Nowe kary za przekroczenie prędkości we włoszech !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jako że wróciłem dzisiaj z wypoczynku z włoch gdzie udałem sie naturalnie esperakiem (1268 km)
chciałbym poinformować że we włoszech nowe kary za przekroczenie prędkości :
+40km/h - 3000euro i zabranie prawka na okres 3-6 miesięcy
+60km/h - 4000euro i zabranie prawka na 12 m-cy

Jak znam życie to u nas zaraz też podobne wprowadzą bo my tu w Polsce musimy meić wszystko tak jak w całej Unii Europejskiej... Poza drogami i siecią autostrad oraz pensjami... bo to akurat możemy mieć inne.

Cytat:
2007-08-07 22:31:07, wladko pisze:
chciałbym poinformować że we włoszech nowe kary za przekroczenie prędkości :
+40km/h - 3000euro i zabranie prawka na okres 3-6 miesięcy
+60km/h - 4000euro i zabranie prawka na 12 m-cy

No i tak powinno być w Polsce
Może kwoty nie w ojro ale złotówach
No bo co to za kara dla fagasa w jakiejś szybkiej i bogatej furze:
- 500 zł i 10 punktów za jazde 120 po mieście

Cytat:
2007-08-08 10:18:38, krzychu_ch pisze:
No i tak powinno być w Polsce Może kwoty nie w ojro ale złotówach No bo co to za kara dla fagasa w jakiejś szybkiej i bogatej furze: - 500 zł i 10 punktów za jazde 120 po mieście

OK! Ja się zgadzam tylko najczęściej taki fagas się wykupi i punktów też nie dostanie. Mandaty powinny być liczone procentowo od dochodu (tak chyba jest u Skandynawów) a nie mieć określoną kwotę bo dla jednego 500 złotych to majątek a dla drugiego to cena sznurowadel w jego butach.
Nie zgadzam się tylko z tym, że w Polsce i mandaty i punkty sa wysokie a drogi beznadziejne. Jak lecisz po autostardzie 130 to wszedzie zajedziesz a niektóre fury w Polsce to nawet tyle nie pojadą. Natomiast wtedy tych co jadą ponad 130 i to zdrowo jest sens karać. W kraju takim jak Polska gdzie drogi są dziurawe a sposobem na dziury jest stawianie znaków z ograniczeneim prędkości to byłaby już porażka.

Cytat:
2007-08-08 10:45:40, lothaar pisze:
Mandaty powinny być liczone procentowo od dochodu (tak chyba jest u Skandynawów) a nie mieć określoną kwotę bo dla jednego 500 złotych to majątek a dla drugiego to cena sznurowadel w jego butach.

I każdy jeździ tam z zaświadczeniem o zarobkach?

Cytat:
No i tak powinno być w Polsce
Może kwoty nie w ojro ale złotówach
No bo co to za kara dla fagasa w jakiejś szybkiej i bogatej furze:
- 500 zł i 10 punktów za jazde 120 po mieście

Krzychu... pogrzalo cie...??? po miescie jezdzisz 50? NIE... to nie pieprz glupot... ew zdejmij CB i potem pisz

Od niepamietnych czasow 1 trase zrobilem bez radia... i co... na 40 mialem 91 (wyjazd z wiochy wkolo same drzewa/pola) ... i wilkommen kontrola radarowa... skonczylo sie na stowce w lape... naszczescie... w tym miejscu tez WIELKIE DZIEKUJE dla B1, a nastepnie Kolbera... za montaz CB w nowym bolidzie

Cytat:
2007-08-10 18:31:28, YeLonkoskY pisze:
I każdy jeździ tam z zaświadczeniem o zarobkach?

Nie wiem jak to jest rozwiązane technicznie ale na pewno nikt nie jeździ z takim kwitkiem. Tam o ile pamiętam nie "grają" w punkty karne a mandaty pewnie idą do komputera i już skarbówka wie co z tym zrobić
U nas teoretycznie też jak się mandatu nie uiści to mogą ściągnąć z ewentualnej nadpłaty podatku ale mają taki burdel, że radzę trzymać 5 lat kwit za mandat bo ja raz musiałem udowadniać komornikowi przy urzędzie skarbowym, że zapłaciłem jakąś stówę. Na moje pytanie co bym musiał zrobić gdybym nie miał już tego kwitka powiedział "zapłacić z odsetkami" a jak zobaczył, że już zapłaciłem to powiedział "OK" i był bardzo zdziwiony jak zapytałem czy usłyszę może chociaż jakieś słowo przepraszam bo przecież ewidentnie mają bajzel w dokumentach. Coś mętnie zaczął tłumaczyć i ostatecznie... nie usłyszałem przepraszam

Cytat:
2007-08-12 20:16:44, lothaar pisze:
U nas teoretycznie też jak się mandatu nie uiści to mogą ściągnąć z ewentualnej nadpłaty podatku [quote]

Lub z ror-u jak im braknie z nadpłaty. Mnie tak zabrali 130 zł

[quote]
Na moje pytanie co bym musiał zrobić gdybym nie miał już tego kwitka powiedział "zapłacić z odsetkami"

Nie. W ciągu 5-ciu lat potwierdzenie opłacenia na poczcie/w banku istnieje i stamtąd możesz je uzyskać. Brat miał podobną sytuację i po 3 tyg. oczekiwania poczta wystawiła mu duplikat opłacenia.

Cytat:
2007-08-13 07:23:06, piotr_ek pisze:
Nie. W ciągu 5-ciu lat potwierdzenie opłacenia na poczcie/w banku istnieje i stamtąd możesz je uzyskać. Brat miał podobną sytuację i po 3 tyg. oczekiwania poczta wystawiła mu duplikat opłacenia.

A o tym nie pomyślałem. Faktycznie masz rację że bank czy poczta przeciez też muszą przechowywać takie dokumenty.

Ale szkoda tylko, że ten burak komornik o tym nie powiedział. Pewnie chciał bardzo prowizję zarobić

TO odnośnie płacenia mandatu w finlandii naliczanego od wysokości dochodu

Cytat:
2007-08-24 18:15:04, wladko pisze:
TO odnośnie płacenia mandatu w finlandii naliczanego od wysokości dochodu

No i extra. Wtedy mandat jest dotkliwy.

Zabawni jesteście... Tyle powiem

Na forum święci, a na drodze już inaczej...

Czyli zarabiająć 50 tysięcy rocznie chcecie mandat w wysokości 3-4 tysiące... Bogaci jesteście, szacuneczek...

Tylko po co Cb i inne gadżety...