wlot powietrza do dmuchawy (po rozkręceniu kratki i zdjęciu osłony wlotu) i sprawdziłem siłę ssania na 4 biegu. Niestety w mojej ocenie jest ona zbyt silna aby próbować załatwić problem czymś uniwersalnym.
Potrzebna bedzie pasująca do wlotu kratka, albo wymontowanie nadmuchu w celu przylejenia jakiejś bazy.
Na tym temat zmarł.

Andrzeju! podziwiam umiejętności! ale tak poprostu?????????
jeśli jesienią sypie w buzię liśćmi to co zrobić??????????
pozdrawiam wicio

liścmi ?
zależy jakimi bo jak marychy to palić

Witam wszystkich zainteresowanych filtrem przeciwpyłkowym do Esperaczka
Jestem w stanie załatwić taki filtr włoskiej firmy ECO Ecological Filter do każdej wersji silnikowej w cenie (na dzień dzisiejszy) 40 euro. Wiem, że to drogo, ale np. JR też bawił się w takie rzeczy, był jeszcze droższy i do Espero zaniechał produkcji ww. filtra.
Tak więc jeśli ktoś będzie zainteresowany niechaj da znać.
Możliwe, że dla większej grupy (ja także się piszę ) uda mi się wytargować jakiś rabacik
Dla ułatwienia, średni kurs Euro (NBP) na dzień 14.08.'03r. = 4,3642, tak więc cena filtra wynosi 179,8 zł. (dodałem 3% wartości, ponieważ filtr sprowadzany jest z holandii, gzie obowiązuje 19% podatek VAT.

Noooo i ????? A gdzie takowy filter wsadzić w Espero???...no i co ile trzeba wydawać te 160zł???...Potrzebne by to naprawdę było!

Po podniesieniu maski, na podszybiu, od strony pasażera, jest taka plastikowa osłonka. Po jej zdjęciu widzimy wlot powietrza do kabiny pasażerskiej i tam też należy umieścić ów filtr.
Czy jest potrzebny??? No cóż, to już zależy od tego czy ktoś lubi np. drobiny piasku (kurzu) w powietrzu w autku czy też nie

No nieeeeee! To, że potrzebny to jo wim!-w w/w poście nie było formy pytającej ino wykrzyknik na TAK!
Tylko zara, zara...tam w podszybiu gdzie ten wlot to otwiera się /lub zamyka/ klapka sterowania nawiewem /czy lub ewentualnie to sterowanie obieg "wewnątrzkabinowy" albo normal?/ - czyżby filtera trzeba by było wciskać wewnętrze czyli w kierunku "wgłąb" kabiny pasażerowskiej ???

Cytat:
2003-08-16 02:39:27, bogdan1 pisze:
... czyżby filtera trzeba by było wciskać wewnętrze czyli w kierunku "wgłąb" kabiny pasażerowskiej ???

Nie. Montuje się go najbardziej "na zewnątrz" jak to tylko możliwe
A poprzedniego posta faktycznie nie przeczytałem uważnie - sorry

Hmmm...cięzko mi to sobie wyobrazić! ...przecież klapa się otwiera, wychyla, zamyka, cholernie mało tam miejsca od wlotu....albo też mało mojej wyobraźni??...No co !?...nigdy jeszcze nie widziałem jak jest montowany filtr przeciwpyłkowy Oświećcie mnie jakoś obrazkowo...

się narobiło

Cytat:
2003-08-16 22:08:47, bogdan1 pisze:
...Oświećcie mnie jakoś obrazkowo...

Bardzo chętnie, ale skaner mi zdechł. Postaram się podrzucić jakiegoś linka.

Niestety linka z "obrazkiem" brak. Jeśli ktoś z forum nieco komunikuje sie w języku włoskim to zapraszam do lektury pod adres firmy ECO. Ewentualnie można wysłać maila (tyż po włoskiemu) na adres mail@ecofilter.it, to może załoga podrzuci nam jakieś obrazki.
... No chyba, że wcześniej naprawię skaner to wrzucę na forum instrukcje montażu filtera

Filtr powinien wyglądać jak ten na dole po prawej stronie na tym malunku.
Wygląda na to, że pasuje także do Nexii.

Ten temat już był na forum tu znajduje się link do tej strony. Ja osobiście używam tanśzego rozwiązania. W to miejsce włożyłem kawałek włokniny używanej w niektórych odkurzaczach. Ten temat opisałem tu

...........CENZURA...................

[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-01-15 21:17:45 ]

Cytat:
2007-01-15 14:18:06, Jabuszko pisze:
a ja odkopie watek i zapodam takie cos co sadzicie?? Link [ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-01-15 14:18:19 ]

a co można sądzić o filtrach powietrza i oleju?

Cytat:
2007-01-15 14:49:10, Robert_S pisze:
a co można sądzić o filtrach powietrza i oleju?

......................CENZURA........................

[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-01-15 21:16:45 ]