Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-07-30 19:32:40 Co do przegubu od strony pasazera to zycze powodzenia(nie zejdzie za zadna cholere) |
![]() BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-07-31 09:12:20 Przegub zawsze zbijam młotkiem, ale tylko miedzianym lub przez wałek aluminiowy. Pewnie chcesz to zrobić bez wyciągania półosi ze skrzyni więc ktoś musi tę półoś dociskać w trakcie zbijania przegubu żeby nie wyskoczyła. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2007-07-31 11:40:21 bez wyciągania półosi ze skrzyni będzie ciężko cokolwiek zrobić (wyciągnięcie i włażenie półosi do skrzyni jest banalne - po prostu musi przeskoczyć zabezpieczenie - UWAGA najpeniej wyleci troszkę oleju ze skrzyni);
Alternatywą metodą do zbijania przegubu z półosi jest użycie szczypcy do segerów, ale szczerze mówiąc w przegubie zew. Lantry j1 1.6 nie widziałem szansy ich użycia. ![]() ![]() Zdjęcia zapożyczone ze strony o Swiftach |
![]() BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-08-01 09:12:32 Nie wiem jak w lantrze, ale w Scoupe jest inne zabezpieczenie niżna tej fotce. Nie potrzeba do niego szczypców. Po prostu trzeba go zbić. |
gleda HF MEMBER lantra Wrocław | 2007-08-01 11:04:28 a no właśnie - sam nie wiem jak to jest w Lantrze J1.
W niektórych autach przeguby zewn.są zabezpieczone na półosi pierścieniem segera (można wtedy pokusić się o jego zdięcie oczywiście pod warunkiem,że jest jakiś dostęp) a w niektórych pierścieniem przypominającym segera (nie ma uszu potrzebnych do zastosowania szczypiec segera) o przekroju walca.W tym drugim przypadku trzeba zbić przegub z półosi. W związku z powyższym pytanie jest takie: jaki jest pierścień zabezpieczający w Lantrze J1 1,5i(segera czy "a'la"segera)? ....i czy można się tam dostać jakimś śrubokrętem czu nie ma miejsca? |
![]() BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-08-01 11:46:30 Sprawdziłem i wg katalogu przegub jest ten sam co w Scoupe więc i zabezpieczenie jest a'la"segera. Czyli musisz zbić przegub. |
gleda HF MEMBER lantra Wrocław | 2007-08-01 22:16:42 niestety spełzłem "na tarczy" ![]() ![]() ![]() Po nieudanych próbach odłączenia przegubu zewn.na aucie wyciągnąłem całą półoś,zdjąłem krzyżak i próbowałem (już w domu) odłączyć przegub zewn.(młotkologia,odważnikologia). Siedzi jak jasny pieron. Jutro biorę półoś z przegubem do reklamówki ![]() ![]() |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2007-08-02 11:14:42 kolejna metoda:
rozciąć przegub flexem ![]() |
gleda HF MEMBER lantra Wrocław | 2007-08-02 13:42:03 rozcinać to raczej nie będę (przgub ma dopiero 8 m-cy) ![]() Byłem dzisiaj u mechaniora.Ponawalał młotem i nic ![]() Kupiłem spray do czyszczenia gaźników i przedmuchałem w przgubie wszystko do czego miałem dostęp (bo jak wspomniałem wcześniej jest na półosi).Postawiłem go na balkonie i przed nałożeniem nowego smaru poczekam do wieczora (żeby wyparowało wszystko to co wpsikałem do niego (spray).Mam tylko nadzieję,że te resztki smaru (wymieszanego ze sprayem) zalegające gdzieś tam za kulkami (bo super dokładnie nie udało się wszystkiego wydmuchać sprayem ze względu na to,że przegub jest na półosi) nie narobią później bałaganu ![]() |
gleda HF MEMBER lantra Wrocław | 2007-08-02 13:55:08 ....a i dodam jeszcze jedno.Ktoś napisał,że jak wyciąga się półoś razem z przegubem wewn.(od strony skrzyni) to musi tam zeskoczyć jakieś zabezpieczenie.U mnie wyglądało to tak:
zsunąłem manszetę przegubu wewn.i praktycznie wyjąłem półoś (na końcu był krzyżak osadzony w korpusie,który jest z kolej przytwierdzony do skrzyni).Jedyne zabezp.,które zobaczyłem w tym momencie to pierścień sigera,który jest przy krzyżaku (żeby nie spadł z półosi).Sam krzyżak chodzi lużno w tym korpusie i można go(bez ściągania czy przeskakiwania żadnych zabezp.)od razu wyjąć (oczywiście razem z półosią). |