| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bartos79 vectra sulejowek | 2007-09-01 11:23:14 Witam mam problem z palacą sie kontrolką akumulatora i hamulca
oraz przastal dzialac bimbal. Kontrolki zaczely sie palic wczoraj i niewiem czym to moze byc spowodowane gdyz nic przy elektryce nie bylo robione.Samochod odpala od pierwszego strzalu ale kontrolki nie gasna,czy jesli pali sie kontrolka akumulatora moglo pujsc ladowanie?,i gdzie szukac przyczyny palenia sie kontrolek(alternator?). silnik 1.8 |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-09-01 12:12:14 przyczyn szukaj w... wyszukiwarce, było milion razy. powodzenia |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-09-01 16:29:49 Eeee tam
Może być jeszcze któraś dioda w układzie prostowniczym lub regulator napięcia
Ostatnio u kogoś z Klubu był brak dobrej masy i poluzowane kable na alternatorze |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-02 00:19:20 A ja to w ogóle nie mam kontrolki akumulatora . Nie świeci. Nie wiem, może dioda poszła. Jeździ się OK, więc nic nie rozbieram. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-09-02 12:44:18
no taa...Krzychu jak zwykle .."inaczej" ...przeca "diody w ukł. prostowniczym" czy "regulator nap.", to NIE alternator (...jeno...pewnie element "wydechu" )
No i warto czytać dokładniej posty....ten"brak dobrej masy i poluzowane kable na alternatorze u kogoś z Klubu"..objawiały się "nieco" inaczej (oczywista to też .."Eeee tam"...NIE dot alernatora pewnie )
Taa...do czasu...aż zrobi Ci "ku ku" w najbardziej nieoczekiwanym i niestosownym mieńscu i czasie ... Tam nie ma diody....jest żarówka....czas wymiany 3 minuty przy odrobinie szczęścia...do 20 ...normalnie Chwalić się takim czymś ?? Współczuję podejścia do tematu...(może odetnij zegary całkowicie??....też będzie "sie jeździć OK"
|
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-09-02 12:51:59
Eee tam
Chodziło mnie o to że nie cały alternator jest do dupy ino jego wymienny lub naprawialny fragment
To tak jakbyś złapał kapcia i powiedział że całe auto jest do dupy bo siem jechać nie da |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-09-02 13:24:34
Eee tam... nie całe auto ...ale koło zdecydowanie ..do d...
też przeca ...niby nie całe przecie zepsute ale co mi z tego ???...jechać i tak się nie da |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-09-02 13:33:30
Tez tak miałem sprawdz ładowanie potem zarówke jak zarówka jest dobra a sie nie swieci to kable od altka taka kostka widoczne od góry mogla sie zsunąc , u mnie tez sie nie wsieciła kontrolka i zaczeły sie cyrki ład 11V swieciła sie kontr poduchy abs recznego TYLKO NIE TA łADOWANIA elektryk mi powiedział ze nieswiecąca sie kontrolka niezamyka obwodu i niema ladowania tylko niewiem czy chodziło mu o to ze nieswieci bo jest spalona zarówka i niema ładowania czy nieswieci bo jest przerwany obwód |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-02 13:50:21
Hmmm, chyba niejasno się wyraziłem. Chciałem zrobić skrót myślowy, ale nie wyszło. Uważam, że to nie jest najwazniejszy element w samochodzie i jak tylko znajdę chwilę czasu i mi się będzie chciało (a na razie mi się baaardzo nie chce), to zrobię to. Porównanie do zegarów jest mocno przesadzone. Ważność głupiej kontrolki akumulatora a zegarów... troche różnica... |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-09-02 14:00:59 Powodzenia na trasie jak Ci zacznie deska przygasać, zacznie walić śnieg, a zły, gówniany samochód zgaśnie...
Doprawdy wspaniałe... |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-02 14:36:23 Jak żyję, nie widziałem jeszcze śniegu we wrześniu. A nie chce mi się zrobić teraz, to nie znaczy nie zrobię tego w tym miesiącu, prawda? |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-02 14:43:55
Dzięki, będę wiedział od czego zacząć. Rzeczywiście, to może nie być tylko żarówka. |
wladko espero2.0CD LPG sulęcin | 2007-09-02 18:48:29 ja nie wiem czy któryś z szanownych kolegów zauważył
tak więc przyczyn świecenia żarówki (ale tylko tej od ładowania) należy szukać po stronie alternatora, żarzenie żarówki to uszkodzony przewód pomiędzy alternatorem a akumulatorem ewentualnie brak prawidłowego styku lub uszkodzony regulator napięcia ( a więc i tak alternator )
w przypadku
|
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-09-02 19:32:08
1. Nie masz racji Kolego Szanowny...
2. Masz rację...
3. Co to jes "bimbał" ? ..(bo nie spotkałem w katalogu części Espero) |
desperos Klubowy Weteran ![]() Volvo V70 II Lublin | 2007-09-02 19:36:45
to takie cos co robi din din din din NMSP |
wladko espero2.0CD LPG sulęcin | 2007-09-02 20:06:09 "bimbał" -specjalnie uchwyciłem w cudzysłów nazwa pochodzi stąd
nie miałem do czynienia ze schematem espero i obym nigdy nie miał takiej potrzeby
|
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-09-02 20:23:43 Kolego czerwona kontrolka sie nieswieciła mi po przekreceniu kluczyka w pozycji zapłon i wogóle sie nie swieciła (nawet jak powinna była gdzy kluczyki sa prekrecone a silnik nie pracuje) wiec wytłumacz mi łopatologicznie co to mogła byc za przyczyna??!!?? I bardzo szanuje to ze niewypowiedziałes sie na temat tego elektryka bo niestety on miał rację gdyz wypięta wtyczka od altka (juz wczesniej o tym wspomniałem ) była tego przyczyną a wypięta wtyczka = przewany obwód |
wladko espero2.0CD LPG sulęcin | 2007-09-02 21:02:51
to dla mnie jest wypowiedź oczywista i nie ma w tym zawodzie dochodzenia co autor miał na myśli to mówiąc
samo przepalenie zarówki nie spowoduje przerwania ładowania akumulatora i to tyle |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-09-03 00:41:43
taaa??? Cieszę się, że w swoim zacięciu do tłumaczenia , nie podali mi Panowie jeszcze numeru katalogowego, pozycji na schemacie oraz fotek w 3D...
no i dziękuję za szeroki opis..... przecie w życiu bym się nie domyślił o co chozi... |