| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Adam-Lancelot SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2103 77' Gdańsk | 2007-07-26 18:59:26 Ale nie tylko, nie można przecież wstawiac takiego wałka i plany, bez modyfikacji dolotu i wydechu bo wtedy nadal mamy kichę.
Tak tylko uzupełniłem Twojego posta |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-07-26 19:48:23 Cisnienie sprezania, a stopien sprezania to 2 dramatycznie rozniace sie od siebie rzeczy !
Ale nieprawda jest ze nie zalezy od walka - bo nalezy wziasc pod uwage statyczny i dynamiczny stopien, a to od walka miedzy innymi zalezy czas otwarcia zaworow, a zatem ilosc mieszanki ktora dostaje sie do cylindra, a ktora pozniej zostanie sprezona. Zwykle(bez ł) , sportowe walki przez swoj dlugi czas wspolotwarcia zaworow(ssacy/wydechowy) powoduja spadek cisnienia w cylindrze. Radze ostroznie podchodzic do planowania glowicy, z racji tego ze sie zapada-bo kanaly wodne robia sie zbyt cienkie - nalezy je podbic albo podspawac a pozniej ciac glowice. A przy walku 296(havassy), zastosowanym w silniku 2103 (03), lub 2106 (06), raczej na pewno zawory zetkna sie z tlokami. Z tad koniecznosc posiadania "kieszonek" w tlokach. Nawet jesli z poczatku wyglada to ok, jest cos takiego jak bezwladnosc, i moze dojsc do kolizji na wysokich obrotach. Widze ze musisz duzo nauczyc sie jeszcze w tej materii, ale dzialaj, pytaj, czytaj - ja tez zaczynalem od zera. Nalezy pytac jesli sie czegos nie wie, bo komicznie czasem wychodzi opowiadanie bzdur. Przy okazji-moj mechanik tez nie wiedzial co to stopien sprezania-pomimo wieloletniego doswiadczenia. |
3zeR_MDS SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2007-07-26 20:49:54 ja nie pisalem nic o cisnieniu sprezania tylko o jego stopniu, klarkson nie sprecyzowal o co mu dokladnie chodzi.
ja pisalem jedynie o tym co wynioslem z doswiadczen w dostrajaniu silnikow maluchowskich pod dany walek. faktycznie jest tak jak mowisz ze cisnienie i stopien sprezania sa roznymi pojeciami, z tym ze tak jak pisalem stopien sprezania ma sie nijak do walka. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-07-26 21:45:11
Statyczny tak, dynamiczny jednak sie "ma" ![]() |
klarkson SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Gdynia | 2007-07-27 00:21:38 Spoko spoko dzieki za wyklad
Przed remontem zmierzylismy sprezanie i wyszlo 11 na dwoch garacgh i 12 na pozostalych dwoch. Wiec jest piorunujaco dobre i mnie zadowala. Silnik po rozebraniu wyglada naprawde wspaniale jak na 187 tys km. - smiem watpic ze ma zaledwie 87tys. Tak wiec planuje jedynie niezbedne minimum i skladam z powrotem i zamawiam walek 296 ale chyba pokusze sie o ten wegierski havassy. Jak ktos bedzie zamawiam to juz z gory sie pisze. Krzysiek |
3zeR_MDS SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2007-07-27 01:09:21 zmierzyles kompresje nie sprezanie |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-07-27 09:36:57 Sprezanie, a raczej jego stopien mozna policzyc, nie zmierzyc.
Zmierzyc to mozesz pojemnosc glowicy, pojemnosc komory spalania(w ladzie jest rowna pojemnosci glowicy(na jeden cylinder) suma z pojemnosc "wolnej" przestrzeni cylindra gdy tlok jest w gornym martwym pkt) Bo fabrycznie tlok w ladzie nie rowna sie z blokiem w GMP.Czasem rowniez nalezy dodac pojemnosc "kieszonek" tloka(05) na zawory-jesli wystepuje, badz zaglebien tloka(06). Aby tego dokonac nalezy uzyc wzorow matematycznych, a takze posluzyc sie prostym fortelem, wypelnic nieregularne przestrzenie odmierzona scisle co do cm^3 porcja oleju. Oczywiscie nalezy pamietac o jego wlasciwosciach fizycznych takich jak napiecie powierzchniowe, i przykryc szczelnie i "na plasko" wypelniana przestrzen. Uzyskane wartosci podstawic do odpowiedniego wzoru. To musi byc wykonane precyzyjnie, maly blad moze doprowadzic do tego ze bedzie trzeba jezdzic na lotniczym paliwie
Ale to juz z powodu spalania stukowego- temat inny choc pokrewny. Poszukaj w internecie na ten temat. |