Zarysowania na lakierze.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam niestety kolejne pytanko do Was drodzy użytkownicy.
Zamieszczam je tutaj, ale jeśli mod uzna że to złe miejsce prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego działu.
Problemik mam jak w temacie. Udało się mojmu pieskowi podrapać troszkę lakier na samochodzie.
Moje pytanie brzmi. Jak się tego pozbyć?? Macie jakieś sprawdzone pasty z farbą, wosk koloryzujący, kredki, itp płyny oraz inne preparaty??
Prosiłbym o wszystkie porady oraz o wypisanie jakim środkieem najlepiej się tego pozbyć. Najlepiej jakby ktoś takiego używał i był w stanie polecic po zaobserwowaniu efektów po uzyciu danego środka.
Prosiłbym o podanie pełnej nazwy środka i producenta.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam

jak glebokie sa rysy?
widac podklad?

Podkładu nie widać. Ryski są powierzchowne, lecz jest ich sporo w jednym miejscu.

Na głębsze rysy myślałem nad jakąs kredką czy cos w tym stylu, ale na te po psiaku nad woskiem koloryzującym i nabłyszczającym.
Chyba że polecacie cos innego.

pamietaj ze kredka czy wosk koloryzujacy tylko maskuje rusy i po kilku myciach znowu je widac
ale zakrywa ich dosc dobrze
te ryski po psiaku najlepiej byloby spolerowac mechanicznie pasta FARECLA G3 (dobra jest)
i wypolerowac caly elemet (mozesz cale autko )woskiem
ja polecam AUTO FINISH od CAR PLAN

Tz tą pastą co napisałeś spolerować ręcznie czy mechanicznie taką polerką??
Najpierw tą pastą a póxniej woskiem tak??
Czy tylko tą pasta.

Co do wosków koloryzujących wiem że zakryja na jakiś czas a póxniej to zejdzie ale mnie chodzi o to aby to wogóle zakryć i zmieścić się w dośc małych kosztach.

Co do wosków koloryzujących możesz jakies polecić??
I coś dokładniej powiedzieć o tej paście i jak to zrobić o czym pisałeś??

Z tą Fareclą to uważaj, a już napewno sam nie rób polerki mechanicznej. Jest to dobra pasta i daje zadowalające efekty, ale jak wiesz jak z niej korzystac. Możesz tak trzeć, że do bazy dojedziesz, a to już nie fajnie wygląda. Polecam tą Farecle G3 (sam używam do rysek) jak najbardziej, ale na szmatke i lekko kółeczka na obkoło rys robić. A wosk to już swoją droga, po uprzednim myciu...

Proponowal bym jak kolega do pasty FARECLA G3 uzyc polerki mechanicznej i wody (na mokro)
Z nia zeczywiscie trzeba uwazac bo troche zcziera
Najlepiej ten element dac do przepolerowania lakiernikowi to koszt moze 30 zl
A samemu mozna tez duzo popsuc zamiast naprawic
Co innego z woskiem, mozesz to zrobic recznie i bez obaw ze cos sie stanie.
Nigdy nieuzywalem kredek i woskow koloryzujacych wiec ciezko mi cos powiedziec.

Dokładniee chodzi o maskę.
Ale jeśli wypoleruje samą maske to nie będzie się rzucało w oczy że coś się świeci a reszta lakieru jes taka starsza??
Bo o polerowaniu rozmawiałem ze znajomym ale poleecał wtedy polerować całe auto nie tylko jedną część.

A z tą pastą to mowisz aby okrężnymi ruchami wokół rysy czy też na rysie nanosić?? Może zrobiłbym to ręcznie i nie rzucałoby się w oczy aż tak bardzo jak po polerce całej maski??

Jeszcze takie pytanie. Który z tych produktów jest najlepszy??
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3

Prosiłbym o porady, bo wstępnie chciałbym zakryć te ryski takim woskiem koloryzującym.
Polerka będzie z polecana pasta troszkę później.

Z tych woskow znam tylko pierwszy-Turtle Wax
Jest to dobra i znana firma , kope lat produkuja kosmetyki samochodowe.
Nieraz uzywalem ich produktow i bylem zadowolony, reszty z produktow które wymieniles nieznam.
Mysle ze ten wosk Turtle Wax z kredka spelni twoje oczekiwania.
Jak uzyjesz to daj znac jakie efekty
powodzenia!

ps:widze ze maja w ofercie kolor który cie interesuje

[ wiadomość edytowana przez: POMPA dnia 2007-09-02 00:26:10 ]

No właśnie mają dlatego pytam
Ja za to znam tz dużo mi mówi firma SONAX. Ale nie miałem okazji testowania ich produktów tylko po prostu po opiniach ludzi słyszałem że dobry produtk i dobra firma.

Ale skoro uzywałeś jednego z wymienionych przeze mnie i mówisz że się sprawdził, to zakupię go i jak tylko użyję to napewno dam znać. Może nawet fotki porobię jak było przed a jak po

Wilekie dzięki za pomoc.
Efektów można się spodziewać albo przyszły weekand albo za 2 tyg bo sesja teraz jest i trzeba zaliczać wszystko co się da

Jakby ktoś jeszcze mógł cos polecić to bardzo chętnie.

Kolego POMPA wielkie dzięeki za pomoc.

Kolego POMPA mam jeszcze pyt for YOU.
Mówi ci coś taki produkt??
Produkttttt
Jak mógłbys się wypowiedzieć czy lepiej ten T-CUT czy to co poleciłeś mi wcześniej.
Jeśli inni stosowali tez prosiłbym o odpowiedzi.

Stosowałem kiedyś białego T-Cuta do starego białego Poloneza, z mocno zniszczonym i miękkim lakierem. Efekt był rewelacyjny, zarówno lekko ścierny jak i koloryzujący. Nawet się to dość trzymało.

siemka
moj sasiad uzywal T-CUT czarnego do swojego fiata uno.
Efekty byly dobre, byl zadowolony.
Sczerze to TURTLE WAX i CAR PLAN to moje ulubione firmy produkujace kosmetyki samochodowe.
Czy wybierzesz jeden czy drugi bedziesz napewno zadowolony a efekty napewno bardzo podobne
Firmy SONAX niestety nieznam ale niedługo pewnie spróbuje

[ wiadomość edytowana przez: POMPA dnia 2007-09-02 17:26:13 ]

Ja zacząłem używać wosk koloryzujący Turtle Wax, nie miałem jakiś dużych zarysowań (samochód był po częściowym lakierowaniu i polerce u mechanika) - ale po dwukrotnym intensywnym myciu myjką wysokociśnieniową z dużą ilością aktywnej piany i dosyć solidnym "szorowaniu" lakier nadal zachowuje właściwości "woskujące" (woda ładnie ścieka itp.) więc sądzę że jest całkiem dobry. Stosowałem wcześniej też inne produkty tej firmy i zawsze byłem zadowolony. O Sonax'ie też słyszałem pochlebne opinie, o T-Cut i Car Plant niestety już gorsze (co nie znaczy też że są złe). Ja bym brał Turtle Wax.