| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Otis Siedlce | 2007-05-12 17:42:56 Witam, jak w temacie, jak odpalę samochodzik i po paru minutach czasami po 2 minutkach albo i krócej zapala mi się check, po zczytaniu błędów wiem, że są dwa błędy nr. 13 i 38 .
13 - Sonda lambda - brak sygnału, 38 - Sonda lambda - zbyt niskie napięcie regulacji, Czyli wnioskuję, że to sonda lambda. Proszę o potwierdzenie tej informacji jeżeli ktoś miał coś podobnego. Pytam dlatego, iż jakiś mech mi powiedział, że to problem z czujnikiem prędkości obrotowej czy coś takiego. - Jakoś nie wierzę.
Do tego jeszcze zauważyłem dziś, że przy 120km/h pokazał mi spalanie 15l co jest bardzo dziwne bo zawsze pokazywał w granicach 12l i średnie spalanie miałem w przedziale 11-12,5l/100km.
Z jakiegoś postu wyczytałem, że uszkodzenie sondy objawuje się również zwiększonym spalaniem. Czyli prawie mam pewność, że to sonda. Jeżeli ktoś się orientuje to proszę o info. Jeszcze jedno pytanko - Czy wymiana sondy jest trudna? czy jest do zrealizowania w warunkach grażu z kanałem przez normalnego użytkownika omegi
Na allegro jest coś tego typu - warto?? http://allegro.pl/item194625404_sonda_lambda_ntk_opel_vectra_omega_ecotec_nowa.html Dzięki z góry za info. Pzdr 4@ll Bestiales |
Otis Siedlce | 2007-05-13 08:22:13 Ok, Dzięki. W takim razię nie pozostaje mi nic innego jak zamówić nową sondę i do wymiany
Pozdro i dzięki jeszcze raz. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2007-05-13 08:30:37 Jak masz gaz weź najtanszą z allegro, jak nie masz kup orginał.
Poszukaj najtańszego orginała.Orginał zawsze ma smar. |
raptor Omega B Nowy Sącz | 2007-07-28 13:25:31 Pytanko o rozpiske kabelków z sondy lambda.
Starą maiała kolorki: czarny, czerwony, żółty, biały (NTK). Wiem jedynie że czarnt to sygnałowy.Potrzebuje wiedzieć pozostałe trzy tzn gdzie jest grzałka a gdzie masa. Kupiłem sonde z kolorami: czarny, szary, biały, biały. Do niej mam rozpiske i wiem ze dwa białe to grzałka, czarny sygnałowy i szry masa. Potrzebuje teraz zapiąć tą nową pod kabelki tej starej bo nie mam nowej kostki. Prosze brać o pomoc. |