Problem Elantra 2.0CRDI `05r ... Immobilizer??? !!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , otóz zdazyl mi sie problem z jakim jeszce sie nei spotkałem z Hyundkach. I w azdnym innym aucie;0 Otóz , zostawiłem Autko pod sklepem , gdy wróciłem juz nie zapaliło! Rozrusznik kręci żwawo. Jednak nie słychac pompy paliwa , która podaje paliwko przed odpaleniem auta(wiadomo). Pali sie kontrolka "Check Engine" ,. Z mojego punktu widzenia , są 2 opcje ,a lbo pompa paliwa nie ma zasilania , albo padła. Co do 1 pewnie blokuje ja immobilizer, (Tak mysle tylko) , wiec moje pytanie jak go odłaczy i spróbowac odpalic?Inne opcje?? Napewno sa tu specjalisci od Hundaików . Pozdro i prosze o szybka pomoc
PS> Autko juz scholowałem do domu
PS2> Przebieg 47tys,km

[ wiadomość edytowana przez: Badboyy dnia 2007-09-07 11:00:19 ]

Może czujnik położenia wału? Spotkałem się z tym w BMW

bmw Z RACJI NAPEDU NA TYL JEST NAPEDZANE WAŁEM

koledze chodzilo o czujnik polozenia walu korbowego....

Cytat:
2007-09-07 17:25:07, Badboyy pisze:
bmw Z RACJI NAPEDU NA TYL JEST NAPEDZANE WAŁEM

arazie doszedlem do tego ze na pompie nie ma pradu Jak dojde co i jak napiszę , moze sie komuś przyda. Oczywisci enadal czekam na konstruktyne uwagi i porady. PZDr

Cytat:
2007-09-08 18:25:40, Badboyy pisze:
arazie doszedlem do tego ze na pompie nie ma pradu Jak dojde co i jak napiszę , moze sie komuś przyda. Oczywisci enadal czekam na konstruktyne uwagi i porady. PZDr

Z tego co wiem to jeśli padnie czujnik położenia wału to do pompy również nie dojdzie prąd. Komp nie poda paliwa do silnika, który się nie kręci. Choć może to być również jakiś przekaźnik lub bezpiecznik.

Problem rozwiązałem kilka dni temu. Przyczyną okazała się wada mechaniczna pompy. Element podający paliwo (smigiełko) poprostu sie połamał. ASO woła za pompe ponad 2000pln. Wymontowałem takową z Accenta 1.5CRDi , wizualnie była taka sama tylko przyczepiona odwrotnie. Po zamontowaniu w Elantrze , chodzi wszystko elegancko Pozdrawiam