[Omega A] Glosniki w drzwiach przednich

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po zakonczeniu poprawek lakierniczych w nabytej w kwietniu czarnej 24-wentylowej ciezarowce, nadszedl czas na instalacje audio. Autko sluzy mi jako codzienna dojazdowka do biura i pokonywanie warszawskich korkow bez muzyki jest nieco nuzace.

Ad rem - (pytam, zanim rozbiore drzwi tylko po to, zeby sobie je od srodka obejrzec) - wiem, ze w przednie drzwi omegi A mozna zamontowac 16cm glosniki. Planuje zalozyc DLS Reference R6A, ktory to system swego czasu mialem zalozony z prozdu w mej dwanej omedze B. Ktokowliek trzymal w reku kickbas R6A wie zapewne, ze jest to glosnik z bardzo duzym napedem. I tu moje pytanie - czy otwor w wewnetrznej blasze drzwi w omedze A jest tej samej srednicy, co omedze B? Pamietam, ze w B naped glosnika ledwo sie w niego miescil. A moze ktos ma 'pod reka' rozebrane przednie drzwi z omegi A i moglby mi zmierzyc srednice tego otworu?

Jestem leniwy i chcialbym rozbierac auto tylko raz - a zanim do tego przystapie, chcialbym wiedziec, czy w/w R6A sie zmiesci, czy tez od razu powinienem szukac systemu z mniejszymi gabarytowo kickbasami.

Drugie pytanko - czy ktos zna numer czesci przedstawionej na fotce pod ponizszym linkiem (chodzi o ten plastikowy pasek naklejany na karoserie w miejscu styku z uszczelka drzwi. Potrzebuje tego na lewa strone.

Plastik

Dzieki za wszelkie info. Przeszukiwalem stare posty, ale nic odpowiedzi na moje (w sumie bardzo szczegolowe) pytania nie znalazlem.

można zamontować "16". Niestety mało miejsca, pomimo pierścienia dystansującego grubości 2cm ledwie-ledwie upchnąłem soniaki z raczej niewielkim magnesem. Można dać większy dystans ale nie zmieści się do fabrycznych maskownic... Jak było w Be juz nie pamiętam

Shit. To nie brzmi dobrze.

W B wchodzily pierscienie grubosci 36mm (praktycznie na styk). Dzieki temu kickbas R6A byl na tyle 'wysuniety' z drzwi, aby umozliwic opuszczenie szyby.

Jezeli w A maksymalna grubosc pierscienia to ok. 20mm, to nawet, gdyby otwor byl na tyle duzej srednicy, aby wpuscic naped, glosnik bedzie za gleboko w drzwiach i bedzie blokowal szybe. (R6A maja glebokosc montazu ok. 8cm...).

Chyba bede musial zrobic jakis 'downgrade' przedniego systemu...

Powracam do tematu. Woofery DLS R6A nie zmiescily sie w drzwiach - glebokosc jest zbyt duza, ale to i tak nic - naped jest zbyt masywny, aby dal sie wpuscic w otwor w drzwiach.

Pozostajac wiernym szwedzkiej marce, zaopatrzylem sie w zestawik DLS Reference RS6 - kosz woofera jest bardzo plytki, a naped nieco mniej masywny niz przy R6A. Zakupilem takze zestaw mdf-owych dystansow. Polecam: http://www.profet.pl

Mam nadzieje, ze wszystko sie zmiesci.

Wczoraj ulozylem w aucie kable zasilania do wzmacniacza i jednostki sterujacej. Dzisiaj wieczorem planuje podejsc do tematu ulozenia kabli sygnalowych oraz glosnikowych. I tu pojawia sie nastepujaca kwestia - czy ktos wie, jak rozwiazane jest w fabrycznej instalacji podpiecie tweeterow na podszybiu? Domniemywam, ze gdzies na kablu badz przy glosniku jest kondensator, natomiast w ktorym miejscu jest polaczenie kabla do kickbasu w drzwiach z kablem do tweetera?

Z racji rozwiazania okablowania drzwi (wtyczka) nie bede prowadzil dodatkowego kabla z kabiny do drzwi, lecz wykorzystam kawalek fabrycznej instalacjji. Zastanawiam sie, w ktorym miejscu najelpiej 'wpiac sie' do fabrycznej instalacji.Do tweeterow planuje poprowadzic zupelnie nowe okablowanie. Manual Haynesa nie opisuje okablowania glosnikow.