| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
maryjank DEADSOUL Opel Omega A 2,6 CD ... Wałbrzych | 2003-06-03 18:41:15 Wiem masz to samo co ja tylko kuzwa też nie wiem co to!
Ktos wczesniej pisał o jakieś łaczówce w progu koło kierowcy która jubi sniedzieć na wskutek wilgosi , być moze to to ale nie miałem kiedy podłubać. Pozdrowienia! |
Arek331 Opel Omega A 2,6i Bielsko-Biała | 2003-06-03 20:34:19 Dokladnie , u mie jest to samo tylkow wiekszych odstepach czasu, np szyba pasazera dziala plynnie a od strony kierowcy skokowo tak jak pisal Seba. A czy to moze miec zwiazek z tym dodatkowym przyciskiem obok przelacznikow szyb? Byl juz ten watek poruszany niedawno ale jakos nie pasuje on do mojego auta Pozdrowka Arek |
Seba_13 OPEL OMEGA B CARAVAN Lublin | 2003-06-04 10:35:11 Wszystko się zgadza, mierzyłem miernikiem i nie ma zaniku prądu ani spadku napięcia, ale jeszcze raz zajżę i posprawdzam |
ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2003-06-07 00:14:05 Również miałem taki objaw w przedniej lewej szybie , u mnie winny był sterownik szyby (skokowe ruchy).
Przełożyłem go do tylnej lewej szyby , a tamten na przód . Teraz przód chodzi "miodzio" a tył skacze Zamiana wymagała jednak drobnej przeróbki obu sterowników ( biegunowości kabli idących do silniczków) |
totr V8/C200 łódż/belfast | 2003-06-07 19:53:05 Gieroy już kiedyś poruszaliśmy temat szyb na forum i wytłumaczyłem wszystkim o co chodzi.
do siłowników są doprowadzane minus z dwóch żródeł i plus z dwóch żródeł jeżeli jedno zasilanie plusowe padnie to dzieje się dokładnie tak jak koledzy piszą. na schemacie elekt. dokładnie widać co z czym. pozd. |
totr V8/C200 łódż/belfast | 2003-06-11 19:14:00 Seba moim zdaniem masz coś siekniętego na masie. bo w momencie otworzenia drzwi światło w wewnątrz zabiera ci napięcie.
ale to tylko moje zdanie. wielokrotnie przerabiałem temat szyb bo sam zakładałem siłowniki w Omie A . |
Seba_13 OPEL OMEGA B CARAVAN Lublin | 2003-06-12 12:43:41
Na zdrowy rozum też mi się tak wydaje, ale teraz nie mam za bardzo czasu żeby się do tego zabrać, sam też zakładałem siłowniki w kilku autach ale oma ma najbardziej skomplikowane |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2003-06-15 07:53:52 Jeżeli masz takie objawy z otwrtymi drzwiami to faktycznie sprawdź włącznik masowy w drzwiach od kierowcy (2 pozycyjny) no i sam moduł przy włączniku. Aha obie szyby ci tak wariują? |
Seba_13 OPEL OMEGA B CARAVAN Lublin | 2003-06-15 23:58:17 Prawa wogóle zdechła |
Marek_M Omega A Łódź | 2003-06-16 16:10:22
Rzeczywiście dochodzą dwa zasilania. Jedno - czerwony przewód przy siłowniku - przepisowo (>12V), a drugie zasilanie - przewód brązowy z paskiem chyba - poniżej 6V. Rozumiem, że to drugie też powinno być 12V i ten spadek napięcia jest przyczyną? W obu drzwiach tak jest. Niestety nie mam schematu, a dorwany jakiś JPG ze schematem w sieci jest mało czytelny Dzięki za wskazówki. pozdrawiam Marek M. |
totr V8/C200 łódż/belfast | 2003-06-16 23:15:55 Marek M po to ma się kolegów co by sobie pomagać.(tym bardziej
z jednego miasta). jak by co to Młody ma schematy instalacji |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2003-06-16 23:22:13 co to jest?!!!!
lewa przednia szyba raz smiga a raz ani ruszy? elektryk stwierdził że to elektronika sterująca szybami. a może to te nieszczęsne dwa odrębne zasilania? poradzcie co robić i jak sprawdzić czy to sprawka napięć czy może też tych sterowników? a jeśli to drugie czy można to naprawić czy lepiej kupić inne? pozdarwiam mega_3 i jego 3,0sej |
Marek_M Omega A Łódź | 2003-06-17 14:13:17
To jeśli można to ja poproszę jakiegoś GIFa lub JPGa rozsądnej jakości z częścią instalacji Omegi A dotyczącą szyb na dpcmmoni@mx.bremultibank.com.pl Będę bardzo bardzo wdzięczny. pozdrawiam Marek |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2003-06-18 06:02:25 Mega miałem to samo co ty i też z lewą szybą. Dwa tygodnie z tym się mocowałem. Nawet całe złącze na słupku przy drzwiach rozpisałem co i jak, który pin od czego i jaki sygnał daje. I nic. Myślałem że sterownik padł. Zą tu nagle wchodzę raz do samochodu i skubana działa przejechałem trochę po mieście nie działa i co się okazało??!!. W zależności od rocznika robiono różne obudowy sterownika ja mam ten zintegrowany sterownik razem z silnikiem i problem polega na tym, że napięcie ze sterownika na silnik podawane jest przez złącze nie dające pewności kontaktu. Należy te styki podoginać aby pewnie do siebie dolegały po złożeniu zespołu sterownika. Ja się upewniłem o tym jak raz otworzyłem szybę i już nie mogłem zamknąć a tu noc i ajk samochód zostawić. Wziełem wcisnąłem przycisk zamykania i kilka razy stuknęłem ręką w tapicerkę w okolicach sterownika no i zadziałało (metoda jak z ruskim telewizorem nic na siłę tylko skocz po większy młotek Powodzenia Jakby co to pytaj dalej postaram się pomóc |
Marek_M Omega A Łódź | 2003-06-18 09:51:24
A jak się to robi? Jeśli chodzi o przytrzymanie kluczyka w pozycji "zamnkięcie" to u mnie to nie działa. Pozdrawiam Marek |