| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2007-08-27 10:24:01 Panowie- co moze spowodowac zamontowanie mniejszego katalizatora? Czy to bedzie mialo wplyw na spalanie, temperature, dynamike lub cokolwiek. Pominmy tutaj sprawe innego oglosu wydechu. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-08-27 10:38:26
Wg mnie może to mieć wpływ na ogólną sprawność (i pracę) silnika...jeżeli jest wyraźnie mniejszy od oryginału ...może zbyt mocno dławić przepływ spalin a tym samym powodować liczne dziwne problemy
Jeśli mogę coś doradzić...to... Dobre Serwisy wydechu (a również i szczególnie....0duże hurtownie "wydechowe") mają w ofercie katalizatory "uniwersalne" , a często i dedykowane zamienniki do konkretnych modeli (i jedne i drugie potrafią dobrać optymalnie do danego auta). |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-08-27 10:39:09 Czyżby fokus nieprzewidziane koszty dodatkowe generował? |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2007-08-27 10:55:58 Koszty? Na poczatku sa zawsze jakies. A Ty co - masz zawsze satysfakcje jak cos komus sie dzieje?
Katalizotor okazal sie wypalony. Poprzedni wlasciciel jezdzil tylko po miescie. Kat zostal wymieniony na koszt poprzedniego wlasciciela, tylko ze w firmie montujacej zamontowali mi Forda ale ciut mniejszy. Jak na razie nie zauwazylem zadnych dziwnych objawow. Pytam tak na wyrost. No i oczywiscie mialem na mysli wymiar puszki (nie srednice wlotu i wylotu). [ wiadomość edytowana przez: Hornblower dnia 2007-08-27 10:57:48 ] |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-08-27 11:09:07
ale badz spokojny..nic zlego sie nie stanie |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-08-27 11:16:08 Error! [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-08-27 11:30:59 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-08-27 11:18:55
Przewidziane czy nie przewidziane? Moje przewidziane to olej+filtr p.pyłkowy+ewentualnie tylna lampa. Nieprzewidzianych brak.
No... to przecież najlepsza pożywka dla malkontentów.
Szczęśliwszy byś był, gdybyś o tym nie wiedział, a tak to po nocach pewno spać nie możesz |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2007-08-27 11:22:15
Chodzi o to ze zastanawiam sie czy to ruszac. I tak wczesniej bylo to robione za darmo i nie wiem czy warto tereaz inwestowac niepotrzebnie dodatkowa kase. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-08-27 11:31:00
sam powiedziales ze zadnych negatywnych efektow nie zauwazyles..oczywiscie ze katalizator nie jest bez znaczenia dla calego ukladu..oprocz oczyszczania spalin pelni funkcje tlumika i powinien tez stawiac okreslony opor dla gazow wydechowych..ale takie niuanse licza sie w silnikach ktore maja ponad 100KM z litra a nie w zwyklym jezdzidle..gdyby to bylo az tak istotne to w ogole nie byloby pojecia "katalizator uniwersalny" |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2007-08-27 12:09:50 Dzieki. Troche mnie uspokoiles. Najbardziej to sie obawialem jakiegos mocnego nagrzewania sie lub tp. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-08-27 13:37:05 juz gdzie dawalem linka do katalizatora uniwersalnego firmy bosal ktory mam aktualnie zamontowany w swifcie..srednica rury to 50mm a puszka to szescian o krawedzi 90mm..czyli malusienkie..i katalizator ow zostal przewidziany przez producenta do aut o silnikach do 3.0L..wiec naprawde..wyluzuj sie nic twojemu focusowi nie bedzie |