Zmiana komputera w Instalacji II generacji? Jaki najlepszy ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam duży problem z LPG.

Od 2 lat posiadam instalację w Nissanie Primera 1995, 1.6 pełen wtrysk. Obecna elektronika to Autronic AL-700. Zawsze były jakieś problemy z tym gazem. Od braku mocy, poprzez ciągłe strzały, lub częste gaśnięcie podczas ruszania w mieście itd. Regulacji miałem z 20 przez różnych magików, żaden nie potrafił tego zrobić dobrze.

Obecnie samochód w miarę sprawnie jeździ tylko na gazie, jednak pali sporo - 12-13 L. Na benzynie dławi się i nie ma mocy. Prawdopodobnie jest uszkodzony komputer. Ostatni mechanicy co mi regulowali lpg mówili, że Autronic to kiepska elektronika i dobrze było by ją wymienić.

Zastanawiam się nad kupnem nowego komputera. Zamontowanie tego samemu i pojechanie do warsztatu na ustawienie. Chcę tak zrobić z powodu kosztów. Za samo ustawienie zapłacę max 50 zł.
A za kupno i instalację elektroniki majster zawoła na pewno kupę siana.

Na allegro jest kilka rodzajów komputerów do około 250 zł:

Stag-XL

System kontroli sondy Lambda LOVECO-Pro

STAG 50

BINGO-M

BINGO S4

LECH model V-MAX

Który sterownik będzie najlepszy (najszybszy) do mojego auta? Rozumiem, że każdy z tych komputerów pasuje do obecnej instalacji lpg. Dodatkowo chciałbym wymienić membranę w reduktorze.

Pozdrawiam

Niestety nie każdy.
Oprócz Autronica AL-700 powinien być tam jeszcze zamontowany emulator wtrysków.
Z tych komputerków, które podałeś to: Bingo-M oraz chyba Stag XL to kompy do monowtrysku z wbudowanymi jednokanałowymi emulatorami wtrysku.
Bingo-S4, Lecho V-Max to komputerki z wbudowanymi emulatorami 4 kanałowymi. (4 cylindry). O ile twój układ sterowania wtryskiem benzyny to tzw. full grup czyli wszystkie wtryskiwacze otwierają się jednocześnie to wystarczy jednokanałowy emulator, ale jak masz half grup albo każdy wtrysk pracuje oddzielnie to musisz szukać kompa z czterokanałowym emulatorem.
Na Twoim miejscu poszukałbym Staga-150 (moim zdaniem najlepszy) albo ostatecznie wziąłbym Bingo-S4.
Jednak nie sądzę by Twoje problemy były spowodowane kiepską elektroniką. AL-700 to niezły kompik, tyle, że są problemy z dostępnością legalnego softu i instrukcji. Przyczyn szukałbym w spapranym montażu lub doborze komponentów.
Natomiast te dwa komputerki, które poleciłem to polskie produkty z pełną dokumentacją i softem dostępnym legalnie w necie na stronie producentów.

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Tak, oprócz AL-700 mam jeszcze emulator na 4 cylindry. Nie wiem jednak czy to jest wtrysk full czy half. Silnik jest 16V jeżeli to coś pomoże...

Reduktor mam Tomasetto. Może on jest do pupy? Napewno trzeba go zregenerować po 2 latach... Dolot, filtr powietrza oraz mikser ma raczej dobry.

Czyli skłaniać się ku http://allegro.pl/item222050163_stag_150_uklad_sterujacy_malopolska.html

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Tak, oprócz AL-700 mam jeszcze emulator na 4 cylindry. Czyli chyba mam full wtrysk? Silnik jest 16V jeżeli to coś pomoże...

Reduktor mam Tomasetto. Może on jest do pupy? Napewno trzeba go zregenerować po 2 latach... Dolot, filtr powietrza oraz mikser ma raczej dobry.

Czyli skłaniać się ku http://allegro.pl/item222050163_stag_150_uklad_sterujacy_malopolska.html

[ wiadomość edytowana przez: BDG dnia 2007-08-08 13:15:10 ]

Jeśli masz 4-ro kanałowy emulator to można przyjąć, że gazownik nie wsadził tam 4-ro kanałowego dla widzimisię.
W takim razie polecam Stag-150. A za montaż z regulacją nie powinien wziąć gazownik więcej jak 100 .
Nie lata, a raczej przebieg i warunki eksploatacji są dla reduktora wyznacznikiem zużycia. Tomasetto wytrzymują spokojnie ok. 80 kkm i są bardzo stabilne w całym okresie eksploatacji.
Sprawdź luzy zaworowe (jeśli nie są kasowane hydraulicznie) bo to dość ważna sprawa.

Więc kwestię elektroniki uważam za zamkniętą. Facet od Stag'a 150 ma w ofercie jeszcze jakieś BLOS'y po 300 zł. Trochę o tym poczytałem, ale mam mieszane odczucia. Rozumiem, że BLOS powinien zapewnić większa moc i mniejsze spalanie ?

Czy opłaca mi się to kupić do mojej Primerki?

[ wiadomość edytowana przez: BDG dnia 2007-08-08 13:58:09 ]

Mniejsze spalanie to niekoniecznie. Silnik nie kaktus i swoje wypić musi. Podniesienie mocy przez Blos w stosunku do zwykłego miksera polega praktycznie na braku zwężki w dolocie. To pociąga za sobą konieczność zwiększenia dawki gazu (więcej powietrza to i więcej gazu, żeby mieszanka była ok.) Tak więc spalanie pozostanie na takim samym albo i wyższym poziomie jak przy dobrze ustawionej II generacji. Co do zasadności to należy jeszcze wspomnieć o konieczności (zgodnie przepisami) stosowania elektronicznej regulacji składu mieszanki, a więc krokowy i komputerek pozostaje inaczej każdy bardziej dociekliwy diagnosta na przeglądzie może nie podbić przeglądu. Natomiast pozostawienie sterowania z tego co mi wiadomo nie wpływa najlepiej na pracę samego blosa. Ale o tym niech już się wypowiedzą Ci bardziej obeznani. No i pozostaje jeszcze kwestia montażu i regulacji, z którą często (jak czytam na różnych forach, tu również) mogą być kłopoty. Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się jednak nad sekwencją, a ostatecznie naprawdę dobrą II generacją.

Witam,

Twoja Primera ma 90KM i powinna ważyć ok. 1100kg. Moje Espero ma 1100kg, silnik 1,8 i również 90KM. Posiadam Autronić AL-700. Spalanie w trasie jest poniżej 10l/100km przy prędkości 120. W mieście ok 12l na krótkich trasach. Używam klimy.
Jeżeli nie jeździsz tylko w mieście, to powinien mniej palić. Problem najprawdopodobniej nie leży w AL-700.
1. Sprawdź do jakiej mocy masz reduktor (być może za duży)
2. Sprawdź jaki masz mikser (porównaj do zalecanego przez Rybackiego, BRC etc.)
3. Sprawdź czy nie masz zmienionego dolotu.
4. Doprowadź do tego, aby na benzynie chodził idealnie (instalacja WN, sonda etc.) być może jest potrzebny reset komputera
5. Jedź do porządnego warsztatu na regulację. Ma chodzić tak jak na benzynie i palić do 25% więcej niż benzyny w takich samych warunkach. Jeżeli nie masz do kogo jechać to ściągnij program z elektrody (ja posiadam, więc mogę wysłać na priv). Kupisz kabelek za 40zł i naregulujesz tak jak na Forum przykazał Danek