MotoNews.pl
4 Potrzebna pomoc - PILNE. (191467/26) - NT

Potrzebna pomoc - PILNE.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Odbudowałem dziś moje espero po spaleniu.

Po włączeniu zapłonu kontrolki za chwilę gasną orócz check engine - i tu problem w tym że nie pamiętam czy powinna gasnąć przed czy po odpaleniu.

Autko ma wielką ochotę zapalić bo załapuje ale paliwo aż strzela w tłumik.
Zastanawiam się czy nie walnął komputer bo mogło podczas pożaru być zwarcie.

Jakie są objawy padnietego kompa i jak to sparawdzić ew wykluczyć bo nie uśmiecha mi się wywalanie kaski jak to nie to.

Pomóżcie koledzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cytat:
2007-07-30 21:37:45, adamus0 pisze:
Po włączeniu zapłonu kontrolki za chwilę gasną orócz check engine - i tu problem w tym że nie pamiętam czy powinna gasnąć przed czy po odpaleniu

Check Engine gasnie po odpaleniu auta

Co do kompa to nie pomogę
Nie jestem w temacie

Cytat:
2007-07-30 21:37:45, adamus0 pisze:
Odbudowałem dziś moje espero po spaleniu. Po włączeniu zapłonu kontrolki za chwilę gasną orócz check engine - i tu problem w tym że nie pamiętam czy powinna gasnąć przed czy po odpaleniu. Autko ma wielką ochotę zapalić bo załapuje ale paliwo aż strzela w tłumik. Zastanawiam się czy nie walnął komputer bo mogło podczas pożaru być zwarcie. Jakie są objawy padnietego kompa i jak to sparawdzić ew wykluczyć bo nie uśmiecha mi się wywalanie kaski jak to nie to. Pomóżcie koledzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kontrolka silnika pali się aż do zaskoczenia silnika.

a odpalanie - wg mnie masz problem z zapłonem, skontroluj przewody wn, kopułkę, cewkę, moduł zapłonowy i cewkę w zapłonie
Komputer wg mnie nie ucierpiał, ma zabezpieczenia przeciw zwarciom, a ogień go przecież nie tknął

A wykluczyć usterki najłatwiej podmieniając podzespoły ze sprawnego auta

Cytat:
a odpalanie - wg mnie masz problem z zapłonem, skontroluj przewody wn, kopułkę, cewkę, moduł zapłonowy i cewkę w zapłonie

miesiąc przed pożarem wymieniałem wszystko na nowe, nadtopił się przewód do cewki i lekko kopułka z wieszchu ale zmieniałem na inne i nic

Cytat:
Komputer wg mnie nie ucierpiał, ma zabezpieczenia przeciw zwarciom, a ogień go przecież nie tknął

Też tak myślę ale słyszałem że jak się spawa coś w samochodzie to trzeba klemy zdjąć bo jak będzie zwarcie to spali komputer

[ wiadomość edytowana przez: adamus0 dnia 2007-07-30 22:25:30 ]

nie zwarcie tylko przepięcie - a to zupełnie co innego !!! spawanie toż to przecież wyladowanie łukowe !!!

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2007-07-30 23:54:24 ]

Cytat:
2007-07-30 22:24:06, adamus0 pisze:
Też tak myślę ale słyszałem że jak się spawa coś w samochodzie to trzeba klemy zdjąć bo jak będzie zwarcie to spali komputer

To nie jest dobry pomysł
Jak już to odpiąć komputer albo zaopatrzyć się w urządzenie, które podpina się pod klemy

No i espero naprawione.

Sprawa okazała się błacha - kopułka była w jednym miejscu lekko zdeformowana i palec się zablokował na trzecim garze . Wymieniłem kopułkę i wszystko jest ok