Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() SirNazgul Miłośnik FSO Polnez Caro 2.0 DOHC ... Węgrów | 2002-04-23 09:02:00 Najpierw wielkie dzięki dla Schiltona ![]() ![]() Słuchajcie, wiem że zawracam wam tylną część ciała, ale jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o mechanike a mam zamiar zrobić coś co mnie przeraża. Przełoże silnik 2.0 do mojego fiaciorka. I stąd moje pytania. Jeszcze raz zapytam i dam Wam spokój. ![]() ![]() Chcę przełożyć tylko silnik, skrzynia i cala reszta ma zostać. Wiem, że do skrzyni potrzebuję kolnierza od 132, żeby pasowała. Alternator też pasuje, rozrusznik będzie z silnikiem. A więc stąd moje pytanie już ostatnie ![]() ![]() ![]() Czy bedę musiał przerabiać uchwyty do silnika w komorze silnika??????? ![]() ![]() Jeśli nie to będę wreszcie spokojny ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi ![]() ![]() ![]() |
![]() SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2002-04-23 12:56:00 Ja nie przerabiałem , pasowały idealnie. Trzeba zapytać kolegów którzy mają Fiaty z silnikiem 2.0. ![]() ![]() |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2002-04-23 22:29:00 Z seryjną polską skrzynią może być kłopot. Nie dlatego, że nie pasuje (bo pasuje idealnie) tylko dlatego, że przy tak dużym silniku może nie wytrzymać obciązeń i po prostu się rozsypie. Jest mniej wytrzymała od tej z Fiata 132 Taki wariant: 2.0 + polska skrzynia można polecić pod jednym warunkiem, że zmnienisz most na 41/11 - tzw długi most - od Poloneza 1.9 GLD, diesla. Trochę to przytemperuje silnik (ale przy mniejszej o ok 100 kg masie fiata 125p tego nie odczujesz), ale powinno ocalić skrzynię. Żebyśnie zostawił seryjnego mostu 41/10 (a taki mają fiaty wyposażone w silnik 1500), bo półośki będziesz często wymieniał (mi się udało w tempie 2 szt/m-c). O krzyżakach nie wspominając. Ale po prawdzie i tak nie masz gwarancji, że się coś nie ukręci - polska skrzynia nie jest przystosowana do 158 Nm i to przy 3000 RPM. A tyle ma 2.0. Gdzieś kiedyś przeczytałem, że do 140 Nm zniesie. Dlatego jedynym ratunkiem jest wydłużenie przełożenia tylnego mostu. I tak radzę mimo wszysko nie przeginać. ![]() ![]() ![]() |
![]() SirNazgul Miłośnik FSO Polnez Caro 2.0 DOHC ... Węgrów | 2002-04-24 08:31:00 A kto tu ma zamiar przeginać ![]() ![]() ![]() Stoje przed wyborem albo remont mojego silniczka albo przekładka. Skoro trafia mi się silniczek 2.0 świeżo po remoncie to biore ![]() A jeśli chodzi o ukręcanie różnych rzeczy to myślę, że jeśli nie będę zbyt szarżował to powinno być OK ![]() ![]() Thx Mrozek_83 za dobrą radę już mam taki most na oku ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-06-25 21:36:06 Voy zapoczątkował to ja kontynuję ![]() Jak miło powspominać ![]() |
![]() Voy Miłośnik FSO Poldżons Constarownia/Sunderland | 2003-06-25 21:53:06 masz racje Janio. Az lezka sie w oku kreci. Juz tyle wody w rzekach uplynelo ![]() |
![]() MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-06-25 22:04:45 NABIJACZE POSTÓW !!!!!!!!!!!!!!! ![]() |
![]() Bartek_w Caro, Truck Kraków | 2003-06-25 22:11:40 WSTYD!!!! ![]() |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-06-25 22:18:42
co was tak na sentymenty wzieło ???? a powspominac zawsze miło |
![]() AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2003-06-28 00:20:47
??? jak to nie, przeciez jak bedzie krotrzy dyfer to na kolach mamy wiekszy moment czyli sile i bardziej jest wszystko obciazone wiadomo co sie wtedy dzieje proponuje pobawic sie przerzutkami w rowerze aha tak BTW Mrozek zadko kiedy nie ma racji ![]() |