światła mijania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Średnio raz na dwa miesiące ojciec musi wymieni prawą żarówkę światła mijania w escorcie. Po odpaleniu i podłączeniu miernika okazało się ze na aku jest 14 V, na lewej lampie 13.7 a na prawej 14V. Co może by tego powodem?

ale czego powodem? po odpaleniu silnika napiecie 14V jest napieciem normalnym. dopiero po zgaszeniu i odczekaniu kilkunastu minut spada do circa 12V. a takimi wahaniami rzedu 13,7V ~ 14V bym sie raczej nie przejmowal. a jakie zarowki kupujesz? masz szczelna lampe?sprawdz stan wtyczek przy lampie i izolacji przewodow. uwazaj tez,zeby nie dotykac szklanej powierzchni zarowki przy wymianie bo jej natluszczenie moze powodowac szybsze zuzycie.

ale w instalacji chyba muszą by jakieś spadki napięcia a nie ze na zarówkę idzie tyle co daje altek. Ja w sienie na aku mak 14 a na obu żarówkach 13.3 i nie mam żadnych problemów. A u ojca zawsze sie przepala ta żarówka, która ma większe napięcie

up

Cytat:
2007-08-07 20:14:40, pablo_64_mkVI pisze:
ale w instalacji chyba muszą by jakieś spadki napięcia a nie ze na zarówkę idzie tyle co daje altek. Ja w sienie na aku mak 14 a na obu żarówkach 13.3 i nie mam żadnych problemów. A u ojca zawsze sie przepala ta żarówka, która ma większe napięcie

no jasne,ze na zarowe nie idzie prad z altka bo by ja wywalilo w kosmos przeczyny przepalania w Twoim przypadku nie szukalbym w napieciu, bo jest ono dobre moim zdaniem,ja tez mam 14v w instalacji.

wg mnie:
1.Styki we wtyczce są lużne
2.Mocowanie samej żarówki powoduje duże drgania.
Dziwne, że pada zawsze mijania, a długie są ok? Może niech wymieni w obu lampach na dokłądnie te same żarówki i zobaczymy...

wina zarowki lub montujacego wszystkie zarowki sa przystosowane do napiecia 14.4V
albo dotykacie zaroki przy montazu
albo cosik z tymi kabelkami nie lacza dobrze
moze reflektor luzny i drga
no albo te zarowki jakies felerne kupujecie

kup sobie zarowki co sa od niedawna w sprzedarzy do jazdy dziennej maja ponoc bardzo duza zywotnosc i zobaczysz jak bedzie cykac