Zgoniasty akumulator ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie.

Tylko się upewniam.

Aku bardzo szybko się rozładowuje... Podejrzewam wewnętrzne zwarcie.

Kontrolki ładowania i ręczny ok, więc to nie alternator.

Innego powodu nie ma... ?

Pozdro.

Albo cos pobiera za duzo prundu , alarm , radio , ja mam aku roczny tydzien nie odpalany i nawet dioda alarmu nie mrugała

Pobaw sie amperomierzem jesli pobiera wiecej niz 2A jak jest wszytko wyłączone to moze na wiązce jest zwarcie

Cytat:
2007-07-25 11:44:44, Kula69 pisze:
Albo cos pobiera za duzo prundu , alarm , radio , ja mam aku roczny tydzien nie odpalany i nawet dioda alarmu nie mrugała Pobaw sie amperomierzem jesli pobiera wiecej niz 2A jak jest wszytko wyłączone to moze na wiązce jest zwarcie

zwarcia maja to do tego ze pala bezpieczniki...

Kumpel powiedział, że aku do kibla... A dlatego, że =>

Podpieliśmy kable i w momencie gdy podłączył do swojego auta, jeg cudo mocno obniżyło obroty/było duże obciązenie... I stwierdził, że coś nie tak, bo aż tak mocno nie powinno

Cytat:
2007-07-25 12:05:15, Zoltar pisze:
Kumpel powiedział, że aku do kibla... A dlatego, że => Podpieliśmy kable i w momencie gdy podłączył do swojego auta, jeg cudo mocno obniżyło obroty/było duże obciązenie... I stwierdził, że coś nie tak, bo aż tak mocno nie powinno

Guzik prawda
Zawsze jak podłączasz rozładowany akku pod kable drugiego auta jest takie zjawisko

edit:

Sprawdź poziom elektrolitu i go ewentualnie uzupełnij wodą destylowaną. Podłącz akku na noc pod prostownik i rano aerometrem sprawdź stan naładowania każdej celi

A może te Twoje Zenony tyle prądu ciągną że altek nie daje rady uzupełnić spadków prądu z akku

[ wiadomość edytowana przez: krzychu_ch dnia 2007-07-25 12:14:19 ]

Wiem.

On też to wie... Ale jego prawie zgasł...

Inna sprawa, że pół godziny radia męczy aku... Więc to raczej on jest do dupy, a ma 3-4 lata. Fabryczny wytrzymał 7

Podepne się do temtu - kiedy wymieniać aku?
Jak już padnie całkowicie? Czy jakies inne objawy?
Boję się, że gdzieś pojade i nie wrócę autem...
Z drugiej strony - po co zmieniać, jak ten "kręci"...?
No ale teraz ciepło - zimy już chyba nie przezyje...

Kupiłem aku TAB

Słoweński za 158 zł

Technologia wapniowa

gdzieś go kupil ?? jakis popularny market czy jak bo tez szukam bo mój wyzionał ducha...centra czy zap piastów od 250 zł z prawym plusem jest a dla mnie to za drogo...faktem jest ze sklep fabryczny i mozna kupic świerzyzne praktycznie prosto z linii produkcyjnej ale chyba nie warte to az 100 zł

Cytat:
2007-07-25 17:59:38, rafalko pisze:
centra czy zap piastów od 250 zł z prawym plusem jest a dla mnie to za drogo...

4 lata temu zdechł mi fabryczny dekor - miał 8 lat, był od nowości. Kupiłem wtedy niesiony potrzebą chwili Centrę 72Ah za 232 zł bo innych na tej wiosce nie było, a jechać było trzeba. Jak mi padł moduł zapłonowy i nie chciał zapalić to wręcz na samym rozruszniku można było jeździć Zimy tysiąclecia nie były straszne dla tej baterii. Moim zdaniem nie warto na aku oszczędzać.

slyszalem dobre opinie na temat akumulatorow 4Maxa gdyz sa to akumulatory Varty.....

elit.pl

Ale mam tam rabaty.

Ps.

Podpiąłem... Teraz to mi odpala... Bajka... A ja myślałem, że mam zjechany silnik

mi aku po 100km dym wrecz puszczal dopiero wtedy wymienilem

Ja wczoraj z sex-turystyki ledwo wróciłem

ano widze - z zimowej wyprzedazy

heheh.... ledwo wrocilem bo aku zdychalo czy ktos inny z przemeczenia jechac niemogl ??

Cytat:
2007-07-26 00:09:12, Outcast pisze:
heheh.... ledwo wrocilem bo aku zdychalo czy ktos inny z przemeczenia jechac niemogl ??

Espero jest mocne, ale ja jestem nie do zajebania

Aku ok, odwiedziłem Kulę we Władku i śmiga super.

Cytat:
2007-07-26 01:13:01, Zoltar pisze:
Espero jest mocne, ale ja jestem nie do zajebania Aku ok, odwiedziłem Kulę we Władku i śmiga super.

Te aku to chyba przez te zenony padło

Miał dość przed

Podłącze się.
Przed zimą na bank będę musiał kupić nowy akumulator. Jakiej pojemności najlepiej kupic do Espero. Okazało się, że mam Bosha 36Ah. Czy to nie za mały? Taki to miałem w maluchu...