| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-08-01 13:36:57
Wstawić emulatory sond, które będą "nadawać" prawidłowy sygnał bez względu na warunki - rozwiązanie typowo "garażowe"... Nie wiem w jaki sposób sygnał z tych sond za katem wpływa na prace silnika wiec trudno ocenić czy warto czy tez nie warto tak drutować ![]() |
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2007-08-01 14:14:36 ehh, nie radzę
Tu poczytaj, też dywagacje, ale prawda taka że emulatory nie będą zsynchronizowane z dwoma sondami przed katami i wywali błąd albo będzie palił jak smok (i tak pali ).
Dla mnie jedyne rozsądne rozwiązanie to podłączenie przewodów od drugiej sondy pod tę sondę sprzed kata (zrównoleglenie, ew. z jakimś wzmacniaczem sygnału). To jest proste zmienne źródło napięciowe 0,2-0,8 V, tylko częstotliwość jest tu bardzo ważna. Ale za cholerę nie wiem jak ta druga działa w stosunku do pierwszej, częstotliwość zmian muszą mieć tę samą, mogą być tylko inne zakresy napięcia. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2007-08-01 21:51:12 Ustawić na 2 sondzie stały prąd taki jaki jest gdy sygnał daje parametr 1. I z bani. Sygnał zrobić tak by się włączał podczas odpalania auta.
Reszty nie znam tyle od teoretyka.
1. trzeba znać wartość prądu (voltów) przy parametrze 1 2. Zrobić to za pomocą elektronika od alarmów. 3. www.elektroda.pl . Oni będą wiedzieć co i jak! .
TEORETYK radzi
ps. Dobrze, że ja nie muszę się w tym babrać. [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2007-08-01 21:53:57 ] |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2007-08-02 00:03:37 No właśnie Piotr, masz fajnie, ja natomiast odkryłem kolejna wadę samochodu bez linki |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-08-02 04:50:45 gaz zalóż najlepiej prinsa, tam jest funkcja , w skrócie. olej sondy i tak bedzie gut. i śmga ...mmniam |
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2007-08-02 07:36:14 ee tam, już nie tacy kombinowali, stały prąd nie pomoże bo komp wykryje że sonda wisi.
Podłącz razem dwa przewody pod pierwszą sondę tylko z tej drugiej te co dają sygnał a nie te od grzania .
|
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2007-08-02 09:23:16 chyba trzeba odwiedzić jakiegoś kumatego elektronika w koszalinie |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2007-08-02 10:01:42
Taki sprytny? Hm to może jakieś cóś z falowaniem? |
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2007-08-02 10:12:43 Obie sondy są zsynchronizowane w czasie, więc emulator od gazu tego nie załatwi.
Jedynie, jak brutal podjedzie do elektronika, to niech ten weźmie na oscyloskop dwie sondy naraz i zobaczy jakie różnice napięć są. Wtedy pociągnąć dwa sygnały z tej pierwszej sondy sprzed kata i z głowy. Ta druga sonda jest mętnie opisana, ale głównie chodzi o testowanie kata na lewe powietrze, lub brak bo wtedy zmienia się lambda. Ale też piszą, że czasami się nagar osadza na tej drugiej i wystarczy dać w palnik przez parę kilometrów, żeby się odblokowała. Za 12 tys. to trzeba pokombinować, nie da rady |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-08-02 10:34:41 koniec końców - myślę że najtaniej, najlepiej i najszybciej będzie wymienić kata (na jakiś tani uniwersalny) lub wstawić kawał rury... a lambde zostawić (ostatecznie używana wstawić jak jest padnięta)
inne rozwiązania to szarpanie sie z koniem. Olanie lambdy (czy tez wstawienie "stałego prąda" tez nie da optymalnych wyników (albo będzie więcej palić albo sie zmuli).
walczę z kwestia gazową i lambdami od ponad roku to wiem co mówię ;D Tu fabryki nie warto poprawiać, a "kumaty elektronik" raczej nie rozwiąże problemu z tej wysoko wyspecjalizowanej dziedziny elektronicznej motoryzacji ;D u mnie gazownia drugiej generacji (z kompem) tak rozstroiła komputer od benzyny że lambda stała w miejscu większość czasu a spalanie oscylowało w górnych granicach zdrowego rozsądku i ciągle rosło. po około 500 km przejechanych na benzynie i świeżo zrestetownym kompie od benzyny wszystko wróciło do jako takiej normy. Niestety komp od gazu "robi tuning oryginalnego sygnału lambdy" ;D i tutaj też są problemy :/ No dobra ale nie miało być o gazie więc |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2007-08-02 12:39:05
12.000 PLN czy 1.200 PLN ? |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2007-08-02 13:13:37 Vino - 12.000zl , jedna strona kosztuje 6000, jak by było 1200 to bym sie nawet nie zastanawiał nad zakupem nowych ![]() |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2007-08-02 13:53:46
Z księżycowym by kosztowały 3.000. Te sa z marsa
Brutal: to czym sie rozni katalizator twoj od mojego ze tyle za niego wolaja ? A moze poprostu to jest taka cena z ASO, jak z zarnikami od ksenonow po 800zl sztuka ? I w "normalnym sklepie" zamiennik katalizatora kosztuje 1.200 a nie 12.000 ? |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2007-08-02 14:16:25 Brutal poszperaj troche bo koszty które podajesz to jakieś takie lekko kosmiczne
ewentualnie za cene katalizatorów kup zastępczą MV6 |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2007-08-02 15:41:09 hahaha ale śmieszne, nie ciągnąc druta
sprawa jest taka, na każdej stronie jak wiecie mam po 2 katy, podróbek nie ma tylko oryginał wiec dlatego po 6000 na stronę edit: uniwersalny kat na EURO 3 nie wchodzi, jest za duży, mam sie dowiedzieć za jakieś 2-3 tygodnie czy będą robione w mniejszych obudowach [ wiadomość edytowana przez: Brutal dnia 2007-08-02 15:42:40 ] |
profil-usunięty | 2007-08-02 16:08:39 W 3,2 i 2,6 są metalowe katalizatory. Wystarczy kupić zamiennik który ma identyczną średnicę rur i podobną pojemność. Na allegro można kupić już od 200zł, nie wierzę że nie znajdziesz puszki o podobnej wielkości. Jak wolisz coś pewniejszego to polecam Lindo-Gobex, cena ok. 500zł za sztukę, zadzwoń po szczegóły, na pewno znajdą coś do Twojego maleństwa
PS. Tak mnie się nasunęło - skoro do kilkuletniej Omegi katy pod Euro-3 podobno kosztują aż tyle, to ciekawe ile muszą kosztować do np. Q7 V12 TDI który spełnia normę Euro-5? Pewnie 80% ceny auta ![]() |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2007-08-02 16:14:15 kat na euro 3 kosztuje 500 w Koszalinie, problem w tym ze jak nie wiesz jak jest umiejscowiony kat pierwszy to sie nie wymądrzaj
Pierwszy kat jest blisko kolektora i nie ma jak wsadzić tam standardowej podróbki okrągłej Do tej firmy co podałeś pisałem już tydzień twemu i jakoś nie odpowiadają |