Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Dragu Łada Samara Stalowa Wola | 2004-01-29 22:22:19 jeżeli nie madsz dojścia do przyżądu do wyminany tych płytek, to nie obejdzie się bez ściągania wałka rozrządu (co znacznie wydłuży regulacje). na początek trzeba pomierzyć luzy na wszystkich zaworach i zapisać. wałek całkiem łatwo zdemontować, choć jest trochę z tym roboty.trzeba odkręcić aparat zapłonowy i pompę paliwa (w jednym miejscu przykręcona jest imbusem więc warto zaopatrzyć się wcześniej w komplet, bo nie pamietam jakim). po zdjeciu wałeczka jest piekny dostęp do szklanek z owymi płytkami. na każdej płytce od spodu jest wypisana jej grubość (!!!ważne żeby zapisać gdzie płytka była o jakiej wartości!!!). jeżeli luz mieści się w granicy tolerancji płytka może zostać, jeżeli nie to należy dobrać płyteczkę grubszą (lub cieńszą). o jaką wartość? najlepiej obliczyć odejmując od wartości zmierzonego luzu wartość luzu jaki powinien być. wtedy wychodzi nam ze znakiem + lub - i tą wartość należy dodać (z właściwym znakiem)do grubości obecnej płytki. płytki raczej bez problemu można dostać w większości motoryzacyjnych sklepów gdyż są one standartowe i podchodzą do wielu modeli aut (np ford sierra). produkowane są w grubościach zmieniających się co 0,05 mm więc po obliczeniu najlepiej ustalić wartości tych płytek tak żeby zmieścić sie w granicach tolerancji. można spokojnie zastosować używane, jeżeli mają poszukiwaną grubość.
wzorowałem się na samarce bo chyba w twojej formie raczej tak samo jest, no może innaczej jest z pompą paliwa ![]() kurcze myślę że w miarę jasno to opisałem ![]() |
![]() dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2004-10-16 18:27:41
Grzesiu ma szczelinomierz ![]() ![]() |
![]() misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2004-10-16 19:14:57 A ja polecam jednak mechanika - ostatnio regulowalem, koszt ok. 100 zl. |
![]() dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2004-10-16 22:59:35
zalezy ile plytek do wymiany a mechanik zawsze za robotke policzy, a zrobisz sam to wiesz czym jezdzisz |
![]() misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2004-10-17 00:49:16 No tak Dariuszu, ale mechanik chyba sie zna na tym lepiej ![]() ![]() |
![]() dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2004-10-17 00:59:21 jeśli mogę coś wtrącić jako mechanik to jescze nie słyszłemżeby do regulacji zaworów zdejmować wałek ale cóż każdu sposób jest dobry a najprostrzy to jak się nie ma takich przyrządów do podpierania szklanek to wystarczy śrubokręt odpowiedniej szerokości i drugi większy do wciśniecia szklanki ot i całe przyrządy ale uwaga bo silniki kolizyjne są i żeby przy tej operacji nie zgiąć sobie włąsnoręcznie zaworu bo można |
![]() dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2004-10-18 18:31:14
Jak dojde jeszcze ladu z ladowaniem, tzn z zarzaca sie kontrolka, i kupie nowa uszczelke pod pokrywe nad zaworami, to mozesz na mnie liczyc ![]() Zaraz ide znow do garazu, biore lutownice ze soba i komplet srubokretow ![]() Pozdr... |
![]() piotrzezglobic SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 Zgłobice k Tarnowa | 2004-10-19 07:19:10 Sprawdż diody wzbudzenia, te trzy małe w mostku - jak je masz, bo w 2107 zazwyczaj były altki 6-diodowe |
mis-q Łada Samara Warszawa | 2006-04-09 11:28:44 mam pyatnie czy płytki zaworowe pasuja od np Golfa??? |
mis-q Łada Samara Warszawa | 2006-04-15 18:17:10 pasuja kazdy volkswagen ma takie same plytki ![]() |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2007-07-27 19:39:05 Moje pytanie jest proste, kiedy zawór nie nadaję się do ponownego zamontowania, a kiedy jeszcze można go założyć. Moje wszystkie są proste a tylko jeden ma porysowany trzonek. Pomierzyłem i wyszło, że trzy mają za szeroki grzybek.
DEx |
![]() Mazi2 SYMPATYCZNY GOŚĆ Mazda 323F BA chełm | 2007-07-28 10:23:02 Mam pytanie: co jaki przebieg powinno sie regulowac zawory. Moja Lada ma 120 tys przebiegu. Ja juz nia zrobilem ze 30 tys. i nic nie ruszalem, nie wiem jak poprzedni wlasciciel, moze on to robil. Ale slyszalem ze na gazie trzeba tego pilnowac bo moze gniazada albo zawory podpalic. |