| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2007-08-12 12:57:03 Witam
Potrzebuje Waszej pilnej pomocy. Wymienilem uszczelke pod glowica, przy okazji sprawdzilem glowe - nie ma zadych pekniec. Jednak po zlozeniu mam pewien problem. Auto w okolicach 2tys. obr. na minute sie jakby zawiesza i wtedy kopci jak lokomotywa, nie przyspiesza. Dopiero stanowcze wcisniecie gazu, gdy automat zredukuje powoduje, ze zaczyna przyspieszac. Pali jak smok (o jakies 30% wiecej). Na wyzszych obrotach poza standardowym odglosami dobiega jeszcze jakby wycie z pod maski, najlepiej slyszalne w okolicach 3tys. obrotow. Czy moze byc to zwiazane z czujnikiem doladowania (ten w kolektorze)? Kolektor byl myty benzyna, moze ona uszkodzila czujnik? Moze przyczyna jest calkiem inna? Sprawa jest o tyle pilna, ze jutro na wieczor wracam do Anglii (jestem w tej chwili w Jeleniej na wakacjach) wiec szybkie podpowiedzi ulatwilyby mi ogromnie jutrzejsze poszukiwania przyczyne tego zjawiska. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: marian_ek dnia 2007-08-12 12:57:31 ] |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2007-08-12 23:04:50 Dzieki za podpowiedzi. Jutro z rana zaczne wszytko sprawdzac. Rozrzad malo prawdopodobny tez - wszystko bylo zblokowane i dodatkowo jeszcze znaczone. Wiec wydaje mi sie, ze rozrzad zlozony jest ok. Pompa nie byla dotykana.
Spinacz bledow nie pokazuje, jednak one w takim przypadku to pojawiaja sie pewnie tylko w czasie jazdy, czego bez kabla z laptopem i prob w czasie jazdy nie sprawdze. Przeplywomierza nie mam, wtrysk sterujacy caly, bylem zbardzo ostrozny z kabelkami - wydaje mi sie, ze jest ok. Objawy tez jakos mi wskazuja na cos z doladowaniem - kopci po wcisnieciu gazu bo jest zalewany ropa gdy turbina nie dmucha. Jutro bede to sprawdzal, sprawdze te wezyki podcisnienia, zamienie je miejscami. Sprawdze jeszcze wszystkie polaczenia - napisze co i jak. |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2007-08-14 12:37:56 No i odpowiedz na moj problem znalaclem sam. Nie zaslepilem EGR i to bylo calym problemem. Wczesniej zawsze go zaslepialem ponownie jak cos robilem, a tym razem zapomnialem. Teraz autko chodzi super.
Mam nadzieje ze ten temat sie komus przyda. |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-08-14 12:43:52 Ale po co to zaślepiać, nie lepiej usunąć problem? EGR po coś jest, prawda? |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2007-08-17 20:07:15 A no jest - dla mnie generator problemow. Zwieksza zuzycie paliwa i zmniejsza moc. A jak jest uszkodzony to powoduje objawy j.w. |
magila_one Omega X25DT SilverPe ... sosnowiec | 2007-08-18 08:08:33
a czasem jak jest zaślepiony to nie jak uszkodzony..
|
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2007-08-18 19:31:28 No wlasnie nie, jak jest zaslepiony, to juz jest wylaczony z obiegu. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-08-19 21:50:14
Tak przy okazji - w dowolnym momencie pracy silnika mozna wlozyc spinacz i zacznie on wywalac bledy. Probowalem wiele razy ![]() |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2007-08-20 14:45:23 Dzieki chemik333, tego nie wiedzialem, przyda sie na przyszlosc.
Tak jeszcze przy okazji dopisze, o czym wczesniej nie wspomnialem, ze silnik sie przegrzewa gdy EGR nie jest sprawny. Lyka wtedy gorace spaliny zamiast swierzutkiego chlodnego powietrza, dlatego nie ma mocy i kopci (szczegolnie przy niskich obrotach). |