| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2007-08-13 10:39:04 Po zakonczeniu poprawek lakierniczych w nabytej w kwietniu czarnej 24-wentylowej ciezarowce, nadszedl czas na instalacje audio. Autko sluzy mi jako codzienna dojazdowka do biura i pokonywanie warszawskich korkow bez muzyki jest nieco nuzace.
Ad rem - (pytam, zanim rozbiore drzwi tylko po to, zeby sobie je od srodka obejrzec) - wiem, ze w przednie drzwi omegi A mozna zamontowac 16cm glosniki. Planuje zalozyc DLS Reference R6A, ktory to system swego czasu mialem zalozony z prozdu w mej dwanej omedze B. Ktokowliek trzymal w reku kickbas R6A wie zapewne, ze jest to glosnik z bardzo duzym napedem. I tu moje pytanie - czy otwor w wewnetrznej blasze drzwi w omedze A jest tej samej srednicy, co omedze B? Pamietam, ze w B naped glosnika ledwo sie w niego miescil. A moze ktos ma 'pod reka' rozebrane przednie drzwi z omegi A i moglby mi zmierzyc srednice tego otworu? Jestem leniwy i chcialbym rozbierac auto tylko raz - a zanim do tego przystapie, chcialbym wiedziec, czy w/w R6A sie zmiesci, czy tez od razu powinienem szukac systemu z mniejszymi gabarytowo kickbasami. Drugie pytanko - czy ktos zna numer czesci przedstawionej na fotce pod ponizszym linkiem (chodzi o ten plastikowy pasek naklejany na karoserie w miejscu styku z uszczelka drzwi. Potrzebuje tego na lewa strone. Plastik Dzieki za wszelkie info. Przeszukiwalem stare posty, ale nic odpowiedzi na moje (w sumie bardzo szczegolowe) pytania nie znalazlem. |
psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2007-08-13 16:45:40 Shit. To nie brzmi dobrze.
W B wchodzily pierscienie grubosci 36mm (praktycznie na styk). Dzieki temu kickbas R6A byl na tyle 'wysuniety' z drzwi, aby umozliwic opuszczenie szyby. Jezeli w A maksymalna grubosc pierscienia to ok. 20mm, to nawet, gdyby otwor byl na tyle duzej srednicy, aby wpuscic naped, glosnik bedzie za gleboko w drzwiach i bedzie blokowal szybe. (R6A maja glebokosc montazu ok. 8cm...).
Chyba bede musial zrobic jakis 'downgrade' przedniego systemu... |
psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2007-08-27 10:09:50 Powracam do tematu. Woofery DLS R6A nie zmiescily sie w drzwiach - glebokosc jest zbyt duza, ale to i tak nic - naped jest zbyt masywny, aby dal sie wpuscic w otwor w drzwiach.
Pozostajac wiernym szwedzkiej marce, zaopatrzylem sie w zestawik DLS Reference RS6 - kosz woofera jest bardzo plytki, a naped nieco mniej masywny niz przy R6A. Zakupilem takze zestaw mdf-owych dystansow. Polecam: http://www.profet.pl Mam nadzieje, ze wszystko sie zmiesci. Wczoraj ulozylem w aucie kable zasilania do wzmacniacza i jednostki sterujacej. Dzisiaj wieczorem planuje podejsc do tematu ulozenia kabli sygnalowych oraz glosnikowych. I tu pojawia sie nastepujaca kwestia - czy ktos wie, jak rozwiazane jest w fabrycznej instalacji podpiecie tweeterow na podszybiu? Domniemywam, ze gdzies na kablu badz przy glosniku jest kondensator, natomiast w ktorym miejscu jest polaczenie kabla do kickbasu w drzwiach z kablem do tweetera? Z racji rozwiazania okablowania drzwi (wtyczka) nie bede prowadzil dodatkowego kabla z kabiny do drzwi, lecz wykorzystam kawalek fabrycznej instalacjji. Zastanawiam sie, w ktorym miejscu najelpiej 'wpiac sie' do fabrycznej instalacji.Do tweeterow planuje poprowadzic zupelnie nowe okablowanie. Manual Haynesa nie opisuje okablowania glosnikow. |