Moja OMCIA się strasznie nagrzewa..;/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No to zaczne historie teraz miałem wczesniej silnik który był do wyrzucenia więc wstawiłem nowy od vectry oczywiscie 2.0 16v no i mam problem bo często się załącza chłodnica i chłodzi na najwyzszych obrotach.. nie wiem czemu się tak dzieje;/ po prostu silnik się szybko nagrzewa . Macie jakies pomysły? pomocy!!

W korku? Na trasie? Przy jakiej temp. zewnętrznej? Jaki styl jazdy? Nie ubywa / przybywa płynu? Do jakiej temp silnich dochodzi? Itp itd.

bez różnicy przy jakiej temp zewnetrznej silnik dochodzi gdzies do 98 -
-97 głównie w mieście i ubywa niestety płynuale powoli

termostat sie otwiera?

a jak sprawdzić czy termostat się otwiera
??

Cytat:
2007-08-08 18:12:21, megol pisze:
a jak sprawdzić czy termostat się otwiera ??

albo go wyjąc i zagotować albo sprawdzić rury za nim, tzn. odpalić na zimnym, poczekać aż się zagrzeje i sprawdzać rurę za termostatem, jak się w pewnym momencie zrobi ciepła to znaczy że się otwiera.
a ile przebiegu miał ten silnik z vectry bo może uszczelka pod głowicą padła. sprawdzałeś od spodu korek oleju czy nie robi się na nim biały osad? albo płyn chłodniczy, czy nie brudzi się od oleju ?

silnik przebiegu 120 tys wiec stan bardzo dobry. ładnie cyka nie ma białego osadu i płyn chłodniczy czysty

miales swego czasu podobny przypadek .. u mnie po prostu przypchala sie chlodnica w polowie nagrzewala sie a w polowie nie i silnik lapal wysoka tem ... niestey przeczyszczenie nie pomogło wymieniłem na drugą i jest ok

hmm czyli połowa chłodnicy była zimna a połowa ciepław twoim przypadku?? brembo

Ja juz straciłem siły do swojej. Nowy termostat, wypłukane obie chłodnice, uszczelka raczej nie bo przewody nie spręgowane i brak innych objawów, a temp w mieście 97 przy temp zewnętrznej +10. Nie mam już pomysłów... Any ideas????