MotoNews.pl
6 Pomocy.... bardzo duże spalanie (193889/0) - NT

Pomocy.... bardzo duże spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam po bardzo długiej przerwie ( prawie rok) mam bardzo wielki problem , mianowicie : moje esperko 1,5 zaczęlo ostatnio bardzo duzo spalac paliwka . Po miescie dochodzi do 12 litr, a ciagnąc przyczepę campingową doło do 16,5 litr na 100 km . Co moze byc tego przyczyną . prosze o pomoc. Oczywiście na paliwie , epero nie jest za gazowane.

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2007-08-31 10:03:59 ]
[ powód edycji: TYTUŁ POSTA POWINIEN ODPOWIADAĆ JEGO TREŚCI ]

Najbardziej to jest winny temat tej wiadomości!

Cytat:
2007-08-31 09:35:01, piotr_ek pisze:
Najbardziej to jest winny temat tej wiadomości!

słucham...????

Cytat:
2007-08-31 09:44:00, SerekMadzia pisze:
słucham...????

Przeczytaj jeszcze raz skoro nie rozumiesz!

Cytat:
2007-08-31 09:31:20, SerekMadzia pisze:
Witam po bardzo długiej przerwie ( prawie rok) mam bardzo wielki problem , mianowicie : moje esperko 1,5 zaczęlo ostatnio bardzo duzo spalac paliwka . Po miescie dochodzi do 12 litr, a ciagnąc przyczepę campingową doło do 16,5 litr na 100 km . Co moze byc tego przyczyną . prosze o pomoc. Oczywiście na paliwie , epero nie jest za gazowane.

Najprawdopodobniej sonda lambda zakończyła swój żywot, ale to tylko jedna z możliwych przyczyn.Najlepiej podjedź do jakiegoś mechanika niech Ci ją przemierzy. Jak się okaże OK, to wtedy trzeba będzie dalej kombinować..

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Pepton dnia 2007-08-31 09:57:59 ]

Pomocy = Chaos

Lepiej = Duże spalanie benzyny

I od razu każdy wie, co jest w temacie.

To stało się nagle ?

Sonda powoduje taki efekt, filtry, świece zmienione ?

Cytat:
2007-08-31 11:23:20, Zoltar pisze:
. To stało się nagle ? Sonda powoduje taki efekt, filtry, świece zmienione ?

No mozna tak powiedziec , ze nagle
śiwce , kable, filtry itd zmienione....brak efektu.
jezeli to nie sonda ...!!!! to co ????

Cytat:
2007-09-01 15:33:11, SerekMadzia pisze:
No mozna tak powiedziec , ze nagle śiwce , kable, filtry itd zmienione....brak efektu. jezeli to nie sonda ...!!!! to co ????

moze na poczatek powiedz czy lampka check ci sie zapala? jesli tak to jakie s bledy w kompie..? a w ogole to nie zaszkodzi reset kompa na poczatek..moim zdaniem to sonda lambda i to ze zostala zmieniona mnie nie przekonuje..trzeba sprawdzic jak pracuje czy wzrostowi spalania toarzyszy spadek dynamiki samochodu?

12 po miescie Boże spraw abym miał poobne spalanie

Cytat:
2007-09-02 20:26:18, Kula69 pisze:
12 po miescie Boże spraw abym miał poobne spalanie

na benzynie , Adaś,czytaj dokładnie

moje 1,5 pali 10 litrow Pb po miescie ;p

kopa w dalszym ciagu ma kręci sie super ( wiadomo dziura w obrotach 1,5 -3 tys )- to rzecz normalna podobno??? , tylko troche szarpie przy wrzuceniu kolejnego biegu np z 2 na 3 , przy mocnym deptaniu mu .

[ wiadomość edytowana przez: SerekMadzia dnia 2007-09-03 00:44:07 ]

Jaka dziura ?

Cytat:
2007-09-03 00:40:09, Zoltar pisze:
Jaka dziura ?

u mnie jest dziura w obrotach od 1 -3 tyś znaczy jest słaby i delikatnie sie rozpedza powyżej 3,5 tyś wali do przodu ...

[ wiadomość edytowana przez: SerekMadzia dnia 2007-09-03 00:46:05 ]

[ wiadomość edytowana przez: SerekMadzia dnia 2007-09-03 00:46:40 ]

Cytat:
2007-09-03 00:45:48, SerekMadzia pisze:
u mnie jest dziura w obrotach od 1 -3 tyś znaczy jest słaby i delikatnie sie rozpedza powyżej 3,5 tyś wali do przodu ... [ wiadomość edytowana przez: SerekMadzia dnia 2007-09-03 00:46:05 ] [ wiadomość edytowana przez: SerekMadzia dnia 2007-09-03 00:46:40 ]

to nie dziura dziura jak sama nazw wskazuje jest miedzy w srodku czegos (zakresu obrotow)..a biorac pod uwage ze na ~1000obr silnik zaczyna prace to nie jest dziura tylko zwyczajnie za niski moment zeby sensownie jechac anyway..skoro dobrze jedzie to moze spalanie jest pochodna ciezkiej nogi ile cykli tankowania juz zostalo zaliczonych z takim spalaniem?

cięzko policzyć , ale z przyczepa przebiegu zrobiłem 2500 km i byłem zszokowany spalaniem w granicach 15-16 litr. choc wiem ze spalanie z przyczepa campingowa wzrasta o około 40 % , ale z racji spokojnej jazdy byłem przekonany ze te spalanie spadnie troszke. Teraz o jezdzie w mieście to około 12 liter. na setke jak dla mnie to duzo przy tak małym silniku 1,5 . Po zakupie auta około 2 latka temu spalał superancko 8-8,5 litr na 100 km , od 5-6 miechów spala te 12 liter . wcześniej tego nie zauważałem bo mam jeszcze drugie autko " Daewoo Tico- na gaz " -jestem wierny marce, , i nie sprawdzałem tego tak dokładnie , po przesiadce stałej na espero byłem wsciekły ze co pare dni jecahałem tankowąc pełny bak , czego w tikolu nie było hehe .Tak po krótce opisalem , co i jak . Jak tylko to bedzie mozliwe pojade do mechaniora zeby sprawdzil sonde . Ale jezeli to nie to , to co jeszcze innego moze byc przyczyna ?????

Za 120 zł możesz mieć sondę Ngk u siebie w domu.

Jak coś to priv