MotoNews.pl

Problemowy alternator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

MAm taki problem - alternator od czasu do czasu ładuje a po dostaniu wilgoci przestaje. Czy to jest wina samego alternatora, czy może czegoś innego, np. masy lub złącza.

Pozdrawiam

Z kanału dokładnie widać alternator
Tam zobaczysz czy kable nie są zaśniedziałe lub czy nie mają luzów na połączeniach.

O ile kable wyglądają ok, upewnij się, że faktycznie ładuje voltomierzem. Kilka razy miałem tak, że był padnięty mostek i było właśnie tak jak mówisz, ale koniec końców akumulator się rozładował - wtedy się zorientowałem, że nawet jak lampka nie świeciła to napięcie nie dochodziło do 13V

a ja się dołączę czy ładowanie na poziomie 13V w pełnym zakresie obrotów możebyć spowodowane uszkodzonym stojanem czy czymś innym

Cytat:
2007-08-09 23:01:00, zebi pisze:
a ja się dołączę czy ładowanie na poziomie 13V w pełnym zakresie obrotów możebyć spowodowane uszkodzonym stojanem czy czymś innym

to mogą być diody. Napewno jest żle.

jak zmieżyłem pod obciążeniem ładowanie spada do 11V diody jak by padły to wogóle by pewnie nie ładował

znalazłem trochę czasu i zrobiłem okazało się że alternator miał po prostu kiepską masę , po wyczyszczeniu i nasmarowaniu ładowanie jest na nienaładowanym akumulatorze 14V