Uporczywy zapach benzyny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od kilku dni zaczalem wyczuwac nieprzyjemny zapach benzyny w swoim aucie. Nie czuc go w czasie jazdy tylko na postoju(np w korku) przy oodpalonym silniku. Sprawdzalem w komorze silnika i cale podwozie, wszystko suche, nie widac zadnego wycieku benzyny. Jesli ktos wie co to moze byc to prosze o pomoc...

o wlasnie, jak juz jestesmy przy uciekaniu benzyny, to czym mozna latac nieszczelnosci baku? Moze to byc zywica? Silikon raczej wchodz w reakcje z benzyna, jesli sie nie myle.

Sprawdz przewod gumowy w komorze silnika. Jak tak mialem w starej Omedze, przewod zwyczajnie sparcial i mial lekka nieszczelnosc, ktorej nie bylo widac nawet, ale zapach sie unosil. Po wymianie jak reka odjal

Zaraz ide do garazu i obadam sprawe

ponadto sprawdz blache która doprowadza i odprowadza benzyne , jest to pod nakrętką plastikową która trzyma pompe paliwa, pod tą blachą jest pompa często to koroduje na metalowych złaczach a ciśnienie paliwa je wypycha na zewnątrz.i śmierdzi jak cholera

to jednak byl przewod. Dzieks

Cytat:
2007-08-14 12:25:51, fatboy82 pisze:
o wlasnie, jak juz jestesmy przy uciekaniu benzyny, to czym mozna latac nieszczelnosci baku? Moze to byc zywica? ...

tak zywica jest ok

Cytat:
2007-08-14 17:36:48, szfagier pisze:
tak zywica jest ok

a nie lepiej wymienić taki zbiornik, do A nie powinien być zbyt drogi.

Cytat:
2007-08-14 15:52:43, sobjah pisze:
to jednak byl przewod. Dzieks

YEAH!!! Udalo mi sie komus pomoc

QNA:
Kilka stowek to kosztuje, a ponoc trwale tez nie sa. Najlepiej kupic w ASO, ale te juz kosztuja. Poza tym to nie jest wielka nieszczelnosc, jest altwo dostepna, mam zywice, wiec sobie zrobie, a po robocie otworze piwko i bede zadowolony z kolejnej dobrze wykonanej roboty przy samochodzie

Fatboy82, kurcze śliska sprawa taki polepiony zbiornik. Jeszcze żeby to lutowanie było to rozumiem, pozatym góra zbiornika w A to przeważnie "sitko".

Wątek o zbiorniku już gdzieś mamy.

gora o dziwo wyglada na dobra, generalnie zbiornik wyglada dobrze. W starej Omedze zbiornik mialem w znacznie gorszym stanie i u gory przeciekalo. Blacharz zalepil to zywica i trzyma ladnie do dzis
W nowej przecieka gdzies przy prawej opasce. Mam zamiar odkrecic ja, zobaczyc co i jak, ew. spuscic benzyne jak bedzie bardzo sie saczylo, wyczyscic wszystko do sucha, bo zywica nie lubi brudu, a po wyschnieciu zywicy przykrecic opaske i tankowac dalej ze spokojem
Jak moja metoda naprawcza nie pomoze, to bedzie trzeba pomyslec o kupnie zbiornika.

na allegro znalazłem wyglądający na bardzo ładny za całe 150 zeta a podejrzewam, że znalazłbyś i tańszy tylko trzeba by dobrze poszukać.