Mniejszy katalizator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie- co moze spowodowac zamontowanie mniejszego katalizatora? Czy to bedzie mialo wplyw na spalanie, temperature, dynamike lub cokolwiek. Pominmy tutaj sprawe innego oglosu wydechu.

Cytat:
2007-08-27 10:24:01, Hornblower pisze:
Panowie- co moze spowodowac zamontowanie mniejszego katalizatora? Czy to bedzie mialo wplyw na spalanie, temperature, dynamike lub cokolwiek. Pominmy tutaj sprawe innego oglosu wydechu.

jesli bedzie mialo to niezauwazalny..chyba ze mowisz o sportowym samochodzie z bardzo dokladnie policzonym ukladem wydechowym..jesli jest to dupowoz to nie ma sie czym przejmowac

oczywiscie przy zalozeniu ze mowiac mniejszy miales na mysli wielkosc puszki a nie srednice wlotu/wylotu

[ wiadomość edytowana przez: qbaj dnia 2007-08-27 10:37:19 ]

Cytat:
2007-08-27 10:24:01, Hornblower pisze:

Wg mnie może to mieć wpływ na ogólną sprawność (i pracę) silnika...jeżeli jest wyraźnie mniejszy od oryginału ...może zbyt mocno dławić przepływ spalin a tym samym powodować liczne dziwne problemy

Jeśli mogę coś doradzić...to... Dobre Serwisy wydechu (a również i szczególnie....0duże hurtownie "wydechowe") mają w ofercie katalizatory "uniwersalne" , a często i dedykowane zamienniki do konkretnych modeli (i jedne i drugie potrafią dobrać optymalnie do danego auta).

Czyżby fokus nieprzewidziane koszty dodatkowe generował?

Koszty? Na poczatku sa zawsze jakies. A Ty co - masz zawsze satysfakcje jak cos komus sie dzieje?
Katalizotor okazal sie wypalony. Poprzedni wlasciciel jezdzil tylko po miescie. Kat zostal wymieniony na koszt poprzedniego wlasciciela, tylko ze w firmie montujacej zamontowali mi Forda ale ciut mniejszy. Jak na razie nie zauwazylem zadnych dziwnych objawow. Pytam tak na wyrost.
No i oczywiscie mialem na mysli wymiar puszki (nie srednice wlotu i wylotu).

[ wiadomość edytowana przez: Hornblower dnia 2007-08-27 10:57:48 ]

Cytat:
2007-08-27 10:55:58, Hornblower pisze:
Pytam tak na wyrost. No i oczywiscie mialem na mysli wymiar puszki (nie srednice wlotu i wylotu). [ wiadomość edytowana przez: Hornblower dnia 2007-08-27 10:57:48 ]

chyba nie na wyrost tylko juz po herbacie skoro najpierw wymieniles a potem pytasz ale badz spokojny..nic zlego sie nie stanie

Error!

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-08-27 11:30:59 ]

Cytat:
2007-08-27 10:55:58, Hornblower pisze:
Koszty? Na poczatku sa zawsze jakies.

Przewidziane czy nie przewidziane? Moje przewidziane to olej+filtr p.pyłkowy+ewentualnie tylna lampa. Nieprzewidzianych brak.

Cytat:
A Ty co - masz zawsze satysfakcje jak cos komus sie dzieje?

No... to przecież najlepsza pożywka dla malkontentów.

Cytat:
tylko ze w firmie montujacej zamontowali mi Forda ale ciut mniejszy.

Szczęśliwszy byś był, gdybyś o tym nie wiedział, a tak to po nocach pewno spać nie możesz

Cytat:
chyba nie na wyrost tylko juz po herbacie skoro najpierw wymieniles a potem pytasz

Chodzi o to ze zastanawiam sie czy to ruszac. I tak wczesniej bylo to robione za darmo i nie wiem czy warto tereaz inwestowac niepotrzebnie dodatkowa kase.

Cytat:
2007-08-27 11:22:15, Hornblower pisze:
Chodzi o to ze zastanawiam sie czy to ruszac. I tak wczesniej bylo to robione za darmo i nie wiem czy warto tereaz inwestowac niepotrzebnie dodatkowa kase.

niewarto

sam powiedziales ze zadnych negatywnych efektow nie zauwazyles..oczywiscie ze katalizator nie jest bez znaczenia dla calego ukladu..oprocz oczyszczania spalin pelni funkcje tlumika i powinien tez stawiac okreslony opor dla gazow wydechowych..ale takie niuanse licza sie w silnikach ktore maja ponad 100KM z litra a nie w zwyklym jezdzidle..gdyby to bylo az tak istotne to w ogole nie byloby pojecia "katalizator uniwersalny"

Dzieki. Troche mnie uspokoiles. Najbardziej to sie obawialem jakiegos mocnego nagrzewania sie lub tp.

juz gdzie dawalem linka do katalizatora uniwersalnego firmy bosal ktory mam aktualnie zamontowany w swifcie..srednica rury to 50mm a puszka to szescian o krawedzi 90mm..czyli malusienkie..i katalizator ow zostal przewidziany przez producenta do aut o silnikach do 3.0L..wiec naprawde..wyluzuj sie nic twojemu focusowi nie bedzie