| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2006-02-21 19:06:33 moze krzywe tarcze !!!
a jakie to jest trzesienie: całym autem czy kierownica telepie??? |
onucy SYMPATYCZNY GOŚĆ łada samara lublin | 2006-02-21 19:28:02 kierownica dostaje wibracji |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2006-02-21 20:57:04 krzywe tarcze
|
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2006-02-21 22:01:11 Jeśli to tarcze to powinieneś czuć tak zwane pulsowanie pedału hamulca podczas tych drgań.
DEx |
adasiek_w Lada 2107 Bielsk Podlaski | 2006-02-21 23:18:13 Ja bym radził jeszcze sprawdzić łożyska w przednich kołach, mogą być rozklekotane! |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2006-02-21 23:34:16 koncówki drazków i zawieszenie |
onucy SYMPATYCZNY GOŚĆ łada samara lublin | 2006-02-22 16:19:03 cze tarcze mam dobre lozyska wymienielem?czary czy co??? |
luk250 krosno | 2006-02-24 19:14:26 a koła wywazone kolega w civicu mial to sam po wywazeniu spokój |
onucy SYMPATYCZNY GOŚĆ łada samara lublin | 2006-03-06 17:11:00 wiecie co było cylinderek sie poluzował |
Mazi2 SYMPATYCZNY GOŚĆ Mazda 323F BA chełm | 2007-09-25 13:17:57 Tutaj niby sa tarcze brembo do Samary i nawet w dobrej cenie. Ciekawe czy maja je na stanie. http://www.hamulce.net/lada.htm |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2007-09-25 15:02:06 Ja mam wentylowane Brembo plus klocki ferrodo. Ruskie sa do D...
bo sie krzywia od temp, ja miałem 3 ruskie komplety. DEx |
Timi_Torun SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Baltic Toruń | 2007-09-25 15:54:10 Tak tylko ja żeby włożyć tarcze wentylowane od 110 musze zmienić jażma + zaciski + tarzce trochę to wyjdzie ale klocki mam już lukasa leżą nowe w piątek przyślą mi jażma + zaciski i tarcze. |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2007-09-25 16:09:50 Klocki sa takie same do 110tki i Samary, pomijajc czujnik. Ja tam w samrze szykuje sie do zakładanie na przod wentylowanych tarcz ze 110tki a na tył niewentylowanych tarcz od samary.
DEx |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2007-09-25 17:49:45
na stronie jest mój artykuł dotyczący wymiany tarcz na wentylowane w samarze. niestety do obejrzenia wymagane jest zalogowanie się. nie wiadomo po co... przytaczam więc tu. Z racji tego, że skuteczność hamulców w mojej ładzie drastycznie spadała zacząłem myśleć m/n o zmianie tarcz i wymianie płynu. Przy okazji w mojej głowie zrodził się pomysł zamontowania układu wentylowanego. Najbliższa konstrukcyjnie do samary jest Łada z serii 11x, więc postanowiłem zebrać więcej informacji. Okazało się, iż cała operacja jest jak najbardziej do wykonania, a część materiałów z samary jest do ponownego użycia. Do zmodernizowania układu hamulcowego w samarze potrzebujemy: - tarcz wentylowanych - obejm zacisków z łady 11x - uchwytów na klocki z łady 11x - tłoczki z samary Istnieje również możliwość użycia klocków z samary, ale to proszę sprawdzić, bo w katalogu występują dwa rodzaje. Na pewno pasują klocki do łady formy (samara sedan) z rocznika 1996. Ja użyłem części z używanych zacisków z łady 11x, ale tłoczki kupiłem nowe. Nie wykorzystałem samarowskich, ponieważ już dwa razy jeździłem po zimie na czyszczenie i odblokowanie. Dzięki kontaktom Kolibra zdobyłem wentylowane tarcze Brembo, a w przypadku klocków wybór padł na Ferodo premier:
W moim przypadku początek prac polegał na rozkręceniu zdobytych zacisków od 11x i wyczyszczenia ich:
Potrzebujemy do tego dobrego imadła, kluczy 13 i 17 oraz klucza imbusowego 10 oraz szczotki drucianej:
Gdy mamy już wszystkie części, zaczynamy demontaż starego układu, co może być dość kłopotliwe z powodu pozapiekanych śrub oraz tarcz, które trzeba zbijać młotkiem z piasty. Dlatego też po zdemontowaniu należy bezwzględnie wyczyścić piastę z rdzy. Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż ukręcimy śruby mocujące obejmy klocków. To nie jest problem, bo i tak nie będziemy ich używać. W tym miejscu nie odkręcamy jeszcze starego tłoczka od przewodu hamulcowego. Po zdemontowaniu starego układu zaczynamy montaż nowych elementów. Najpierw tarcza, potem uchwyt klocków, który dokręcamy do zwrotnicy.
Jak już wspominałem, moje stare tłoczki były w nienajlepszej kondycji, więc postanowiłem je wymienić. Najpierw zaciskamy przewód hamulcowy, aby zapobiec wyciekaniu płynu, a następnie odkręcamy stary tłoczek i zastępujemy go nowym. Następnie zakładamy klocki. Jeśli nie chcą wejść lub wchodzą ciężko, używając rysika lub wkrętaka wyskrobujemy nadmiar osadu z uchwytów. W dalszej kolejności montujemy obejmę wraz z tłoczkiem. Pamiętamy przy tym o zagnieceniu blaszek blokujących nakrętki śruby przed odkręceniem się.
Jak widać, cała operacja jest do zrobienia we własnym zakresie, pod warunkiem że dysponujemy możliwością stabilnego podniesienie auta i przyzwoitym kompletem narzędzi, a efekt końcowy wygląda tak:
KOSZTYz MAJA 2006: - nowe tarcze wentylowane Bremo � 320pln/para - nowe klocki Ferodo Premier � 70pln komplet - używane zaciski od łady 11x � 120pln para - płyn hamulcowy dot4 � 30pln Do tego koszty robocizny, które każdy musi wynegocjować sam. Generalnie wahają się w granicach od 150pln do 250pln.[/b] [ wiadomość edytowana przez: Góral dnia 2007-09-25 18:04:18 ] |