18 gazu i 15 benzyny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
13,08,2007 podzieliłem sie problemem -nadzis wygłada to tak
18 gazu ( nie posiadam elektroniki do gazu poza emulatorem)15 l benzyny(lambda działa).
co mozna z tym fantem począć ?

przy okazji:
w mojej skrzynce biegów aby włączyć biegi trzeba mocno wcisnąc sprzegło (do dechy) a i tak wchodzą bardzo ciasno , no i trzeba ich szukać -czy to wina skrzynki ?

pytanko:
czy skrzynka od 1,5 jest ta sama co 1,8
czy wtryski 1,5 jest to samo co 1,8
korzystałem z wyszukiwarki -moze nowe pomysły beda

pozdrawiam zielony
nie chcę ,ale muszę bo mam ładny samochód

Skrzynia biegów-inna (pasuje od 2.0, ale są inne przełożenia)
Wtryskiwacze-inne ( od 2.0 też nie pasują,bo jest inne rozpylanie paliwa)

Kłopoty z biegami-możliwe,że do wymiany jest mechanizm zewnętrzny zmiany biegów tzw.pająk

pedał sprzęgła do podłogi żeby nie zgrzytało-padnięte już sprzęgło, cieknący wysprzęglik,przekręcona łapa sprzęgła

zbyt duże zużycie paliwa-przyczyn może być tyle,ile jest elementów w silniku mających związek z paliwem.Odnośnie gazu się nie wypowiadam,w przypadku benzyny sprawdź regulator ciśnienia paliwa

Cytat:
2007-08-16 13:44:48, mareczek4 pisze:
13,08,2007 podzieliłem sie problemem -nadzis wygłada to tak 18 gazu ( nie posiadam elektroniki do gazu poza emulatorem)15 l benzyny(lambda działa).

jak ona działa? Sonda może działać, ale w za małym zakresie.

Gdy jest prawie padnięte sprzęgło (a na to trochę wskazuje opis) ...nie przenosi momentu na 100%...znaczna część "idzie w poślizg" (niekoniecznie odczuwalny przez kierowcę)....i zużycie paliwa gwałtownie rośnie.

Jeśli nie ma innych , dziwnych objawów dot. np. pracy silnika... może być i to...(kiedyś już doświadczyłem takiego przypadku...tyle że w innej marce...zużycie paliwa w mieście potrafiło wzrosnąć blisko 2-krotnie....na trasie było jedynie minimalnie więcej)

a jak z czujnikiem przepustnicy, u mnie działał - acz kolwiek nie był sprawny w 100% (błedu nie pokazywało) - samochód dziwnie jeździł - problemy z ruszaniem i spalanie też drastycznie wzroslo. Po wymianie jest OK.

Czujnik można sprawdzić voltomierzem

Witam
dzisiaj za 40 zł przejechałem 140 km na trasie i jeszcze było paliwo --dodam ze nie oszczedzałem i wyprzedzałem wszystko co jechało (rozpędzam sie dynamicznie na kazdym biegu -znaczy gaz do 2/3 skoku i nie przekraczam 5000 obrotów--i zero jazdy na luzie
Mało kto mi wierzy ze tak mało pale
A moze to tez jakas awaria i za mało palowa podaje?
po prostu nie jestem w stanie wiecej zuzyc na trasie(albo szybciej jezdzic)

Cytat:
2007-09-10 17:52:49, pawel12356 pisze:
Witam dzisiaj za 40 zł przejechałem 140 km na trasie i jeszcze było paliwo )

40 zł = 20l na 140 km po trasie to 14.2l/100km i jeszcze zostało tylko ile?? litr dwa trzy?? nie sprawdzisz wiec niech wyjdzie ze spalił 12 to tak samo jak moje 2 litry

kurcze benzyne masz po 2zł?
Ja nie mam gazu

Cytat:
2007-09-10 18:16:21, pawel12356 pisze:
kurcze benzyne masz po 2zł? Ja nie mam gazu

fakt, napisałes ze paliwo a dla mnie jedyne paliwo to gaz

Cytat:
2007-09-11 22:48:57, Kula69 pisze:

Odwrotnie jak dla mnie

Cytat:
2007-09-11 22:48:57, Kula69 pisze:

gaz do kuchenek,a paliwo to do fajeczki

ja jestem za spirytusem do samochodów z zapłonem iskrowym i olejem rzepakowym do diesli
Pozdrawiam(rolnik z wyboru)