Tuleje drążka wzdłużnego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam do wymiany tuleje drążka wzdłużnego (tył), znalazłem nr części J50509H, ale po odkręceniu koła okazało się że jest jeszcze jedna tuleja w zwrotnicy, to będzie ta sama tuleja J50509H?

Na stronkach webtech w opisie napisano że trzeba wyciągać całą zwrotnicę, może są prostsze sposoby, serwis Hyundaia chce 170zł za taką naprawę

Wymieniał to ktoś samodzielnie? Jak jest z odkręceniem śrub?
Może macie dla mnie jakieś rady, patenty, da radę to zrobić samemu na kanale, bez prasy?

Pozdrawiam

Warsztat zrobi ci każdy za ok 80 zł, tuleja jedna okolo 18-24 zł. Wdaje się wchodzą te same zresztą zamiast pytać się porównaj sam.

Witam

Zdjąłem koło, odkręciłem nakrętki mocujące wahacz wdłużny i okazało się wszystkie 4 śruby się zapiekły, popytałem się mechanika jak to będzie robił i dowiedziałem się że:

1. Należy wyciąć np. szlifierką kątową stare śruby
2. Brzeszczotem wyciąć stare tuleje
3. Wyczyścić gniazda w wahaczach
4. Znaleźć 2 tulejki o odpowiednich wymiarach, śrubę i spróbować wpasować nowe tuleje, lepiej nie wbijać to młotkiem

W sobotę jadę do kumpla na kanał, będziemy próbować to zrobić, gorzej jak coś schrzanimy (mieszka 40 km ode mnie)

Pozdrawiam

witam

niedawno wymienialem ta tulejke przy zwrotnicy kola z wahacza wzdluznego, u mnie poszlo raczej gladko jakas godzinka bawienia.
srube odkrecilem bez klopotow ale z tulejka stara bylo gorzej,najpierw wycialem srodek w gumie,pozniej przecinaczkiem powoli delikatnie zeby niezniszczyc gniazda przeciolem do polowy stara tulejke zewnetrzna metalowa i poscila.nastepnie oczyscilem i nasmarowalem gniazdo i powolutku najpierw reka a pozniej sruba z podkladkami wcisnlem nowa tulejke (krecac nakretka na tej srubie) ,nierozbieralem zwrotnicy tylko sciagnolem kolo i robilem to na kanale.z tego co wiem orginalna tulejke kupilem w serwisie koszy 42 zl.a druga jest taka sama .tak twierdzili w serwisie. pozdrawiam

"
Zdjąłem koło, odkręciłem nakrętki mocujące wahacz wdłużny i okazało się wszystkie 4 śruby się zapiekły, popytałem się mechanika jak to będzie robił i dowiedziałem się że: "

Jedz do mechanika - już lepiej palnikiem brać te śruby niż je ciąć . W razie oberwania gwintu, śruby itp. masz przechlapane. A te 80 zł na wymiane to naprawde nie jest dużo.

Witam

Zrobiłem jedną stronę i naprawdę się zmachałem, zajęło mi to 8h (2 tulejki), z drugą stroną pojadę do mechanika

Chociaż teraz wiem za co zapłacę ...