| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OpawelQ HF MEMBER accent Libiąż | 2007-08-05 09:31:19 kupilem accenta 97r 1.3 i musze zrobic podstawowe wymiany itp. :pisze to w jednym temacie zeby nie zasmiecac forum.
1.tam jest pasek rozrzadu? musze wymienic jak ktos wymienial to napisze mi ile placil za pasek i ile za wymiane ? jakie sa dobre firmy paskow rozrzadu? bo chcialbym kupic pozadny. 2.olej- ile litrow sie zmiesci do silnika? i jaki wlac ? mineral syntetyk czy pol syntetyk? ktos orientuje ile ksztuje filtr oleju? 3. kable i swiece to sprawdze tak na oko. jak beda w dobrym stanie to nie bede wymienial. 4.klocki hamulcowe mam wymienione. 5.jaka benzyne wlewacie do auta? 95 czy 98? prosze tez o opinie moze ktos zna roznice jazdy na tych benzynach. 6.zawory- tam sie ustawia recznie czy nie ? jak recznie to jakie tam maja byc szczeliny? i ktore sa ssace a ktore wydechowe? 7.diagnostyka-jak zrobic? jak to sprawdzac? co i jakie kody? ale chodzi mi o to co samemu sie robi taka diode co miga. jak ktos zna odpowiedzi na konkretny punkt to prosil bym o napisanie numeru a pod nim odpowiedz. z gory dziekuje za pomoc! [ wiadomość edytowana przez: OpawelQ dnia 2007-08-05 10:01:48 ] |
accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-08-05 10:12:43 1. Tu masz ceny części oryginalnych http://www.hyundai.lubin.pl/czesci.html
Pasek rozrządu około 30-40 zł zamiennik getsa (sugeruję tej marki używać dają paski do VW audi być może nowych hyltajów) Paski klinowe po 20 kilka złotych. Sugeruję kupić nowy napinacz także. Całość powinna zamknąć się w 200-300 zł ( z częściami). 2. Olej jeżeli nie wiesz co było lane i czy nie bierze oleju lej półsyntetyk. Do silnika wchodzi okolo 3,5 litra oleju. Tylko kupuj z bańki ze sklepu zaplombowany, kupisz na wymienialni także to wymienią za darmo. Nie kupuj z beczek. 3.Możesz wymienić świece na NGK, Iskry wedle woli. Kable polecam na allegro NGK, denso jak mają. 4.Klocki masz wymienione a tarcze? o ile pamietam tarcza zamiennik jedna 75 zł. 5.Lej 95 bo jest tańsza. 98 ma wiecej dodatków i czystszy jest śilnik ale różnica w cenie nie jest współmierna. 6.Zawory - ustawianie zaworów kosztuje 70 zł. Nie jestem pewien ale chyba reguluja się automatycznie - ale nie jestem pewien
7.Jak ci się nie świeci check to po co sprawdzać. Na kostce po prawej stronie nad włącznikami świeteł przeciwmgielnych masz kostke - zniż się to ją zobaczysz. Był już post o tym wkleje: Złącze serwisowe ('95): |5 | 4|_____| 3| 2| 1| |12|11|10| 9| 8| 7| 6| włączamy zapłon (bez rozruchu), pin(czyli końcówka) nr 10 do masy na 2,5-7s (moze byc pin nr 12) i powinno CE blyskac... nowe złącze('97): | 1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| | 9|10|11|12|13|14|15|16| tak samo, tyle ze pin 15 do masy (pin 4) i powinno błyskać. Sprawdź luzy w zawieszeniu także. Tuleje do tyłu do wahaczy wzdłużnych każdy kosztuje około 18 zł. |
OpawelQ HF MEMBER accent Libiąż | 2007-08-05 13:03:17 dzieki -accent1- widze ze duzo wiesz
1.widze ze czesc tanie a robocizna droga. latwo sie wymienia pasek z napinaczem? robiles to kiedys? bo jak latwo to sam bym sobie wymienil. łeb do tego toche mam bo np w fordzie sam sobie wymieniem zawor ssacy bo sie rozwalil i pol silnika rozkrecalem. 2. na silniku mam taka kartke mobil" przykrecona drutem. tam sa dwie daty pierwsza nie pamietam ale drug ta pod spodem to 12.07 czy to oznacza ze byl wymieniany olej i ze nastepna wymiane powinno sie robic 12.07 czyli w grudniu? jak bede wymienial to tak jak piszesz pol syntetyk. wleje z butelek tez bym sie bal z beczki.
4.tarcze sprawdze. jak beda dobre to nei bede wymienial. 6.tez nie wie jak tam jest z tymi zaworami :/ 7. zobacze dzis na ta kostke jak przekrece kluczyk to sie zaswieci check engine ale jak zapale auto to gasnie. a co to jest to check engine co oznacza?
8.w jakich miejsscach/czesciach sprawdzac luzy? jedne co wiem to ze zawieszenie mi nie stuka
9.mam jeszcze pytanko. masz moze jakies artykuly schematy itd do hyundaia? szukalem po necie ale nic nie znalazlem co moglem sciagnac. znalazlem tylko jais program autodata z linkami do sciagniecia ale to ze strony rapidshare a ja nie umiem z tego sciagac znaczy kiedys cos sciaglem ale teraz mi wyskakuje ze trzeba za to placic a ja juz tam zabardzo sie nie znam na tym bo to nie po polsku. masz moze cos ciekawego na kompie? poslal bys? |
accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-08-06 09:32:33 "1.widze ze czesc tanie a robocizna droga. latwo sie wymienia pasek z napinaczem? robiles to kiedys? bo jak latwo to sam bym sobie wymienil. łeb do tego toche mam bo np w fordzie sam sobie wymieniem zawor ssacy bo sie rozwalil i pol silnika rozkrecalem. "
Pasek od alternatora i pompy to można i samemu, ale uważam że lepiej nie wymieniać ich bo i tak przy rozrządzie trzeba wszystko zdjąć. Samemu nie wiem czy da się wymienić bo zdaje się silnik trzeba podnieść. No i w razie zerwania.... w razie przestawienia zębu... za dużo można skopać a i tak to nie aż tak drogo za wymianę. Nie wymieniałbym żadnego. Jakby był bezkolizyjny to jeszcze ale nie jest. " 2. na silniku mam taka kartke mobil" przykrecona drutem. tam sa dwie daty pierwsza nie pamietam ale drug ta pod spodem to 12.07 czy to oznacza ze byl wymieniany olej i ze nastepna wymiane powinno sie robic 12.07 czyli w grudniu?" Wymiana powinna być od razu po kupnie auta, wymieniaj po 10000 KM. ". zobacze dzis na ta kostke jak przekrece kluczyk to sie zaswieci check engine ale jak zapale auto to gasnie. a co to jest to check engine co oznacza? " Check engine - sprawdz silnik, generalnie jakiś bląd jakiegoś czujnika - i to je nalezy sprawdzać, silnik jest ok zazwyczaj. Jeżeli się nie świeci check to nie sprawdzaj go bo i tak nic nie pokaże. "w jakich miejsscach/czesciach sprawdzac luzy? jedne co wiem to ze zawieszenie mi nie stuka" Pojedz na stacje kontroli pojazdów i poproś o test całego auta - kosztuje 20 zł -- sprawdza stan amorów, zbierznosc, luzy w zawieszeniu. "sciaglem ale teraz mi wyskakuje ze trzeba za to placic a ja juz tam zabardzo sie nie znam na tym bo to nie po polsku. masz moze cos ciekawego na kompie? poslal bys?" Nie nic nie mam, jest strona po angielsku wszystko tam jest, co do rapida to kliknij na FREE nie na PREMIUM to będzie za darmo, ale jest limit jedno ściagniecie na 1godzine. |